Læsetid: 1 min.

Podcast om ’Jussimania’ og dengang de rige betalte skat i USA

Radio Information handler om dengang, hvor de rige betalte skat i USA, hvor mennesker med handicap kunne blive danskere, og hvor krimier ikke blev taget alvorligt som rigtig litteratur
Radio Information handler om dengang, hvor de rige betalte skat i USA, hvor mennesker med handicap kunne blive danskere, og hvor krimier ikke blev taget alvorligt som rigtig litteratur

Ritzau

15. november 2019

»Når folk beskylder os for at rykke partiet til venstre, må jeg svare, at vi ikke rykker partiet til venstre. Vi flytter partiet hjem.«

Sådan siger den amerikanske socialist Alexandria Ocasio-Cortez. Og hun har ret, mener chefredaktør Rune Lykkeberg. Han har læst den nye bog The Triumph of Injustice – How the Rich Dodge Taxes and How to Make Them Pay af de to franske økonomer (og rådgivere for Elizabeth Warren) Gabriel Zucman og Emmanuel Saez. Den ser på udviklingen af det amerikanske skattesystem, fra dengang det var verdens mest progressive, til i dag hvor de allerrigeste ifølge forfatterne har et lavere skattetryk end en helt almindelig amerikansk lønmodtager.

Der er bogmesse i weekenden. Og mon ikke man ikke kan finde Jussi Adler Olsen på en scene et sted. I 2011 var han at finde på alles læber. ’Jussimania’ havde ramt landet, skrev Jyllands-Posten, og han modtog boghandlernes pris, De Gyldne Laurbær. Krimien kom på de fines bord, men blev den fin af det? Vi er nået til 2011 i vores litteraturhistorie 20 før 20. Tue Andersen Nexø er i studiet. 

Du skal da for resten komme forbi os på Bogmessen. Se det samlede program på Informations scene her.

Ulrik Dahlin kommer også. Han han nemlig undersøgt, hvor mange der egentlig får dispensation på grund af handicap ved ansøgning af statsborgerskab: Kun én procent af alle ansøgere under Mette Frederiksens regering. Til sammenligning fik 96 procent af ansøgere dispensation under Thorning-regeringen.

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen K Petersen
Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det lille animerede filmklip "Tax the rich" er produceret for Californiens lærerforening for mange år siden. Nu har to franske intellektuelle fået skrevet en bog, og tiden er kommet hvor man gider at kigge på det. Herre Gud det har vi jo vidst hele tiden så hvorfor lige nu?

Og herhjemme - Ny skattesag kan betyde hundredevis af millioner i mistet skat. Det går vist heller ikke så godt med at inddrive skat fra de rige her til lands.
Man får intrykket at hvis ikke skattevæsenet lækkede som en si ville vi slet ikke have nogle problemer.
Hvordan kan det lade sig gøre. Hvem er de politisk ansvarlige og hvad er konsekvensen af dette miskmask. Det er yderst demoraliserende. Der er nemlig ingen konsekvenser.

Men ud over dårlig fungerende skatteinddrivelse er det dette vi er oppe imod:
The Spider's Web: Britain's Second Empire:
https://invidio.us/watch?v=np_ylvc8Zj8

Så Warren parolen er:
- Nedlæg City of London og alle de andre skattely

Start med jeres egne.

Anne-Marie Krogsbøll og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar