Læsetid: 9 min.

»Det er fårene, der driver os sammen«

Man kan ikke sige Færøerne uden at sige får. Lokale traditioner er bundet op på får, turistbutikker sælger fårekitsch, verdens mest berømte sweater bliver strikket i Tórshavn og får indgår nu også i innovative madretter og viralvideoer. For selv om fårebrug ikke længere er et indbringende erhverv på Færøerne, har dyret stadig afgørende betydning – både for det sociale liv og den nationale identitet
I Norðradalur (Nordredal) ligger Ólavur Reinerts gård. Her genner han sine får op mod bjerget. Tidligt på sommeren går fårene helt op på toppen og i sensommeren hjælpes bønderne ad med at få hinandens får ned igen

I Norðradalur (Nordredal) ligger Ólavur Reinerts gård. Her genner han sine får op mod bjerget. Tidligt på sommeren går fårene helt op på toppen og i sensommeren hjælpes bønderne ad med at få hinandens får ned igen

Sarah Hartvigsen Juncker

13. december 2019

I stuehuset hos fårebonden Thorvald Lützen sidder ni mænd klædt i kraftigt arbejdstøj og store striktrøjer af uld. De sender rullepølse rundt, mens de sludrer på færøsk. Rullepølsen er lavet af kød fra Thorvald Lützens får, og det er netop på grund af fårene, at mændene sidder samlet om spisebordet i Syðradalur. Landets nationale præmievædderkonkurrence er i gang, og Thorvald Lützen deltager med fem væddere. I aften udgør de ni mænd konkurrencens komité, og om lidt skal de vurdere væddernes attributter.

Et amatørmaleri af to får i profil hænger på endevæggen i fårebondens stue, og adskillige pokaler står fremme på en hylde. Det er ikke første gang, Thorvald Lützen deltager i den nationale konkurrence, han har arbejdet i landbruget i 23 år.

»Hvis man har det pæneste lam, så kan man godt klappe sig på brystet,« siger fårebonden og fortæller, at det er forbundet med stor ære at hente en pokal hjem i konkurrencen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu