Læsetid: 7 min.

Derfor er ’Skjult’ en af dette århundredes bedste film

Michael Hanekes ’Skjult’ er både en elementært spændende thriller og et spark i røven på et land og en verden, der ikke vil se sine problemer i øjnene eller tage ansvar for sine ugerninger. Og så er den film nummer 22 i Informations julekalender
Ægteparret Georges (Daniel Auteuil) og Anne (Juliette Binoche) lever et fredeligt velhaverliv i Paris, da fortiden begynder at hjemsøge dem i Michael Hanekes ’Skjult’.

Ægteparret Georges (Daniel Auteuil) og Anne (Juliette Binoche) lever et fredeligt velhaverliv i Paris, da fortiden begynder at hjemsøge dem i Michael Hanekes ’Skjult’.

Camera Film

22. december 2019

For nogle år siden talte jeg med den østrigske filmskaber Michael Haneke. Han er kendt for sine civilisationskritiske film, der ikke stikker noget under stolen, men tværtimod hårdt og brutalt og nogle gange direkte chokerende udstiller de skeletter, som ikke mindst central- og vesteuropæiske, tidligere kolonimagter har i skabene.

Jeg spurgte ham blandt andet, hvorfor han og andre østrigske instruktører, eksempelvis Ulrich Seidl og Jessica Hausner, ofte er så ekstreme i deres udtryk. Og han svarede: »Østrigerne er verdensmestre i at feje ting ind under tæppet. De kan ikke lide at tale om ubehagelige ting. Derfor er kunstnerne tvunget til at skrige for at blive hørt, og i udlandet spørger folk, ’hvorfor råber de sådan?’«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu