Læsetid: 5 min.

Derfor er Hayao Miyazakis ’Chihiro og heksene’ en af århundredets bedste film

En ung pige kommer på en forunderlig og lærerig dannelsesrejse i den japanske mesterinstruktør Hayao Miyazakis animerede hovedværk, ’Chihiro og heksene’
Chihiro og hendes forældre ender i en forladt forlystelsespark, da de egentlig er på vej til deres nye hjem på landet. Her oplever Chihiro til sin skræk, at området er fyldt med ånder og at hendes forældre er forheksede.

Chihiro og hendes forældre ender i en forladt forlystelsespark, da de egentlig er på vej til deres nye hjem på landet. Her oplever Chihiro til sin skræk, at området er fyldt med ånder og at hendes forældre er forheksede.

Disney Enterprises Inc.

12. december 2019

Der er få instruktører, hvis film jeg hellere vil være i selskab med end Hayao Miyazakis. Den japanske animationsmester har gennem de seneste godt 40 år lavet nogle af de mest fortryllende, poetiske, varme, følelsesladede, spirituelle, morsomme, begavede og elementært spændende film, man kan forestille sig. Han er inspireret af vestlige, ofte europæiske forfattere som Lewis Carroll, Diana Wynne Jones, Roald Dahl, Antoine de Saint-Exupéry, Ursula K. Le Guin og Astrid Lindgren, men filmene er så indlysende hans egne, og de henvender sig til både børn og voksne, uden at tale hen over hovedet på de yngste eller ned til de ældste.

Det er en kunst i sig selv, og det er umuligt at vælge imellem filmene og deres mange kvaliteter: Tempoet og humoren i Laputa – slottet i himlen? Eventyret i Porco Rosso? Dannelsesfortællingen i Kiki – den lille heks? Opfindsomheden i Det levende slot? Melankolien og åndeligheden i Min nabo Totoro? Miljøkampen i Prinsesse Mononoke og Naisicaä – fra vindenes dal? Kærligheden i Ponyo på klippen ved havet? Humanismen i Når vinden rejser sig?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Morten Balling
  • Benny Jensen
  • Anders Graae
  • Troels Ken Pedersen
Eva Schwanenflügel, Morten Balling, Benny Jensen, Anders Graae og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu