Læsetid: 5 min.

Derfor er ’Donnie Darko’ en af dette århundredes bedste film

Det gotiske tidsrejsedrama ’Donnie Darko’ er en historie om at famle i blinde på ydersiden af virkeligheden. Om en dyb depression, men også om en vision, der frigør hovedpersonen fra et stramt normativt forstadsliv – og giver ham superkræfter til at udøve sabotage mod en bundkonservativ voksenverden
Donnie Darko var en teenagefortælling, vi siden har set fortsat i Twilight-vampyrsagaen, The Hunger Games-dystopien og den derangerede narkokultur i Spring Breakers.

Donnie Darko var en teenagefortælling, vi siden har set fortsat i Twilight-vampyrsagaen, The Hunger Games-dystopien og den derangerede narkokultur i Spring Breakers.

Fra filmen

7. december 2019

På mange måder forudsagde amerikanske Richard Kellys debutfilm, Donnie Darko, fra 2001 den mørke, gotiske stemning, der skulle lægge sig over det her årtusind.

Filmen beskriver en verden, hvor kristne fanatikere – og hyklere – får lov at rense skoleundervisningen for ’farlig’ litteratur og videnskab. Hvor en uvederhæftig populisme er begyndt at brede sig gennem nationen. Hvor forældrene er fede og frisindede – de er jo boomers – men de er også begyndt at stemme republikansk og er hjælpeløse over for deres børns problemer. Som er angst, vold, stoffer, et fordummende skolesystem og i Donnie Darkos tilfælde en ret ubehagelig superheltekraft: At kunne se frem i tiden og gennemskue de voksnes bullshit.

Donnie Darko vristede teenagefortællingen ud af 90’er-serien Beverly Hills 90210’s optimistiske greb, og formidlede noget langt mere dødsdriftigt og selvdestruktivt. Noget nyromantisk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Benno Hansen
  • Esben Lykke
  • Katrine Damm
  • erik pedersen
  • Thomas Tanghus
Eva Schwanenflügel, Benno Hansen, Esben Lykke, Katrine Damm, erik pedersen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer