Politikerbøger købt i pallevis og usund moral

Donald Trump Jr. er røget på bestsellerlisten efter det republikanske parti har brugt over 100.000 dollar på eksemplarer, der skal bruges som gaver til donorer til partiet. Og den tidligere borgmester i byen Baltimore, Catherine Pugh, er nu blevet formelt anklaget i en korruptionsskandale i forbindelse med hendes serie af børnebøger
Donald Trump Jr. er røget på bestsellerlisten efter det republikanske parti har brugt over 100.000 dollar på eksemplarer, der skal bruges som gaver til donorer til partiet. Og den tidligere borgmester i byen Baltimore, Catherine Pugh, er nu blevet formelt anklaget i en korruptionsskandale i forbindelse med hendes serie af børnebøger

Jesse Jacob

Kultur
29. november 2019

KURDISTAN & NEW ZEALAND

Boochani endelig fri

Jeg har her på avisen tidligere fortalt om Behrouz Boochani, den iransk-kurdiske journalist og bådflygtning, der vandt den største australske litteraturpris, Victoria Prize, for bogen No Friend But the Mountains: Writing From Manus Prison, en bog, der blev skrevet via WhatsApp-beskeder og sendt til en ven, fordi forfatteren sad fængslet på Manus Island, en australsk interneringslejr for asylansøgere på en lille ø nord for Papua Ny Guinea.

Jeg bruger ordet ’sad’ i datid, fordi Boochani endelig – efter seks år – har fået sin frihed tilbage og er ankommet til Christchurch i New Zealand, hvor han er blevet inviteret til litteraturfestivalen Word Festival. Boochani er en af 150 personer, som New Zealand har modtaget fra Manus Regional Processing Centre, som er stedets officielle, orwellske navn.

USA

Healthy Holly med den usunde moral

Den tidligere borgmester i byen Baltimore, Catherine Pugh, er nu blevet formelt anklaget i en korruptionsskandale, der eksploderede i avisen The Baltimore Sun i april måned. Skandalen er centreret omkring eksborgmesterens selvpublicerede serie af børnebøger Healthy Holly.

Pugh sad selv i bestyrelsen for et nonprofit sundhedsfirma, der købte for adskillige hundrede tusinde dollar bøger, der så i virkeligheden aldrig blev leveret. Men pengene blev udbetalt og gik til skattesnyd, valgkampagner og opførslen af en luksusvilla i en forstad til Baltimore, hvor Pugh nu sidder i selvvalgt husarrest efter først at have haft en længere orlov, angiveligt på grund af lungebetændelse.

USA

Trumph Jr. i pallevis

Og endnu en politikerbog købt i pallevis: Donald Trump Jr. (altså sønnike med brillantine-frisuren) har skrevet bogen Triggered: How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us, der udkom den 6. november og nåede en førsteplads på bestsellerlisterne, men denne førsteplads skyldes tilsyneladende især, at det republikanske parti har brugt over 100.000 dollar på eksemplarer, der skal bruges som gaver til donorer til partiet.

Ugens 10 bøger

Den spekutalive ghetto

Romaner i genren psykologisk realisme er den neutrale standard for litteratur, på samme måde som den hvide mand er den neutrale standard for mennesker: Samme nedarvede, privilegieblinde syn på sig selv som det normale og alle andre som afvigere. Dermed ikke sagt, at der ikke er eksempler på fremragende psykologisk realistisk litteratur. Bevares.

Vi andre vil også bare gerne have lov at være her. Og vi vil ikke ghettoiseres under mærkater som ’sci-fi’ eller ’fantasy’. Den eneste meningsfulde opdeling er mellem fag- og skønlitteratur: Tekster, hvor forfatteren enten lover at fortælle sandheden eller det modsatte: lover at bruge sin fantasi. Ugens bogliste består af bøger fra den spekulative ghetto.

  • Adolfo Bioy Casares: Morels opfindelse (oversat af Maria Louise og Jon Albjerg Ravnholt)
  • Astrid Ehrencron-Kidde: Det sukker så tungt udi skoven: af Martin Willéns underlige hændelser
  • Ryunosuke Akutagawa: Helvedesskærmen, Rashmon, Edderkoppetråden: noveller (oversat af Ingeborg Stemann)
  • Ann & Jeff VanderMeer (red.): Sisters of the Revolution: a Feminist Speculative Fiction Anthology
  • H.P. Lovecraft: Ved vanviddets bjerge: Fortællinger 1929-37 (oversat af Jakob Levinsen)
  • H.P. Lovecraft: Cthulhu kalder: Fortællinger 1926-28 (oversat af Jakob Levinsen)
  • Sheridan Le Fanu: Timerne efter midnat: gyserhistorier (oversat af Jannick Storm)
  • E.T.A. Hoffmann: Fortællinger (oversat af Hans-Jørgen Birkmose)
  • Leonora Carrington: Den ovale dame og andre fortællinger (oversat af Ib Johansen)
  • Evangeline Walton: The Mabinogion Tetralogy

SVERIGE

Augustpriserne uddelt

Ved en ceremoni i Stockholm er den fine August-priset blevet uddelt til bøger i tre kategorier: Årets skønlitterære bog blev Osebol af Marit Kapla, som er journalist og kommer fra byen Osebol i Värmland. Bogen er baseret på interview med 40 personer fra Osebol, der alle har samme navn.

I sin tale takkede hun byens indbyggere og Svetlana Aleksijevitj og Selma Lagerlöf. Oskar Kroon modtog prisen for årets B&U-bog for Vänta på vind. Endnu en journalist, Patrik Svensson fra Sudsvanska Dagbladet, vandt Årets fagbog for Åleevangeliet, en bog, der allerede udkom på dansk i sommer og blev anmeldt her i avisen af Martin Bastkjær, der blandt andet skrev:

»Trods sine ujævnheder er den svenske forfatter Patrik Svenssons nye bog ’Åleevangeliget’ en indsigtsfuld skildring af fællesskab og fascination. Den er også en fortælling om tab – både det, Svensson allerede har mistet – sin far – og det, han frygter at miste, nemlig ålen, der ligesom så mange andre dyr er i fare for at blive udryddet.«

USA

Et spektrum af nye vækstkanaler

Der er som bekendt opbrud i forlagsverdenen, blandt andet i form af fremmarchen af onlinetjenester, der går benhårdt efter at blive ’litteraturens Spotify’. Og der investeres massivt, thi på internettet er reglen som bekendt, at ’the winner takes it all’.

Et investeringsselskab ved navn Spectrum Equity har tihvertifælde kylet 58 mio. gode yankeedollar efter firmaet Scribd, fordi som ’managing director’ Pete Jensen udtaler til Publisher’s Weekly:

»Scribd er i position til at blive den førende online abonnementslæseservice for forbrugere over hele kloden.« Pengene skal blandt andet bruges til at ’åbne nye vækstkanaler’. Jeg nærer nu stadig et lønligt håb om, at formatet ’trykt papir’ overlever selv de hårde drenge i Spectrum Equity.

NORGE & SPANIEN

Hustvedt med god grund til at blære sig

I Spanien uddeler man hvert år nogle grumme fornemme priser kaldet Premios Princesa de Asturias (navngivet efter tronfølgeren). Der er otte kategorier, heraf en til litteraturen. Prisen gik i år til den norske forfatter Siri Hustvedt. Hun holdt så en takketale, hvor hun blandt andet sagde:

»Jeg kan forestille mig en verden, hvor ideer bevæger sig frit mellem vidensområderne uden forudfattede hierarkier mellem sig. En verden, hvor piger kan blære sig så meget som drenge, og hvor drenge ikke er bange for dem.« Hustvedt modtager æren og 50.000 euro.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Jørsboe

NORGE & SPANIEN - er overskriften på omtalen om, at “den norske forfatter Siri Hustvedt” har modtaget en fornem spansk litteraturpris. Men Siri Hustvedt er jo amerikaner! Godt nok med norskfødt mor og et sæt norske immigrant-oldeforældre på fædrene side. Men alligevel: norsk forfatter?