Læsetid: 7 min.

Derfor er Ruben Östlunds ’De ufrivillige’ en af dette århundredes bedste film

Ruben Östlunds geniale ’De ufrivillige’ fra 2009 er et monument over, hvor pinlige, kuede og vidunderligt latterlige vi er, når vi folder os ud i fællesskab som parodier på frihed i de skandinaviske velfærdsstater. Det mener Rune Lykkeberg i femte del af Informations julekalender
Ruben Östlunds ’De ufrivillige’ viser, hvordan de skandinaviske mennesker er uden undertrykkere, men alligevel i det, de siger og gør, fremstår fortvivlende og gribende ufrivillige.

Ruben Östlunds ’De ufrivillige’ viser, hvordan de skandinaviske mennesker er uden undertrykkere, men alligevel i det, de siger og gør, fremstår fortvivlende og gribende ufrivillige.

Camera Film

5. december 2019

De skandinaviske mennesker er ikke undertrykte, vi har alle muligheder for at være frie. Beskyttet af rettigheder, forsikret af velfærdsstaten og omgivet af statslig humanisme. Født og opvokset i samfund, der er beundrede over hele verden for deres velstand, social retfærdighed og tryghed, er vi skandinaviske mennesker historisk privilegerede.

Men når man så ser, hvordan vi selv alene på gaden om natten stopper for rød mand i fodgængerovergangen, hvordan vi holder os tilbage og efterligner hinanden, og hvordan hele Skandinavien tvangsmæssigt drages mod alkoholen for at undslippe den indre diktator, Freud kaldte for overjeget, er det klart, at vi alligevel ikke er frie.

Jean-Jacques Rousseau skrev berømt om mennesket, at det er født frit, og overalt er det i lænker. Om de skandinaviske mennesker kan man sige, at de er født til frihed og uden lænker, men overalt fremtræder ufrit og underligt styret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Søren Veje
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Katrine Damm, Søren Veje, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu