Læsetid: 11 min.

Retfærdighed a la Peter Handke

Få litterære begivenheder har mødt så voldsomme protester som Nobelprisen til Peter Handke. Dem, der glæder sig over tildelingen, har været mindre højlydte, men i landsbyen Velika Hoca i det sydvestlige Kosovo er man begejstrede. Vi har besøgt byen for at spørge hvorfor og finde svaret på, hvorfor den østrigske forfatter ikke bare besøger, men også skriver bøger om landsbyen
Landsbyen Velika Hoca i Kosovo, som Peter Handke tit har både besøgt og begavet. Fotoet er et arkivfoto, og personerne på billedet udtaler sig ikke i denne reportage.

Landsbyen Velika Hoca i Kosovo, som Peter Handke tit har både besøgt og begavet. Fotoet er et arkivfoto, og personerne på billedet udtaler sig ikke i denne reportage.

Daniel Mihailescu

15. november 2019

VELIKA HOCA, KOSOVO. »Det var en stille, indre glæde, en bekræftelse på, at vores liv ikke er brugt forgæves, men at det har en dybere mening,« forklarer Jovana Baljosević, der er engelsklærer i landsbyen Velika Hoca i Kosovo, om hvad hun følte, da hun hørte, at Peter Handke havde modtaget årets Nobelpris i litteratur.

»De bedste år af vores liv er brugt, vores ungdom, og vi har ikke levet, som vi havde drømt om. Vi har måttet tåle og bare håbe, at det engang ville give mening og retfærdigheden sejre,« fortæller Baljosević på det lille lærerværelse i middagsfrikvarteret. Hun føler, at Nobelprisen til Handke giver et glimt af den retfærdighed.

Jeg er sidst i oktober taget til den serbiske enklave Velika Hoca (albansk: Hocë e Madhe) i det vestlige Kosovo for at finde ud af, hvorfor Handke, der har skrevet om landsbyen i sine bøger, tit har både besøgt og begavet netop denne landsby. I byens eneste egentlige gade hænger en plakat med en læsende Peter Handke og teksten »Til lykke til vores nobelpristager«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu