Klumme
Læsetid: 3 min.

»En steak-i-rend-dreng-videnskab«

Oksekødsskandalen og Donald Trumps forsøg på at købe Grønland var blandt emnerne i første runde af Informations sangkonkurrence, der fandt sted i skyggen af en anden, mere kontroversiel julesang på Christiansborg
»Og Peter Skaarup skuer at / hans kære jul går under. / Det multikulturelle pjat / det hersker nu om stunder: / Hvor julespøg og julespæk / og julepølsemadder / blir lavet om til vintergæk« Sådan lyder det i et af ugens vindervers.

»Og Peter Skaarup skuer at / hans kære jul går under. / Det multikulturelle pjat / det hersker nu om stunder: / Hvor julespøg og julespæk / og julepølsemadder / blir lavet om til vintergæk« Sådan lyder det i et af ugens vindervers.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Kultur
30. november 2019

Lejlighedssange kan have forløsende potentiale, og når de er bedst, tilbyder de os en mulighed for at udtrykke det, som ellers kan være svært at sige. Men lejlighedssange kan også være pinagtige, og når de er værst, sætter de ord på det, som aldrig burde være sagt. Et vers i Bertel Haarders (V) årlige og traditionsrige julesang – som er skrevet på samme melodi, som vi skriver på – blev i denne uge et ufrivilligt eksempel på det sidste.

Sangen indeholder et vers om den voldtægt, som fandt sted i teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) lejlighed tidligere i år – og den slutter med linjerne:

»Han møved’ med dem begge, og han pilled’ lidt for meget!
Han tro’de, at i Enhedslisten var der fælleseje!
Men hvorfor skal de vær’ så striks’
og hindre Enhedsliste-sex,
lad ham dog få en dejlig heks
med hjem til jul!«

Det kontroversielle vers fik i ugens løb flere politikere til at fordømme Bertel Haarder og afkræve ham en undskyldning. Det, der skulle have været en munter spøg, var blevet en politisk krise, fordi han ikke havde overholdt lejlighedssangens basale kontrakt med sit publikum: Den skal samle os i en forløsende latter, ikke splitte os i et bittert skænderi. 

Flere end 60 nyskrevne vers er den seneste uge strømmet ind i mailboksen her på juleredaktionen – på samme melodi som Bertel Haarders sang, men heldigvis uden at gå i samme fælde.

Mange kredser om klodens alvorlige tilstand. Søren Nissedal fra Snekkersten har i sit klimabekymrede bidrag fået ordet »monsunvejr« til at rime på »Greta Thunberg« – og så runder han ellers af med en lille formaning:

»Nu skal vi spare CO2
Og ikke købe tøj og sko
Men spise grønt og ikke kylling, gris og ko.«

Og Søren Nissedal står ikke alene med sin opfordring til at holde juleforbruget i ave. Også Jens Raahauge fra København S har taget de forbrugerskeptiske briller på og sat rim til fænomenet Black Friday, den amerikansk importerede tilbudsfest, som traditionen tro finder sted den første fredag efter Thanksgiving – nu også i Danmark:

»Når fredagen går helt i sort,
så løber vi i flokke
og køber ind af småt og stort;
en sort rabat kan lokke,« skriver han om tilbudsræset, der får os alle til at »svinge vores kort« og købe »en masse lort«. Ganske enkelt.

Men nok om forbrugerlede, for også andre emner presser sig på. Anders Horne Henriksen fra Asperup retter fokus på Mette Frederiksens stabschef og højre hånd Martin Rossen, der – selv om han ikke er folkevalgt – har fået plads i flere af regeringens magtfulde udvalg. Det skaber, mener Henriksen, forvirring om, hvem der »er bossen«: Er det Mette Frederiksen eller »Martin Rossen?«

Endnu en syrlig politisk kommentar finder man i Birger Sjöbergs vers om USA’s fornærmende forsøg på at købe Grønland af den danske regering. I en tænkt dialog citerer han den amerikanske præsident og businessman Donald Trump:

»Den grønne ø er ganske fin og øen kan vel købes
hvis Denmark vil ha’ fint besøg – en deal herpå må støbes.«

Hakket kalv & flæsk

Ugens to vindervers skal imidlertid findes andetsteds. Jens Dalby Jensen har skrevet om Informations dækning af oksekødsskandalen på Aarhus Universitet, mens Bente Bang fra Birkerød går i kødet på Peter Skaarups (DF) kamp for julemedisteren.

Jens Dalby Jensen:
Der blev en oksesuppedas
med Uni-Aarhus’ hyre:
En slunken kasse skabte knas
og lønninger var dyre.
Nu trådte kvægets bønder til:
»Ros vores kød lidt mere,
skriv forskerværk med det, vi vil,
og så skal vi spendere.«
Og hvor man end sig vendte hen,
så var det bøf og bøf igen.
En steak-i-rend-dreng-videnskab, igen, igen.

Bente Bang:
Og Peter Skaarup skuer at
hans kære jul går under.
Det multikulturelle pjat
det hersker nu om stunder:
Hvor julespøg og julespæk
og julepølsemadder
blir lavet om til vintergæk
og vinterplidderpladder.
Ja, hvor man end sig vender hen,
er julen undertrykt igen,
og multikulten breder sig igen – igen.

Konkurrencen fortsætter de kommende uger, så bliv endelig ved med at sende nye vers. Adressen er som sædvanlig: julesang@information.dk.

Serie

Læsernes julesang 2019

Hvert år siden 2010 har Information inviteret læserne til at skrive med på årets julesang. I år skal der rimes om året 2019 på melodien: »Nu har vi altså jul igen.« Reglerne for konkurrencen er de samme som altid: Hver lørdag udvælger julesangsredaktionen de – efter vores totalt idiosynkratiske skøn – bedste stykker poesi og bringer dem i avisen, hvorved sangen vokser uge for uge frem mod sin fuldendelse den 21. december.

Nye vers skal være os i hænde senest kl. 10 hver torsdag for at komme i betragtning til ugens runde.

Send til: julesang@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her