Baggrund
Læsetid: 2 min.

Digitale graffitimalere tagger din hjemmeside og kalder det hacktivisme

Graffiti er ikke længere noget, der kun findes på byens mure. Graffitien har nu også sneget sig ind på internettets vægge
Graffiti er ikke længere noget, der kun findes på byens mure. Graffitien har nu også sneget sig ind på internettets vægge

Nanna Navntoft

Kultur
22. november 2019

En ny form for graffiti har fundet frem til offentligheden. Det er en graffiti, som ikke bliver malet med spraydåser af maskerede unge, men af digitale hackere med forstand på kodning: digital graffiti.

I 2014 kom det frem, at smartphonespillet Angry Birds, der i en periode blev spillet af 263 millioner mennesker hver måned verden over, havde solgt data til den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Kort efter blev Angry Birds’ hjemmeside hacket. Deres navn blev ændret til Spying Birds, og der kom et NSA-logo i panden på den fugl, der er Angry Birds’ logo.

Det er bare et ud af flere eksempler på det, man kalder digital graffiti, og som siden starten af nullerne er blevet et stigende fænomen, forklarer Robin Celikates, der er ekstern professor i filosofi og Public Affairs på University of Amsterdam. Celikates har blandt andet forsket i digital civil ulydighed og hackeraktivisme, der også kaldes hacktivisme.

»Online graffiti har ikke erstattet offline graffiti, men en stor del af den politiske graffiti er i dag rykket online,« siger han.

Digital graffiti kommer til udtryk i to forskellige versioner, forklarer han.

»Der er dem, der tegner deres graffiti digitalt på deres computer og projekterer det på en bygning. Og så er der dem, der hacker en anden persons hjemmeside og tagger den – ligesom Angry Birds hjemmeside blev tagget. Sidstnævnte lægger sig mere op ad den ulovlige offline graffiti, og den vil jeg kategorisere som en form for hacktivisme,« forklarer Celikates.

Hacktivister på politisk mission

Ligesom offline graffiti handler digital graffiti i vid udstrækning om at tage sin plads, blive hørt og pege på, at der er borgere i samfundet, der ikke bliver taget hånd om og hensyn til.

Men hvor offline graffiti tager udgangspunkt i den fysiske gade, finder den digitale graffiti sted på nettet, og de problemstillinger, den prøver at gøre opmærksom på, har digitalt fortegn. Det er dens politiske mission, der gør digital graffiti til hacktivisme, forklarer Celikates.

»Der findes ikke offentlige rum på nettet, fordi alle hjemmesider er privatejede. Hvis du vil udtrykke dig eller dele et budskab med nogle, skal du enten lave din egen hjemmeside eller følge reglerne på en andens hjemmeside, såsom Facebook, Twitter og andre sociale medier. Men vi ved efterhånden allesammen, at de hjemmesider er hårdt reguleret. Fordi de ikke føler, der er andre måder og steder at udtrykke sig, tyr nogen til ulovlig digital aktivisme,« siger Celikates.

Det er ikke alle, der som Celikates og de digitale graffitimalere selv kategoriserer digital graffiti som hacktivisme. Både loven og dem, graffitien går ud over, betegner i reglen digital graffiti som enten hærværk, hacking eller cyber warfare. Hvordan man ser på spørgsmålet, kommer helt an på, hvilken side man står på, påpeger Celikates.

Tilbage i 2014 gik der ikke lang tid, før Angry Birds’ hjemmeside lignede sig selv igen. For i takt med at de digitale graffitimalere bliver dygtigere, bliver cybersikkerheden også skærpet, og de, der bekæmper hacking og online graffiti, bliver hurtigere til at lokalisere de ’huller’, de digitale graffitimalere kommer ind igennem.

Alligevel, siger Celikates, er hacktivisme og digital graffiti fænomener, vi kommer til at se meget mere af i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her