Kommentar
Læsetid: 2 min.

Indtil Radio4 får kritisk brod, lever savnet af 24syv retfærdigvis videre

Efter en uges Radio4-lytning kan avisens jyskfødte kulturredaktion rapportere om teknisk bøvl, venlig og hjælpsom stemning, dialektbehag, meget lidt kritisk brod, få magthavere i studiet og masser af plads til forbedring
Kultur
8. november 2019

Går man ind på Radio24syvs hjemmeside i disse dage og klikker på live, så kan man høre et hjerte, der banker. Dunk dunk. Dunk dunk. Håbefuld ventepuls. For kanalen har ikke erklæret sig selv helt død endnu efter en uges mediepolitisk ballade om DAB-udbuddet.

I samme tidsrum har kulturredaktionen lyttet med på og skrevet om den nye arvtager Radio4 for at lure, hvad Radio4 bliver for et selskab i danskernes liv. 

Rasmus Elmelund fik af sin lytning af eftermiddagsfladen med programmet 4-toget indtryk af »en blanding af Go’ Aften Danmark og Radio24syv Morgen. Og måske også lidt Jørn og Kims morgenprogram på ABC«.

Han noterede sig, som i øvrigt alle andre lyttere på vores i høj grad jyskfødte kulturredaktion, hvor usædvanligt – og rart – det egentlig føles med en så stor overvægt af ublu jyske dialekter.

Så: Allerede lidt lun medvind mærkede vi her.

Lone Nikolajsen noterede sig kanalens tilsyneladende store ambitioner om at være opbyggelige og konstruktive »det vil sige det diametralt modsatte af den bidske og ofte sarkastiske radiostation, som Radio4 afløser«. Og at kanalen også meget gerne vil hjælpe til: med at vælge den rigtige øl, med at gøre livet nemmere ved at nedbryde tabuer om for eksempel død, ved at modvirke ensomhed, ved at formidle EU-stof med fokus på, hvad Danmarks udbytte af samarbejdet er.

»I Comedy Kontoret kan man guddødeme få tips og tricks til at være sjov. Så meget hjælp at hente!« skriver hun.

Kan I høre det?

På weekendens aftenflade noterede jeg mig ambitionen om at servicere lytteren med intimt socialt samvær (der jo så senere på natten fortsætter den af 24syv arvede vært-og-lyttere-alliance Nattevagten).

Tre venner krænger ugentligt og i tre timer hjertet og smerten ud til lytterne. Og en vært vil bruge brevskrivningens kunst til at komme heeeelt tæt på sine gæster.

Både Anita Brask og jeg selv noterede en for værterne lidt uvant tilgang til at bruge sig selv og anekdoter om egne følelser for at komme tættere på gæsterne (både P3 og Hassan Preisler-delen af 24syv gjorde den slags i overmål), men de har måske ikke heeelt fundet formen endnu. 

Og så har ingen af os hørt nogen gå hinanden ordentligt og offensivt på klingen, hørt nogen former for undersøgende og kritisk journalistik. Og som Rasmus Elmelund noterede sig, kan man allerede så småt ane kanalens bøvl med at få magten ind i studiet, når det ligger over 110 km fra mange magthaveres arbejdsplads.

Så længe der ikke lappes på sidstnævnte mangler, er det, trods den rare stemning, svært at hævde, at 24syv er blevet overbevisende erstattet. Kan I høre det? Dunk dunk. Dunk dunk ...

Serie

Hørt på Radio4

Den 1. november blev Radio24syv erstattet af Radio4. I de næste otte år skal Rdaio4 lave landsdækkende radio fra redaktionen i Aarhus. Vi lytter med og rapporterer om de forskellige førstehåndsindtryk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dagens gode nyhed er, at DGGF fortsætter som podcast. Nu mangler vi bare, at nogen vil overtage Finnsk Terapi.

Savnet af 247 er slut for mit vedkommende. Det er dejligt at slippe for Hassan Priesler og Finnsk terapi. Kom nu videre.
Alle omtaler af Radio4 bærer præg af skribenterne aldrig har været med til at starte en helt ny virksomhed fra bunden. Det tager tid som det også gjorde for 247.
Hukommelsen er for kort. Da 247 begyndte at sende gik der flere år før jeg fandt flere programmer der var værd at lytte til, men nu er 247 blevet gud.

Det er meget sjovt med denne evindelige tro på, at det eneste, der tæller, er at interessere sig for 'magten i samfundet'; men mig bekendt er R4dio først og fremmest en kulturkanal og som sådan forpligtet på oplysning i bred forstand, men på et kvalificeret niveau.