»Dårligt skrevne, overflødige eller decideret tåkrummende afsnit med sexbeskrivelser i moderne fiktion«

Informationsanmelderens yndlingslitteraturpris, Bad Sex Award, blev uddelt i mandags. I ugens Bogkort kan du læse de herligt forfærdelige citater fra de nominerede tekster
Informationsanmelderens yndlingslitteraturpris, Bad Sex Award, blev uddelt i mandags. I ugens Bogkort kan du læse de herligt forfærdelige citater fra de nominerede tekster

Jesse Jacob

Kultur
6. december 2019

ENGLAND

Plathedsguf

Der er så meget, som denne side kunne handle om denne uge – årets Prix Goncourt eller Brageprisen i Norge, litteraturfestivalen FIL i Guadalajara i Mexico – men jeg vil meget hellere bruge al pladsen på min yndlingslitteraturpris: Bad Sex Award. Thi billige grin er nu de bedste.

Lidt baggrund: Denne ’hæder’ er blevet uddelt siden 1993 af tidsskriftet Literary Review til »årets skrækkeligste scene med seksuel beskrivelse i en ellers god roman«. Hensigten er at henlede opmærksomheden på »dårligt skrevne, overflødige eller decideret tåkrummende afsnit med sexbeskrivelser i moderne fiktion«.

Tidligere vindere omfatter Philip Kerr, Tom Wolfe, Norman Mailer, Morrissey og Ben Okri. Årets liste over nominerede med tilhørende citater er nu offentliggjort. Højprofilerede navne, der med nød og næppe undgik nominering, omfattede Jeanette Winterson for Frankissstein og Michel Houellebecq.

Sidstnævnte for linjer som »Hun ville have ventet til vi var i vandet … med at tilbyde sine fugtige dele til min triumferende fallos«, men dommerpanelet vurderede, at sexscenerne i Serotonin var i tråd med romanens gennemgående tone. Vinderen blev annonceret i mandags, men jeg holder spændingen til nederst i næste spalte; først skal læseren ikke snydes alle de herligt forfærdelige citater fra de nominerede tekster.

IRLAND

Dybt ind i krop og sind

Den irske forfatter Mary Costello er nomineret for The River Capture:

»Han klamrede sig til hende, mens han græd, og så elskede han med hende, og han kom dybt ind i hende, og hun bønfaldt ham om at komme endnu dybere ind, og nu, hvor han ikke længere var bange for at gøre hende fortræd, trængte han dybt ind i hendes krop og sind, ind blandt tæt pakkede organhulrum, forbi omridsene af hendes lunger og lever, og idet han vimsede sig forbi hendes hjerte, kunne han mærke, hvor perfekt hun var.«

FRANKRIG

Smagen af rå fisk

Den franske forfatter Didier Decoin er nomineret for Le Bureau des jardins et des étangs (engelsk titel: The Office of Gardens and Ponds):

»Den jordslåede smag overraskede hende. Da han var i live, da den svulmede i Miyukis mund, havde Katsuros penis smagt af rå fisk, af varme unge bambusskud og af friske mandler, når hun til sidst udløste dens safter. Nu føltes den intetsigende og mudderagtig på hendes tunge, som bassinerne i templerne i Heian Kyo, når Bureauet for Haver og Søer tømte dem inden rengøring.«

UGENS 10 BØGER

Ghettospekulanter

Her, i den lille fortale for ugens bogliste, skrev jeg i sidste uge: »Romaner i genren psykologisk realisme er den neutrale standard for litteratur, på samme måde som den hvide mand er den neutrale standard for mennesker: Samme nedarvede, privilegieblinde syn på sig selv som det normale og alle andre som afvigere.« Det var der tilsyneladende ingen, der bemærkede – heldigvis (?). Så nu gentager jeg påstanden i håbet om, at den igen glider ubemærket under radaren (?!?). Men nok især for at give mig anledning til at nævne ti andre afvigende bøger fra den spekulative fiktions ghetto.

  • Octavia E. Butler: Kindred
  • Octavia E. Butler: Bloodchild and other stories
  • Amos Tutuola: Mit liv i Åndernes Skov (oversat af Uffe Harder)
  • Leena Krohn: Bipavillonen (oversat af Siri Nordborg Møller)
  • Leena Krohn: Tainaron: breve fra en anden by (oversat af Siri Nordborg Møller)
  • Jorge Luís Borges: Fiktioner (oversat af Peter Poulsen)
  • Carmen Maria Machado: Her Body and Other Parties: stories
  • China Miéville: Iron Council
  • China Miéville: Three Moments of an Explosion
  • K. J. Bishop: The Etched City

USA

Kradsemærker og lille død

Den amerikanske forfatter Elizabeth Gilbert er nomineret for City of Girls:

»Jeg kunne høre mig selv lave dyrelyde, og mine ben rystede ukontrollabelt (ikke at jeg forsøgte at kontrollere dem), og mine fingre tog så hårdt fat om mit ansigt, at jeg efterlod kradsemærker i mit eget kranium. / Og så blev det mere. / Og derefter endnu mere endnu. / Og så skreg jeg som om jeg blev kørt over af et tog, og hans lange arm rakte op for at holde mig for munden, og jeg bed i hans hånd som en såret soldat bider på en kugle. / Og så blev det det meste, og jeg mere eller mindre døde.«

ENGLAND

Dødslivet flyder

Den engelske forfatter John Harvey er nomineret for Pax:

»Hun udstødte et endnu dybere, stønnende suk. Som om hun åndede ind så hun ordet, han havde sagt, dirre og vokse inden i hende. Hendes arme bevægede sig nu og flexede: væk herfra, Venus fra Milet. Han så døds-livet fylde hende voksende. Hun greb fat i ham og kærtegnede ham med mere muskel, mere iver, end nogensinde før. Hendes lange, magre arme var edderkoppe-arme, mens hendes kys strejfede og gravede. / ’Jeg ser det,’ sagde han. ’Du er den hunknæleren, der fortærer sin mage.’ / ’Det er jeg. Det er du. Jeg skal æde hver en trævl af dig.’ / ’Mundfuld efter mundfuld.’ / ’Præcis. Åh. Men gud, hvor smager du godt.’ Hun slikkede sig om læberne og trak ham ind til sig, men nu klamrede han sig også til hende. Det var som en langsom brydekamp, de bandt hinanden i et løst slipstik. Han var på hovedet over hende, elskende hendes dusk og slikke-kyssende, som om han åd hendes inderlår. Til de omsider elskede helt og bagefter lagde sig ned. Hun småsnakkede ikke. Deres arme bevægede sig i velbehagelig, planløs sammentvinding.«

AUSTRALIEN

Delirisk filmstump

Den australske forfatter Dominic Smith er nomineret for The Electric Hotel:

»Hans eget ansigt i spejlet – åbenmundet, rødmosset, euforisk – var en fremmed ting for ham. En forlokket fremmed, han aldrig havde mødt, låst i et uendeligt loop. Så låstes hans øjne på Sabines øjne i spejlet, og han kunne se, at hun var tilfreds med sin iscenesættelse, håret spredt ud over puden, anklerne, der låste sig om hans lægge, så hendes hvide fødder dannede et perfekt V. Og det var denne handling, at stirre tilbage på en filmstump, der dirrede over chatollet, der sendte hende ind i et afsluttende, højlydt delirium. Hun bed i hans skulder og hviskede så til spejlet, Nous voilá, mens hun genvandt sit åndedræt, Her er vi så.«

Og årets vinder blev (trommehvirvel): Didier Decoin og John Harvey på en delt førsteplads.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her