Læsetid: 7 min.

Derfor er ’Persepolis’ en af århundredets bedste film

Marjane Satrapis tegnefilm ’Persepolis’ ophæver civilisationernes sammenstød, bringer mennesker sammen, skaber en forunderlig poetisk skønhed og giver os en overraskende kvindelig superhelt
Persepolis er baseret på forfatter og instruktør Marjane Satrapis selvbiografiske tegneserier af samme navn. Hendes egen biografi er vævet ind i verdenshistorien.

Persepolis er baseret på forfatter og instruktør Marjane Satrapis selvbiografiske tegneserier af samme navn. Hendes egen biografi er vævet ind i verdenshistorien.

Ritzau/Scanpix

14. december 2019

Hvis man vil forstå, virkelig forstå det, der er blevet kaldt for »civilisationernes sammenstød«, og hvis man vil sætte sig ind i, rigtig sætte sig ind i kampen mellem Vesten og Østen, modernitet og islam, skal man ikke læse lange kloge bøger eller videnskabelige rapporter.

Så skal man se en tegnefilm.

Det er den iransk-franske forfatter og instruktør Marjane Satrapis Persepolis fra 2007, der er baseret på hendes selvbiografiske tegneserier af sammen navn. Den er, som The Guardians legendariske filmkritiker Peter Bradshaw skrev i sin anmeldelse: »Noget så sjældent i filmkunstens verden som en film, der har en påtrængende historie at fortælle og en påtrængende ny måde at fortælle den på.«

Persepolis er såvel i sin fortælling som i sin form et mesterværk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Min anbefaling her går ikke på, at jeg har set filmen, for det har jeg desværre ikke.
- Det har jeg så helt sikkert fået lyst til!

OG: så er jeg stærkt begejstret for udsagnet på blusen - 'punk is not ded'
Du har stavet 'dead' forkert; - å'hva'så?
Jeg staver fandme 'dead' som jeg har lyst til - OPRØR! :-)