Læsetid: 9 min.

Derfor er ’The Grand Budapest Hotel’ en af dette århundredes bedste film

Bag den 24. og sidste låge i Informations julekalender med det 21. århundredes bedste film gemmer sig en blot fem år gammel, men allerede tidløs klassiker, Wes Andersons ’The Grand Budapest Hotel’, der blandt meget andet er en smuk og munter hyldest til Stefan Zweigs humanisme
Der er dem, som mener, at Wes Andersons film er ren overflade, som nok tager sig flotte ud, men er rungende tomme. Intet kunne være mere forkert, mener filmredaktør Christian Monggaard.

Der er dem, som mener, at Wes Andersons film er ren overflade, som nok tager sig flotte ud, men er rungende tomme. Intet kunne være mere forkert, mener filmredaktør Christian Monggaard.

24. december 2019

Der er mange mennesker, som har det svært med Wes Anderson. Man skulle ikke tro det, men den unikke amerikanske filmskaber, der laver de mest vidunderlige og morsomme film, har det med at dele publikum i dem, der elsker ham, og dem, der afskyer ham. Jeg elsker ham, betingelsesløst og med en passion, som er helliget de allerstørste i min personlige instruktørkanon: Woody Allen, Alfred Hitchcock, Jean-Pierre Melville, Preston Sturges, Stanley Kubrick, David Cronenberg, Steven Spielberg.

Det er ikke, fordi jeg ikke forstår, hvorfor andre mennesker kan have det svært med Wes Anderson, men alt det, de ikke kan fordrage – hans symmetriske, tableauagtige billeder, de finurlige og stiliserede kulisser, de excentriske personer, der taler som figurer i en velskrevet bog, det fetichistiske forhold til ting og genstande, især af den gammeldags slags – er alt det, jeg holder så uendeligt meget af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Malan Helge
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Tommy Clausen
  • Morten Balling
  • Torben Lindegaard
Malan Helge, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Morten Balling og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frederik Groth Nordstrøm

Ja! Det er en fantastisk film!!

Ole Kresten Finnemann Juhl, Malan Helge, Helene Andersen, Steen K Petersen, Christian Monggaard og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

... og Stefan Zweig er en fantastisk forfatter.

Ole Kresten Finnemann Juhl, Søren Mortensen, Malan Helge og Christian Monggaard anbefalede denne kommentar

“ Der er dem, som mener, at Wes Andersons film er ren overflade, som nok tager sig flotte ud, men er rungende tomme”

Bingo, jeg må indrømme, at jeg er en af dem... jeg finder Wes Andersons filmsprog og humor ulideligt manieret. I min øjne er han blottet for poesi, han har én indstilling, én og samme grundfølelse konstant: ‘ se hvor skæv og pudseløjerligt hittepåsom jeg er’. Lidt ligesom jeg har det med Anders Lund Madsen...