Læsetid: 6 min.

Derfor er ’Nader og Simin – en separation’ en af de bedste film i dette århundrede

Iranske Asghar Farhadis ’Nader og Simin – en separation’ fra 2011 undersøger og udstiller vores moralske virkelighed med radikalitet og kunstnerisk vilje, og den er film nummer 19 i Informations julekalender
Ud fra deres egne motiver og principper gør alle personerne det rigtige i ’Nader og Sidim – en separation’. Alle stræber efter det gode, men alle kommer også til skade. Ingen er uskyldige, og ingen er uden ansvar.

Ud fra deres egne motiver og principper gør alle personerne det rigtige i ’Nader og Sidim – en separation’. Alle stræber efter det gode, men alle kommer også til skade. Ingen er uskyldige, og ingen er uden ansvar.

Fra filmen

19. december 2019

Du skal være dommer, du kan ikke eksistere som et etisk menneske uden at fælde dom over, hvad der er rigtigt og forkert. Det er en kontrakt, du har med alle andre mennesker, og du forventer jo også, at de fælder dom over, om det, du gør ved andre, og som andre gør ved dig, er rigtigt eller forkert.

Forestil dig, at noget virkelig uretfærdigt sker for dig. Din mand tager jeres barn og rejser ud af landet med det for at skabe et liv for dem et andet sted. I den situation forventer du, at menneskene omkring dig tager stilling.

Det gør du også i mindre sager: Hvis du bliver beskyldt for at lyve, og andre ved, at du sagde sandheden, er det en frygtelig oplevelse, hvis de ikke forholder sig til det. Hvis de ikke siger noget, er de ligeglade eller feje – begge dele er moralsk forkasteligt.

Uanset om du vil det eller ej: Du er en dommer i det sociale liv, og det betyder ikke, at du dybest set står alene, isoleret uden for fællesskabet. Det er tværtimod sådan, at du er knyttet sammen med andre mennesker, og din frihed til at handle og realisere dig selv er afhængig af, at der er fælles fornuftige regler, som de andre er med til at opretholde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu