Note
Læsetid: 4 min.

Ny julesang fra George Michael: 50 pct. hyggelig, 50 pct. creepy. Ny sag om Polanski 100 pct. creepy

Kulturredaktionen lytter til ny julesingle fra afdøde George Michael og kommer ikke kun i julestemning. Jul er det heldigvis ikke endnu, så kulturredaktionen har i denne uge også været optaget af Roman Polanski, Anna Ancher, Club Awards og Dr. Ruja – cryptovalutaens helt egen Britta Nielsen
George Michael er tilbage. Hans stemme er i hvert fald. Julefilmen ’Last christmas’ gør brug af sangerens store bagkatalog og lancerer en ikke tidligere udgivet sang.

George Michael er tilbage. Hans stemme er i hvert fald. Julefilmen ’Last christmas’ gør brug af sangerens store bagkatalog og lancerer en ikke tidligere udgivet sang.

Arkivfoto: Sergio Moraes/Ritzau Scanpix

Kultur
15. november 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Cryptovalutaens Britta Nielsen

Anna von Sperling

BBC

The Missing Cryptoqueen, BBC’s nyeste podcast, handler om Dr. Ruja Ignatova, kvinden bag det enorme svindelnummer OneCoin. Dr. Raju solgte ’valutaen’ med løftet om, at den skulle være den nye bitcoin.

Til hendes foredrag lokkede hun, med Oxford-dialekt og sektagtig retorik om en verdensomspændende ’familie’, tusindvis af småinvestorer til at købe digitale fantasillioner for deres sparepenge. Fire millarder rigtige dollar mener de amerikanske myndigheder, at det løb op i.

Hun skal ind og ruske! Men hov ... hvor er Dr. Raju? Find de otte episoder hos BBC Sounds.

George Michael synger igen

Ralf Christensen

Fra det hinsides har George Michael givet os sin sidste single. Den kommer i forbindelse med den nye film Last Christmas, der trækker på George Michael og hans tidligere duo Wham!’s sange.

Den nye sang blev dog ikke godkendt til offentliggørelse, inden den engelske sanger og sangskrivers død 1. juledag 2016, men, bare rolig, den skæmmer ikke hans ry.

»This Is How (We Want You To Get High)« blev indspillet under Michaels sidste tur i studiet, og det er en melankolsk, men alligevel fjerlet funky sag med en mørk tekst om dårlige forældre og knuste forventninger til livet. Og med en reference til sangerens personlige hang til marihuana.

»I was leaning on the grass / Dreaming of a sunnier day.«

Den dag kom aldrig. Men det lysner i november at høre George Michael afslutte karrieren på et high. Vi glæder os til et potent remix.

Kan Polanski adskille kunstner og værk?

Katrine Hornstrup Yde

Tirsdag aften blokerede 40 demonstranter for adgangen til en premierevisning på filminstruktør Roman Polanskis nye, og på Venedig Filmfestival hyldede, film An Officer and a Spy. Polanski bedøvede og voldtog i 1977 en 13-årig pige.

Han indrømmede siden at have haft sex med den mindreårige, men flygtede efter at have været i fængsel i 42 dage til Paris for at slippe for yderligere potentiel straf. Efter Harvey Weinstein-skandalen har en håndfuld andre kvinder anklaget ham for voldtægt.

I et åbent brev til det franske dagblad Le Parisien beskrev den fransk-polske skuespillerinde Valentine Monier senest at blive meget voldeligt voldtaget af Polanski, da hun var 18 år – en nu strafforældet forbrydelse.

Atter må cinefile spørge sig selv: Kan og skal man adskille kunstner og værk? Polanski gør det på en måde ikke selv. I hvert fald sammenligner instruktøren sig med hovedpersonen i sin nye film, den jødiske militærofficer Alfred Dreyfus, som i 1895 blev falsk dømt for forræderi.

Anna Ancher er gudinde

Peter Nielsen

Anna Ancher: ’Solskin i den blå stue’ (1891)

Ritzau Scanpix

Vi har vidst det længe. Blandt Skagensmalerne er Anna Ancher den største, den dristigste, mest internationale og nybrydende.

Javist, P.S. Krøyer er da også meget dygtig, og Laurits Tuxen og Karl Madsen. Og Anna Anchers mand, Michael Ancher kan helt bestemt også noget. Han har stået dér i hundrede år og skygget for fruen. Det er slut nu.

Anna Ancher træder endegyldigt ud af mandens skygge og kanoniseres som den største, når Statens Museum for Kunst fra den 8. februar næste år slår dørene op for den største retrospektive udstilling om Anna Ancher nogensinde.

Værd at vide om Club Awards

Katrine Hornstrup Yde

Alle vi printlæsere ved vist godt, hvad vi skal lørdag aften: til Nordeuropas største lasershow, den otte timer lange fest Club Awards 2019 i Brøndby Hallen. Her er frugten af lynhurtig forberedelse:

Hvad er en club? Ifølge Urban Dictionary: »The place where you take your eyes off your drink for 2 minutes drink it collapse and black out and then wake up in a bathtub with your kidneys on Ebay.« (Musikken er elektronisk dansemusik)

Er der seriøst en DJ, der bare kalder sig Martin Jensen? Ja, og han er en af Danmarks mest populære artister målt i Spotify-afspilninger og størrelsen på spillesteder verden over og kommer fra et liv som sælger af landbrugsmaskiner. Det har DR3 faktisk lavet en ret ok dokuserie om, den hedder Hvem fanden er Martin Jensen?

Hvem er årets mest nominerede, Faustix? Han er en af Danmarks største DJs, han hedder Morten Olsen (aner vi et mønster?) han er gift med influencer Irina Babenko, og det er ikke til at opdrive en anmeldelse, der beskriver hans dansable musik.

Er der også kvindelige DJ’s til Club Awards? Nej, nej.

Disney har åbnet den store skatkiste

Christian Monggaard

500 film og 7.500 tv-serieafsnit. Det er, hvad streamingtjenesten Disney+’s skatkiste rummer efter tirsdagens lancering i USA, Canada og Holland (vi andre må vente til marts 2020).

Få streamingtjenester har været genstand for så mange spekulationer, og man kunne nærmest mærke internettet drage et lettelsens suk, da Disney-chef Bob Iger endelig erklærede den virtuelle forlystelsespark for åben.

Disney+ »er resultatet af to års utroligt hårdt arbejde og betydelige forandringer i vores firma,« sagde han ifølge Forbes. Det understreger streamingfænomenets udbredelse og tag i forbrugerne, at også giganter som Disney må bøje sig og føje sig.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her