Kommentar
Læsetid: 4 min.

Det har været en god og dårlig uge for Michael Jackson

På kulturredaktionen klapper vi ad Taylor Swifts AMA-rekord og en østrigsk kvindelig komponist. Samtidig er tyskerne blevet frarøvet milliardskatte, og en brite vrider sin hjerne over, hvordan Michael Jacksons liv kan filmatiseres. Et nyt museums-computerspil og en Netflix-biograf har også optaget os i ugen, der er gået
Taylor Swift vandt ved årets American Music Awards seks priser, som hun kan stille hjemme ved siden af 23 andre AMA-priser. Det gør Tay-Tay til den mest vindende ved AMA nogensinde – en titel som Michael Jackson ellers havde haft siden 2009.

Taylor Swift vandt ved årets American Music Awards seks priser, som hun kan stille hjemme ved siden af 23 andre AMA-priser. Det gør Tay-Tay til den mest vindende ved AMA nogensinde – en titel som Michael Jackson ellers havde haft siden 2009.

Mario Anzuoni

Kultur
29. november 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Haters gonna hate hate hate hate hate

Iben Katrine Alminde

Efter månedsvis med ’Bad Blood’ mellem Taylor Swift og hendes tidligere pladeselskab kunne den 29-årige superstjerne i mandags ’Shake it off’ med en kæmpesucces ved American Music Awards.

Taylor Swift vandt nemlig seks priser, som hun kan stille hjemme ved siden af 23 andre AMA-priser. Det gør Tay-Tay til den mest vindende ved AMA nogensinde – en titel som Michael Jackson ellers havde haft siden 2009.

Hvem er bange for Michael Jackson?

Katrine Hornstrup Yde

På listen over måder, jeg ikke tør kickstarte en lidt sen karriere som kunstnerisk udøver på, hører: at indspille en duet med R. Kelly, at spy ild – og så at instruere den kommende hollywoodbiopic om Michael Jackson, der blev annonceret i sidste uge.

Fortæller man stjernens livshistorie uden at berøre hans formodede pædofile overgreb, virker det som en bizar renvaskning i en mudret tid. Fremstiller man ham som pædofil, gider folk ikke tilbringe tre timer i en biograf med ham. Det samme, hvis man drilsk holder skyldsspørgsmålet åbent.

Filmen skal produceres af Graham King, der stod bag den nydelige Queen-film Bohemian Rhapsody, og Jacksons estate har godkendt projektet, så helgenkåring undgår vi næppe. Held og lykke, instruktør.

På min karriere-nej-tak-liste hører i øvrigt at spille Michael Jackson i en Broadway-musical i 2020. Men den tjans har Hamilton-skuespiller Ephraim Sykes heldigvis snuppet.

Kvinder og transkønnethed rykker ind i operaverdenen

Solveig Helles Eriksen

Efter 150 år med mænd, mænd og flere mænd som komponister på Wiens Statsopera bliver statistikken nu brudt. Den østrigske komponist Olga Neuwirth har fra 8. december operaen Orlando på programmet.

Den ellers traditionelle operaverden skal ikke blot vænne sig til, at kvinder nu laver operaer. Værket, som er baseret på Virgina Woolf’s roman af samme navn, beskæftiger sig med transkønnethed, og i Neuwirths opsætning spiller en transkønnet en rolle, mens orkesteret må dele plads med en elektrisk guitar og to synthesizere.

»Jeg ved ikke, om det her rimeligt konservative publikum, som gerne vil høre det samme repertoire om og om igen, vil være åbne for Orlandos queer-rejse og min musik,« sagde Neuwirth til The Guardian.

Velkommen i Netflix-biografen

Christian Monggaard

Så har man hørt det med. Streaminggiganten Netflix, der har brugt de seneste år på at gøre livet surt for alverdens biografer, har nu købt sin egen i New York. Her vil tjenesten vise egne film, og det giver god mening, da enkelte af Netflix’ store titler, for eksempel Noah Baumbachs Marriage Story, alligevel får nogle uger i biografen inden premieren på Netflix.

Hvis tjenesten som tidligere annonceret så køber flere biografer i USA – og verden – behøver de ikke slås for at få vist deres film, samtidig med at de hjælper med at bevare den vigtige biografkultur. Det er en overraskende udvikling, som det som filmelsker dog er svært ikke at være begejstret for.

JUERGEN KARPINSKI

Uvurderlige historiske smykker forsvundet i det moderne Tysklands største kunsttyveri

Mathias Sonne

»Det var Olsenbanden. Tyvekosterne var bestilt og befinder sig nu i et pengeskab fra Franz Jäger Berlin!«

Indrømmet. Dette er ikke sandheden, men derimod en sjov læserkommentar på ZEIT Online til den dårlige nyhed for den tyske delstat Sachsen:

Mandag brød to tyve ind i Det Grønne Kammer i Dresdens Byslot, som Sachsens kurfyrste August den Stærke lod opføre som skatkammer i 1720’erne. Her stjal de en række historiske smykker, herunder bryststjernen fra Hvide Ørn-ordenen fra 1740’erne. Samlet har smykkerne en værdi på op mod en milliard – altså euro.

Museets direktør, Dirk Syndram, talte med tydelig bitterhed om en »uvurderlig kulturel værdi og en verdenskulturarv«, som nu risikerer at gå tabt. Tyvene kan nemlig næppe sælge de verdenskendte smykker. Det frygtes derfor, at de splitter dem ad for at sælge det kostbare materiale. Det største tyske kunstrøveri siden Anden Verdenskrig er altså desværre ikke en Olsenbandenfilm, men i sandhed en kulturel tragedie.

Led et museum (der ikke skal spare)

Lone Nikolajsen

Næste år udkommer simulationsspillet Mondo Museum, der handler om at lede et museum. Manden bag, Michel McBride-Charpentier, vil ifølge Artnet »demonstrere, hvad museer kan og bør være«. Man får et budget, bygger et museum, udvælger og sammensætter genstande fra dinosaurusskeletter til kunstmalerier, ansætter personale og prøver at tiltrække publikum.

Formålet er at blive ved og blive bedre. Succeskriterierne er penge og prestige. Jo mere prestige, desto flere genstande kan man låne af andre museer. Indtægter fra billetsalg, café og butik, begejstrede gæster og tematisk sammenhæng mellem udstillingerne giver pluspoint. Mangel på bænke at sidde på vil give minuspoint.

Udfordringer såsom forhadte hovedsponsorer, der har tjent deres penge på at sælge stærkt vanedannende medicin i håndkøb; tidligere kolonier, der vil have deres kulturarv tilbage; kunstnere, der vil have honorarer, samt årlige toprocentsbesparelser kan man håbe kommer med i en senere udgave.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her