Læsetid: 5 min.

Endnu en forfatter bliver taleskriver: »Det handler om at forstå systemerne i stedet for bare at kritisere dem«

Forfatter Peder Frederik Jensen er blevet taleskriver for miljøminister Lea Wermelin (S) blot en måned efter, at Kaspar Colling Nielsen tiltrådte en tilsvarende stilling i klimaministeriet
Peder Frederik Jensen har som debattør blæst til kamp mod magthaverne i kronikker i flere dagblade. Nu stiller han sig i magtens tjeneste som taleskriver for miljøministeren.

Peder Frederik Jensen har som debattør blæst til kamp mod magthaverne i kronikker i flere dagblade. Nu stiller han sig i magtens tjeneste som taleskriver for miljøministeren.

Anders Rye Skjoldjensen

14. november 2019

Det vakte opsigt, da forfatter Kaspar Colling Nielsen i sidste måned tiltrådte en stilling som taleskriver for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Nu stiller endnu en forfatter sig i magtens tjeneste, nemlig Peder Frederik Jensen, der den 4. november startede i en stilling som taleskriver for miljøminister Lea Wermelin (S).

»Jeg synes, det er vigtigt, at man som kritisk, politisk tænkende menneske og forfatter også bruger sit liv på at skabe fundament for de holdninger, man har, og det er det, jeg gør med det her valg. Det handler også om viden, om at forstå systemerne i stedet for bare at kritisere dem,« siger han.

Peder Frederik Jensen har som debattør blæst til kamp mod magthaverne i kronikker i både Information og Politiken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
David Zennaro og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jamen de har jo brug for rigtig, rigtig meget digteri for at få os til at tro på at de er sociale og demokratiske. Så det er nok et klogt valg af S ... :p

Mogens Holme, John Andersen, Flemming Berger, Anders Olesen, Tue Romanow, Jaan Kilbouy, Niels Østergård, Jan Weber Fritsbøger, Lasse Glavind, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Troelsen, Hanne Utoft, Ejvind Larsen, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

En uskik. Skønsang er der nok af.

Drop talerne og gå i dialog - ikke i dækning.

Mogens Holme, Kenneth Krabat, Jan Weber Fritsbøger, Lasse Glavind og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Forstå systemerner for at være medløbende skribent med en god hyre.
Jo, det er forstået !

Ture Nilsson, Jan Weber Fritsbøger, Lasse Glavind, Jens Erik Starup, Martin Rønnow Klarlund og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Besynderligt fænomen, dette ikke selv at skrive sine taler, men det er åbenbart almindeligt blandt politikere.
Kunne det ikke også bli' almindeligt for os vælgere at vi fik at vide hver gang hvem det egentlig er, vi hører når vi hører?

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Peter Andersen, Ture Nilsson og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det gør demokratiet så meget fattigere. Først jounalister der bliver spin-doktorer, og så forfattere der skriver taler (åbenbart er journalisterne ikke gode nok).

Arne Albatros Olsen, Carsten Munk og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Mener forfatteren, at det her job er et personligt udviklingsprojekt, hvor han selv skal lære "at forstå systemerne" (der ikke reagerer på naturnedbrud, ulighed og klimatrusler), eller er han af den opfattelse, at andre kritikere "bare" kritiserer uden at vide noget, ligesom han selv åbenbart har gjort?

Flemming Berger, Anders Olesen, Kenneth Krabat, Lasse Nykjær og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

i stedet for at opdigte en virkelighed som harmonerer med den politik man fører, burde man måske opfinde en ny politik som faktisk passer til den virkelighed vi har,
og som fører frem mod den virkelighed vi gerne vil have,
eller bare som et minimum en politik som reelt kan muliggøre en fremtid for kommende generationer,
og dermed ophøre med at ignorere at vi er ved at skabe en umulig situation for dem, jeg tænker ikke bare på klimakatastrofen, men også på at der vel skal være noget tilbage til dem,
vi har jo snart brugt det hele, det er faktisk kun energi som aldrig vil slippe op, alle andre resurser vil før eller siden være brugt op hvis jorden er den eneste kilde,
og vi har dermed nærmest sikret at alle i fremtiden vil være fattige.

Maj-Britt Kent Hansen

Er det ikke snarere undtagelsen end reglen, at ministrene skriver deres egne taler, kroniker, debatindlæg?

Altså, hør lige: At skrive taler betyder ikke at maskere, men at repræsentere. Og at forfatte betyder ikke at finde på, lave falsum, fabrikere, lyve - det betyder ret og simpelt at udarbejde en tekst.

At skrive en tale er at sammenfatte omstændigheder på en måde, der gerne skulle give mening for tilhørerne. Til tider med formålet at overbevise, andre gange at fremlægge nyt, og andre igen at imødegå anklager og gå i rette med anker. Dét er et job - og nogle er bedre til taleskriveri end andre; der undervises godt nok i retorik på universitetet, men der er mange bolde i luften i en tale, hvis den opleves præcist at repræsentere et menneskes holdninger, forstand og følelser.

Som job skal en forfatter sammenfatte oplevelser af fakta, følelser, holdning og strategi til noget sprogligt, mentalt og/eller følelsesmæssigt stimulerende vellæseligt, der samtidig opleves sammenhængende og klart positioneret. HVAD ved sådan stillingsbetegnelse stemmer ikke overens med politikeres behov for at få tydeliggjort deres holdninger?

Personligt bryder jeg mig meget lidt om uigennemskueligheden i politikeres strategier og dagsordener - afskyer det, faktisk - men selv en god taleskriver kan ikke fremlægge mangel på gode intentioner som andet end NewSpeak, og som vi har set med embedsværkets reklamehær af SpinDoktorere afslører det sig hurtigt, hvor der er ægte empati og hvor det meste er løgn og latin.

I dag svarer det sig at være ægte - selv hvis man har menneskeligt upopulære holdninger som kuglestøderens, fyldebøttens, formandsrappenskraldens, cross-dresserens, højskolemandens og alle de andre; det handler bare om at tydeliggøre dem, så flest muligt kan se hvem man er og hvad man står for.

En forfatter er et glimrende valg med dén galon. Man kan så kun håbe på menneskelig integritet - og det lyder indtil videre som om pengene passer.

Der manglede et afsnit:

"men der er mange bolde i luften i en tale, hvis den opleves præcist at repræsentere et menneskes holdninger, forstand og følelser, så talent er bestemt en væsentlig faktor."

Henrik Brøndum

@Maj-Britt Kent Hansen

Så vidt jeg ved holder Mogens Lykketoft altid sine taler uden manus.

Ligeså Obama, Winston Churchill, formand Mao ...

Jeg synes det burde være et kvalifikationskrav som folketingsmedlem og politiker, så svært er det heller ikke at lære.

Maj-Britt Kent Hansen

Henrik Brøndum - det ved jeg så intet om, men givetvis kan nogle da lære at tale uden papirmanus eller prompter, men ordlyden kan uanset godt være forfattet af en anden end taleren selv.