Læsetid: 1 min.

Podcast: Klimaopråb fra både forskere og digtere

Det bliver en Radio Information i klimaets tegn. Vi skal tale om dengang, klimakrisen meldte sin ankomst i dansk litteratur, 11.000 forskers opråb om klimanødstilstand og efterspillet til Aarhus Universitets skandaliserede rapport om oksekøds klimapåvirkning
Illustration: Jesse Jacob. Foto: Ritzau Scanpix

Illustration: Jesse Jacob. Foto: Ritzau Scanpix

8. november 2019

Hvad hjælper det at skrive digte, når mængden af kultveilte i atmosfæren alligevel stiger? Det spørgsmål stiller litteraturanmelder Tue Andersen Nexø i fredagens litteraturtillæg. Vi er nået til år 2010 i vores begivenhedsorienterede litteraturhistorie 20 før 20. Året hvor klimakrisen kom til dansk litteratur. Tue kommer i studiet.

I det hele taget bliver det en Radio Information i klimaets tegn. For det var også ugen, hvor 11.000 forskere skrev under på et opråb om at erklære klimanødstilstand, hvis vi fortsat ønsker en beboelig planet. Rune Lykkeberg har set på opråbet og ikke mindst de konkrete opfordringer til handling.

Og så er der nyt i sagen om oksekødrapporten. For det viser sig, at Informations afsløring af, at forskere ved Aarhus Universitet lod Landbrug & Fødevarer og Danish Crown påvirke en rapport om oksekøds klimapåvirkning, langt fra var et enkeltstående tilfælde.

En intern undersøgelse har nemlig fundet fejl og mangler i hele 34 ud af de 55 rapporter, som Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet har fået ekstern finansiering til. To af journalisterne bag afsløringen, Louise Drivsholm og Martin Bahn, kommer i studiet, hvor de også fortæller om et særdeles vanskeligt arbejde med at vriste de informationer ud af Aarhus Universitet, der gør en kritisk journalistisk granskning mulig.

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

”Klimaopråb fra både forskere og digtere“
Er det ikke en uheldig blanding? Man kunne jo få den association at forskerne digter.

Det virker komplet useriøst, at formidle 11.000 videnskabsfolks selvovervindelse med en lalleglad, småfnisende gang "jeg får optur over de enkle løsninger".
Løsningerne er enkle, men jo tilsvarende ubeskriveligt svære at implementere.
Så mange millioner skal dø og utallige arter udryddes, men det er simpelthen bare så positivt, at jeg, Rune, har gennemskuet, at de 6 punkter til løsningen af klimakrisen er paroler til ungdommens oprør.
Ih altså, så gik det jo godt alligevel.

Randi Christiansen

400 ppm? Det er jo småting og ikke noget problem, de grønne vækster elsker det. Men så slipper vi jo for at se på de reelle miljø-og socioøkonomiske problemer, alt imens den skjulte magt orkestrerer den totale kontrol over alle.

Biodiversiteten svinder, muldlaget udpines, så vore fødevarer bliver mindre næringsrige, partikelforureningen hærger, mennesker fattiggøres, 5g brænder hjernerne af (de vil ikke ha det i bruxelles) samfundene atomiserer udi det ene mere vanvittige scenario efter det andet, transaktivisterne terroriserer med statsmagtens billigelse, små børn hormonbehandles, hvis de føler sig som det modsatte køn og mister derved deres seksualitet ... vanviddet galoperer, mens magten og pengene samles hos de få.

Gennemførelsen af disse helt nødvendige tiltag vil desværre tror jeg føre til social uro, kontrol og adfærdsregulering i stor stil for det bliver dyrt. Det som Rune ser som den menneskelige mekanik, som organiserer og løser problemerne og redder verden, er demokrati, frihed og politik, hvor politik vel handler om fordelingen af resourser og privilegier, hvem skal have hvad og hvornår, den optimisme deler jeg desværre ikke.
Alle de nævnte problemstillinger har vi bakset med i flere årtier - Men hvad vil der helt konkret ske når benzinpriserne og priser på gas og olie til opvarmning bliver hævet markant. Hvad vil der ske i en økonomi baseret på gæld. Det vil formodentlig inducere en gigantisk økonomisk krise når folk ikke kan betale. En krise hvor folk må gå fra hus og hjem. Kan vi mon så regne med en gældsanering og nogle helikopterpenge til de betrængte?. Det vil i øvrigt berøre stort set alle priser for der er intet vi ikke har investeret fossile brændstoffer i af det som omgiver os - hvor der bestemt også er meget overflødigt lort mellem som vi bliver fri for. Tag selv et kig rundt - måske lige med undtagelse af de gulerødder du selv trækker op af jordens automat. Ingen politikere vil træffe sådanne beslutninger hvis det overhovedet kan undgås.

Men jo det ser ganske let ud når det er udtrykt i paroler og det er vel det opturen går på. Forskerne leverer parolerne til gadens parlament. Men for at stille mig tilfreds, så også jeg kunne få en optur, skulle de have tilføjet en ekstra pind

Afskaffelse af økonomisk ulighed.
og
Effektivisere energiforbruget
Indføre høje skatter på fossile brændstoffer
Oplyse om vigtigheden af befolkningsbegrænsning
Stoppe med at ødelægge naturen og brænde skovene
Spise mere plantebaseret og undgå kød
Opgive at bruge vækst som mål for økonomisk vækst i bruttonationalproduktet

Et bedre forslag er at gøre det langt mindre profitabelt at hente de fossile brændstoffer op af jorden. Det vil blot kræve at vi får nedlagt mulighederne for at sende penge i skattely og nogle få andre restriktioner, som at sejle under bekvemmelighedsflag - nå ja og udfordre USAs sikkerhedspolitik (hi, hi - nu får jeg optur).
Det drejer sig kort og godt om at få investorernes penge kanaliseret derhen hvor det betyder noget. Som gør solceller og vindmøller og investeringer i udvikling af andre fossilfri løsninger til gode investeringer langt hurtigere end blot at sende hele regningen videre til almindelige mennesker.

En pind mere:
Luk alle skattely

"Imposing a tax on oil usage would raise the price of gasoline, but would not deter consumption much in the short run because car drivers and public utilities already are locked in to oil-using capital investments. A more effective response would be to reduce the profitability of oil by closing the tax-avoidance loopholes and “flags of convenience” that the industry’s lobbyists have created."

"The public relations problem with this solution is that this practice of pretending to “earn” all one’s income in small island enclaves with no income tax has become so widespread that it has created an enormous vested interest now including the leading IT giants, industry and real estate. Depriving tax accountants of recourse to such tax-avoidance centers also threatens America’s National Security state by challenging its perceived national interest in attracting the world’s criminal capital to these enclaves as a bulwark of the U.S. balance of payments. The world’s wealthiest corporations and tax evaders are aligned against an economic policy that would most help reduce the carbon footprint by moving beyond oil and gas".
https://www.nakedcapitalism.com/2019/08/michael-hudson-global-warming-an...