Læsetid: 6 min.

Derfor er ’Profeten’ en af de bedste film i dette århundrede

Den franske instruktør Jacques Audiards ’Profeten’ er en film, man ikke troede var mulig, før man så den. Det er en fængselsfortælling om den åndelige, teoretiske og praktiske dannelse af en ung kriminel uden historie til et stærkt, selvstændigt og uhyggeligt menneske. Og filmen gemmer sig bag luge nummer 21 i Informations julekalender
Helten i ’Profeten’ er den unge Malik El Djebena (Tahar Rahim). Hans dannelse begynder, da han ankommer til fængslet som 19-årig.

’Foto fra filmen

Helten i ’Profeten’ er den unge Malik El Djebena (Tahar Rahim). Hans dannelse begynder, da han ankommer til fængslet som 19-årig.

’Foto fra filmen

21. december 2019

Paris er ikke længere scene for samfundets store sammenstød i de franske film. Det er der en enkel grund til: Det er Paris heller ikke længere i virkeligheden.

For den franske romanforfatter Honoré de Balzac var Paris i midten af 1800-tallet det sted, hvor man kunne fortælle hele samfundets historie, fordi overklassen, arbejderklassen og tjenerklassen boede i samme by og kunne se op til og ned på hinanden, når de mødtes på gaden. Metropolen var på Balzacs tid et radikaliseret billede af samfundet i miniature.

Det er ikke tilfældigt, at hovedpersonen i Francois Truffauts gennembrudsfilm, Ung flugt, fra 1959 bliver smidt ud af skolen som 13-årig, fordi han bliver taget i at skrive af efter Balzac. Ung Flugt blev definerende for den storhedstid i fransk cinema, som kaldes Nybølgen, og er lavet på Balzacs antagelse om den franske hovedstad: Hvis man bruger Paris rigtigt, kan man vise hele verden.

Fransk film er notorisk forelsket i Paris, og den franske fortælling er stadig besat af Balzac.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • ulrik mortensen
Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu