Læsetid: 13 min.

John le Carré: Brexit har løsnet mine bånd til England

John le Carrés roman nummer 25 skulle ikke have været en Brexit-roman, men blev det på en måde alligevel. I en alder af 87 uddeler han bistre hip til Boris Johnson og Donald Trump og taler om fiktionens forføreriske bedrag
John le Carré ser sig selv som en gammeldags, romantisk patriot, men gør sig i øvrigt ikke illusioner om heroisme i agentverdenen. Sikkerhedstjenesterne søger kandidater, der både har det nødvendige talent for at kunne bedrage andre og samtidig forstår at være dybt loyale.

John le Carré ser sig selv som en gammeldags, romantisk patriot, men gør sig i øvrigt ikke illusioner om heroisme i agentverdenen. Sikkerhedstjenesterne søger kandidater, der både har det nødvendige talent for at kunne bedrage andre og samtidig forstår at være dybt loyale.

Stine Bidstrup

15. november 2019

Jeg har altid beundret John le Carré. Ikke altid uden misundelse – alle de bestsellere! – men jeg har været forundret over, at han kan skrive bøger, der både appellerer til mange læsere og samtidig er fulde af litterær bravour. Hans kritikere er på vildspor, hvis de forestiller sig, at forfatterens konstante forkærlighed for spiongenren gør hans bøger til underholdningslitteratur.

Mindst to af hans bøger har format til at blive stående som absolutte litterære mesterværker. Jeg tænker her på Spionen, der kom ind fra kulden (1963) og En perfekt spion (1986). Hvilke andre forfattere har i næsten 60 år formået at produceret en strøm af romaner af tilsvarende høj kvalitet?

Hans debutroman, Telefon til afdøde, udkom i 1961. Nu udgiver den i dag 87-årige, hvad han selv har antydet kunne blive hans sidste, Agent Running in the Field. Men lur mig, om ikke flere kan være på vej. For trods en høj alder er John le Carré i dag så intellektuelt veloplagt og så politisk anfægtet som nogensinde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Oluf Husted
  • Jakob Trägårdh
Thomas Tanghus, Oluf Husted og Jakob Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu