Læsetid: 13 min.

Der bliver stemt med hjerte, hjerne og mave, når vinderen af VM i Album skal kåres

Velkommen til slutspillet i VM – De Vestlige Mesterskaber – i Album. Forud er gået et emotionelt, blodigt og nerveflænsende opgør i gruppespillet. Nu venter knockout-kampene, hvor også de allerstørste yndlinge risikerer at blive sorteret fra. Herfra må de fem dommere erkende, at smerte er et vilkår
De fem dommere mener alle, at de kæmper i musikkens bedste interesse. Men ingen, heller ikke professionelle, kan sige sig fri for flere forskellige former for kommercielt, biologisk eller nostalgisk forurening af deres dømmekraft, som giver værket en merværdi, der ikke har noget med musikken på det enkelte album at gøre.

De fem dommere mener alle, at de kæmper i musikkens bedste interesse. Men ingen, heller ikke professionelle, kan sige sig fri for flere forskellige former for kommercielt, biologisk eller nostalgisk forurening af deres dømmekraft, som giver værket en merværdi, der ikke har noget med musikken på det enkelte album at gøre.

Sarah Hartvigsen Juncker

29. november 2019

Som om det ikke allerede er en rigeligt mudret og blodig affære at udkæmpe VM – Vestlige Mesterskaber – i Album, så er det et forurenet dommerpanel, der regerer over slutrunden.

Bevares, alle fem dommere kæmper for, hvad de har kært. Og de mener alle, at de kæmper i musikkens bedste interesse. Men ingen, heller ikke professionelle, kan sige sig fri for flere forskellige former for forurening af deres dømmekraft, som giver værket en merværdi, der ikke har noget med musikken på pladen at gøre.

Der er den biografiske forurening: Når man indlæser en kunstners liv i værket og dermed giver det en merværdi. Når man forelsker sig i den mytologi, man har opbygget gennem biografier, dokumentarer, artikler og de sociale medier.

Der er den kommercielle forurening: Streamingtal på Spotify og YouTube, hitlister, sociale medier, musikvideoer. Den æstetik og de kvantitative målinger, der booster en kunstners position i populærkulturen – og kan forføre selv kritiske ører.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu