Læsetid: 10 min.

Hollywood har gjort elektrochok til symbolet på alt det, der er galt med psykiatrien

Elektrochok har eksisteret i 80 år, og næsten lige så længe har filmfolk verden over portrætteret den omdiskuterede behandlingsform. Ofte som en metode til afstraffelse, tortur eller til at slette patienters hukommelse. Men det er langtfra virkeligheden og dybt skadeligt, mener psykiater Sienaert Pascal, som har undersøgt ECT på film fra 1948 til 2015
Elektrochok har eksisteret i 80 år, og næsten lige så længe har filmfolk verden over portrætteret den omdiskuterede behandlingsform. Ofte som en metode til afstraffelse, tortur eller til at slette patienters hukommelse. Men det er langtfra virkeligheden og dybt skadeligt, mener psykiater Sienaert Pascal, som har undersøgt ECT på film fra 1948 til 2015

Jesse Jacob

8. november 2019

Seks læger holder Jack Nicholson fast, så han ikke kan rejse sig fra den båre, han er blevet lagt på. En sygeplejerske smører hans tindinger med en lyseblå gelé og placerer så to elektroder ovenpå. Der bliver sendt elektriske stød gennem ham. Hans krop ryster voldsomt.

Scenen fra Milos Formans Gøgereden fra 1975 er en af dem, der står klarest i folks hukommelse. Kort inden indgrebet har selvsamme Jack Nicholson været involveret i et slagsmål med personalet på den psykiatriske institution, han befinder sig på.

Egentlig er han slet ikke psykisk syg. Men da han bliver dømt for voldtægt og skal afsone sin straf, er det mere tiltalende for ham at skulle være på en lukket psykiatrisk institution end blandt fængselsindsatte. Derfor foregiver han at være psykisk syg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • erik pedersen
  • Thomas Tanghus
David Zennaro, erik pedersen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Så vidt jeg har forstået Shutter Island (efter i tredje omgang endelig at være kommet igennem Dicaprios trængsler og frem til slutningen og dermed cluet) så har det hvide snit også fået en tanke med på vejen af Hollywood. Men nu handler artiklen ikke om det hvide snit, men om elektrochok og der kan jeg ikke lade være med at spekulere på om orgasme ikke også er en form for elektrochok, om end en (meget) mildere og mere naturlig en af slagsen, dog ikke desto mindre en slags nulstilling af hjernen? Har i hver fald aldrig hørt om nogen, heller ikke på film, der er deprimeret umiddelbart efter en orgasme. Omvendt behøver der der ikke gå særligt længe efter orgasmens saliggørelse, før en eventuel mental mistrivsel vender tilbage, sikkert mere for os ikke-rygere, uden at jeg har belæg for den påstand. Men hvis noget lignende gør sig gældende med elektrochok, så er successen jo i virkeligheden begrænset. Bare for at sige, at man må håbe de givne forsøg har strakt sig over tilpas lange tidshorisonter, for så vidt de ligger til grund for den endelige dom over en så mekanistisk behandlingsform. Osv. osv... Omvendt kan man jo også bare konstatere, at hvis elektrochok virker, også efter måneder og år, så er der ingen ko på isen og dermed heller ingen grund til at Hollywood skræmmer biografgængerene unødigt.

Jeg fatter det ikke.
Elektrochok har netop været anvendt som tortur overalt i verden, senest i Irak. Der er fakta.
Elektrochok som psykiatrisk behandling må svare til at man reparerer en Ipad ved at sende en kraftig strøm igennem den, i stedet for at finde ud af hvilket kredsløb der fejler og så reparere det. Det er en chok “behandling”. Det kan da aldrig blive en nøje diagnosticeret og selektiv udvalgt behandling. Resultatet må være styret af normalfordelingen, for nogen er der en forbedring at spore og hos andre intet eller endda en forværing.
Men jeg er ikke læge, så . . .

Thomas Østergaard

David Joelsen:

Det er ret svært at lave grundforskning på levende menneskehjerner, da det er livsfarligt og uetisk at gå ind og måle på kemiske og elektriske ændringer invasivt. Det meste af det vi ved om hjerner er fra forsøg med rotter (der dør af det) og dissektion af døde mennesker, hvad det gør psykiske problemer hos mennesker til en forholdsvis ueksakt videnskab

Iøvrigt, hvis det kunne afhjælpe og mindske diverse problemer med defekte iPads at sende en "kraftig" strøm igennem cem, ville det nok være den vej de fleste ville gå, fremfor at lokalisere og betale en ekspert med tilstrækkelig viden og ekspertise til at dignosticere og uskifte den defekte komponent (ikke mindst fordi iPads, ligesom hjerner, er ret svære at åbne og udskifte delkomponenter i).