Læsetid: 12 min.

I 2019 kom talerne fra de unge

De mest opsigtsvækkende og slagkraftige taler i 2019 kom hverken fra etablerede politikere eller samfundsdebattører, men fra unge græsrodsstemmer som Greta Thunberg, Jonas Eika og Harald Toksværd. Midt i en digital tid har de unge taget den analoge talekunst til sig og gjort den til udgangspunkt for en ny politisk aktivisme
I en tale ved FN’s klimatopmøde i New York tidligere i år anklagede den svenske teenager Greta Thunberg en hel generation af regeringschefer for at have svigtet deres politiske og moralske ansvar for kloden. 

I en tale ved FN’s klimatopmøde i New York tidligere i år anklagede den svenske teenager Greta Thunberg en hel generation af regeringschefer for at have svigtet deres politiske og moralske ansvar for kloden. 

Johannes Eisele

31. december 2019

»How dare you!« »Hvor vover I!«

Der er taler, som bliver stående, længe efter de er holdt. Taler, som vokser sig større og vigtigere end deres egen afsender, og som ender som symboler på en epoke og dens kamp.

Sådan en tale holdt Greta Thunberg tidligere i år. Fra en talerstol ved FN’s klimatopmøde anklagede den svenske teenager en hel generation af regeringschefer for at have svigtet deres politiske og moralske ansvar for kloden.

»How dare you!« sagde hun med tårer i sine øjne. »Hvor vover I!«

Når årets sidste tale sendes fra Amalienborg, og dronningen beder Gud om at bevare os alle, vil det markere afslutningen på et år, hvor det talte ord fik nyt liv. Ny politisk kraft. De taler, vi vil huske fra 2019, blev nemlig ikke holdt af etablerede politikere eller rutinerede samfundsdebattører, men af unge, idealistiske græsrodsstemmer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Munk
Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hørte lige LLR i Verden ifølge Gram på P1 (også Gram har taget LLR med i et 2 timers program) sige at G.T er ikke hans kop te, da hun er hadefuld og indgyder frygt. Ja, ja det mener LLR så, der ikke selv har taget/tog Klimakrisen alvorligt. Før valget ville LLR ikke tilslutte sig 70 pct reduktion af CO2 - men nu har Venstre tilsluttet sig og vil nu fremstå som nogle af klimafrontkæmperne.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Hans Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Midt i en digital tid har de unge taget den analoge talekunst til sig og gjort den til udgangspunkt for en ny politisk aktivisme."

Hvor gør det mig glad - analog er vejen frem, også på klimafronten. Tech-giganterne og overvågningskapitalisterne bruger enorme mængder energi. Trist, at vore politikere ligger sådan på maven for dem. Dejligt, at der er unge, der tager skeen i den anden hånd.

Hjælp til en bedre, renere og gladere fremtid på www.analogist.dk

Dorte Sørensen

Det er dog underligt som folk sammenstiller Trump med andre. I P1-debat i går så højskolelærer Søren Hviid Pedersen Trump som USA's Grundtvig.

Eva Schwanenflügel, John Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Er der ikke en behjertet sjæl, der kan sende den hysteriske teenager, Thunberg, hjem og i skole. Klimatemaet er sgu for alvorligt til at blive dirigeret af en ufunderet hystade.

Claus E. Petersen

Det er sgu underligt som de progressive lukker for kommentarer der ikke falder i deres smag, men som, antager jeg, offentligt påstår at de støtter diversitet.
Goddaw do...

Er der ikke en behjertet sjæl, der kan sende alle de gamle sure mænd hjem i seng?

Anne-Marie Krogsbøll, Ete Forchhammer og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar

@Marie Jensen, hvis det er mig, du så venligt hentyder til, så må jeg korrigere dig: jeg er ikke sur.

Der er absolut intet positivt bidrag i, at at en teenager står med snerpet fornærmet mine og råber "how dare you"!

Vi står desværre med en ungdom uden den ringeste naturvidenskabelige forståelse i fem årtier, og det kommer vi til at betale regningen for i den kommende tid. Den nye generation vil hellere agere end forstå, og det er faktisk ikke deres skyld men vores fejlslagne prioriteringer omkring uddannelsessystemet i den bedste uvidende mening

Nike Forsander Lorentsen

Sidder nu her igen her på månen og dingler med benene og undres over: Hvorfor tillader Greta Thunbergs forældre at Greta eksponeres på den måde der hun også udsættes før all den spot, spe og hån, hun er ju en 16 års teenager med Asbergers syndrom. Faren blev spurgt om dette og faren svarede att Greta kun smiler ad dette. Det virker som om at Greta ikke selv måske, forstår hvad hun er udsat før pgr af sin 'sygdom'. All den opmærksamhed må vel slide på en så ung menneske i det lange løb.