Læsetid: 5 min.

Fedt, når forfatterne råber op, men lad os også udfordre dem på deres synspunkter

Jonas Eika, Yahya Hassan og Peter Handke er de forfattere, vi lige nu er mest anfægtede af
En forfatter, der råber højt, og som burde være på BogForum, er Yahya Hassan. Hans første digtsamling fra 2013 var ét langt opråb, én lang anklage. I sidste uge ramte opfølgeren på den bragende debut som en bombe, en bog skrevet med fortsat oprømt trods, men med formindsket poetisk styrke og stærke misogyniske udfald.

En forfatter, der råber højt, og som burde være på BogForum, er Yahya Hassan. Hans første digtsamling fra 2013 var ét langt opråb, én lang anklage. I sidste uge ramte opfølgeren på den bragende debut som en bombe, en bog skrevet med fortsat oprømt trods, men med formindsket poetisk styrke og stærke misogyniske udfald.

Johan Gadegaard

15. november 2019

»En forfatters opråb«, skrev vi på forsiden af Information den sidste dag i oktober. Det var, efter at Jonas Eika som den yngste forfatter nogensinde havde modtaget Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen Efter solen.

I stedet for at takke høfligt for den fornemme hæder havde den unge forfatter under prisceremonien i Koncerthuset i Stockholm siddet og hvæsset sin kniv, og da det blev hans tur, brugte han sin taletid til på livetransmitteret tv at fremføre en besk og barsk kritik af den danske regerings udlændinge- og boligpolitik og ikke mindst af den danske statsminister, der sad som forstenet på forreste række.

Jonas Eikas timing var perfekt, og talen var uanset dens mangler og kortslutninger en litterær begivenhed. Hvornår har en skønlitterær forfatter sidst bemægtiget sig så vigtig en talerstol og talt de regerende midt imod? Hvornår har en forfatter, hyldet for sine litterære bedrifter, ud fra en moralsk indignation talt så tydeligt om den brutale omgang med udlændinge i Danmark?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Toft Sørensen
Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu