Baggrund
Læsetid: 4 min.

Fortæl os, hvem du er. Så fortæller vi dig, hvor du skal gå hen på BogForum

Er du til dyr? Troldmænd? Kål? Eller ville du i virkeligheden hellere være et andet sted? Information har læst programmet til weekendens BogForum for dig og guider dig på rette vej
Er du til dyr? Troldmænd? Kål? Eller ville du i virkeligheden hellere være et andet sted? Information har læst programmet til weekendens BogForum for dig og guider dig på rette vej

Emilie Noer Bobek

Kultur
15. november 2019

Aktivisten

Du vil i virkeligheden hellere være til demo eller til bilfri søndag, men din Jussi Adler-Olsen-glade moster/gymnasielærer/bogklub har hevet dig med på BogForum. Bare rolig, der er håb forude, for der er nemlig flere chancer for at holde den aktivistiske fane højt ved scenerne.

Du kan for eksempel høre den marokkanske forfatter og LGBT-aktivist Abdellah Taïa tale om sin kamp mod undertrykkelse på Hvid Scene fredag klokken 16.45, eller du kan lade dig kalde til kamp mod højrepopulismen, når kulturredaktør for Aftonbladet Åsa Linderborg fortæller om sin bog Det populistiske manifest på Fag- og Debatscenen lørdag klokken 12.

Hvis kampgejsten stadig er til det, kan du bagefter smutte ned til Rød Scene, hvor Informations Rune Lykkeberg og Otto Lerche klokken 14.30 diskuterer, hvordan kapitalismen sniger sig ind i vores allerinderste sfærer med udgangspunkt i Harvard-professor Shoshana Zuboffs Overvågningskapitalismens tidsalder.

Emilie Noer Bobek

Klimapessimisten

Kan du ikke sove om natten ved tanken om Jordens fremadrykkende undergang? Så kan du i det mindste dulme overtrætheden og (måske) de dårlige nerver med forvisningen om, at klimakampen fylder godt i programmet for årets BogForum.

Skyd weekenden i gang med at overvære en klimasamtale mellem forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen og geologiprofessor Minik Rosing på Lindhardt og Ringhofs scene fredag klokken 15.30.

Resten af weekenden kan du så bruge på at overvære et af de 24 arrangementer om klimavenlig mad – kål, tang, plantefars eller vegansk gastroyoga. Hvis du alligevel mangler den sidste klimaoptimisme, så brug din søndag formiddag hos Bibelselskabet, hvor bioetiker, teolog og forfatter Mickey Gjerris klokken 11.30 forsøger at indgyde »et lysegrønt håb«.

Emilie Noer Bobek

Den hemmelighedshungrende

Er du typen, der spidser ører, så snart der bliver hvisket? Så er der rig lejlighed til at dyrke dit hemmelighedslystne gen i weekenden, hvor især familiehemmelighederne har fundet vej til BogForum. 

Start weekenden tidligt med at indgyde lidt forælderpanik i dig selv på Lev Nu Scenen fredag klokken 10.45, hvor mor/søn-parret Lise og Julius Mygind Mühlhausen fortæller om bogen Mit barn tager ikke stoffer – jeg har spurgt. Spoileralert: Det gjorde han.

Fredag eftermiddag kan du bruge i selskab med kongen af beskidt vasketøj, forfatter Erling Jepsen. Det er klokken 16.30 på Tranescene 1.

Hvis du er til hemmeligheder af den mere actionagtige slags, så læg vejen forbi People’s Press' stand lørdag klokken 15.30, hvor den tidligere operationschef i PET Frank Jensen fortæller, om dengang han opdagede, at hans far var en vaskeægte spion. Og så har du faktisk hele søndagen fri til at luske rundt med spidsede ører. 

Emilie Noer Bobek

Dyreelskeren

Kan du ikke lade være at klappe andre menneskers hunde, og kan du i bogstaveligste forstand ikke gøre en flue fortræd? Årets BogForum er et slaraffenland for alle dyreelskere. Sebastian Klein aka. Doktor Pjuskebusk inviterer til quiz om dyr på Børnescenen fredag klokken 16. Om dyrekyndige voksne må deltage melder programmet ikke noget om, men det er da forsøget værd, hvis du ikke kan dy dig.

Lørdag klokken 12 kan du på Kristeligt Dagblads Forlags stand blive klogere på det gule Danmarks yndlingsdyr, grisen, når Helle Brønnum Carlsen dykker ned i grisens »kulturhistoriske fortælling«, og hvis du ikke har fået nok af grise, så giver Gurli Gris (og hendes mindre kendisagtige lillebror Gustav) et kram lige bagefter i BogForums børneområde.

Afslut din lørdag med at opleve, hvad der kan ske, hvis man tager sin dyrekærlighed lidt for langt, og gå en tur i Auditoriet, hvor norske Erlend Loe klokken 15.00 fortæller om, hvordan hovedpersonerne i hans roman Dyrene i Afrika, beslutter sig for at rejse til Afrika og have sex med elefanter og næsehorn – for at redde dem, naturligvis.

Emilie Noer Bobek

Barnet

Hvis du selv er et barn – i alder eller sind, vi dømmer ikke – eller bare i selskab med et barn på BogForum, så er der ganske meget at tage sig til. Lørdag klokken 13.30 kan du finde tryllestaven og usynlighedskappen frem og tage til Harry Potter-quiz på Børnescenen.

Har du fået lokket en teenager med, kan et interview med Danny ’zonic’ Sørensen – Counter Strikeholdet Astralis’ træner – på People’s Press’ stand søndag klokken 11.30 måske sætte eventuelt ungdomssløvsind på pause.

Og endelig har antihelten over dem alle, Anders And, lokket hele to Andebytegnere på scenen: danske Flemming Andersen gæster Den Lille Scene søndag klokken 12.30, mens hans amerikanske modstykke, Don Rosa, fortæller om sit liv med ænderne på Scenen klokken 15.

Emilie Noer Bobek

Eskapisten

Du fryser hele tiden, og det kribler i fingrene for at bestille en billet langt, langt væk, men flyskammen, arbejdet og pengepungen holder dig fra det.

I eskapismens navn kan du starte din fredag med smagsprøver på persisk mad på Muusmann Forlags stand fra klokken 14.00. Når du er mæt, kan du bevæge dig mod Rød Scene, hvor Informations Lone Nikolajsen og Erik Skyum-Nielsen klokken 15.00 tager dig med på historisk rundtur i Islands litterære landskab.

Hvis du er mere til sol og hede end til strik og vandfald, så kan du tage med til Afghanistan, når blandt andre Carsten Jensen gæster Danske Bibliotekers stand søndag klokken 11.30. Og hvis jordkloden slet ikke er nok for dig, så kan du lægge vejen forbi Lindhardt og Ringhofs stand lørdag klokken 11.20, hvor astrofysiker Anja C. Andersen taler om månen og »alle andre fede objekter i rummet«.

Emilie Noer Bobek

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for denne rundgang - nu behøver jeg (heldigvis) slet ikke tage afsted ;-)