Satire
Læsetid: 3 min.

»Fædres synder kan igen / forfølge dig som arv, min ven«

NATO’s topmøde, politiets teleskandale og Venstres formandsskab var blandt emnerne i anden runde af Informations sangkonkurrence, der også rundede S-regeringens forsøg på at frakende fremmedkrigeres børn dansk statsborgerskab
Udskiftinger i Venstres formandsskab er et blandt flere emner i ugens version af Informations sangkonkurrence.

Udskiftinger i Venstres formandsskab er et blandt flere emner i ugens version af Informations sangkonkurrence.

Finn Frandsen

Kultur
7. december 2019

Et håndkoloreret brev skrevet med kaligrafipen og svungne bogstaver dumpede torsdag i denne uge ind på julesangredaktionen i Store Kongensgade. Brevet indeholdt fire vers og en håndfuld farverige illustrationer fra Kerteminde-poeten Karl Krølle Nielsen, der tidligere har gjort sig bemærket med rimudgivelsen Lokumsvers! Han er blot et af mange nye digternavne, der her i anden runde har meldt deres ankomst til konkurrencen. 

Flere har ladet sig inspirere af Bertel Haarders kontroversielle vers om den voldtægt, der fandt sted i teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) lejlighed tidligere i år – og som vi omtalte her i spalterne sidste lørdag. 

Det gælder blandt andet Lavst Riemann Hansen fra København V, der konstaterer, at der hurtigt breder sig en »karlekammerdunst / når Bertel spidser pennen / og frembringer sin store kunst / om hvad der sker i sengen« – mens Jesper E. Hansen fra Bagsværd korrigerende slår fast, at Bertel Haarders digtekunst kun var »hal’stor«, da han ikke magtede at »skelne spøg fra alvor!«.

Men nok om dén sag, for andre og større dagsordener pressede sig på i ugens løb. Bjarne Skaaning har fra sit hjem i Brædstrup i Midtjylland fulgt med i begivenhederne på den store verdensscene, hvor NATO i denne uge holdt topmøde med Donald Trump som det naturlige omdrejningspunkt:

»Den store Yankee-præsident
er sur på vor regering.
Det er vort NATO kontingent,
der skorter på levering,«

skriver Bjarne Skaaning om Trumps bestræbelser på at få sine europæiske allierede til at leve op til forpligtelsen om at bruge to procent af deres BNP på forsvar.

Også Jens Raahauge fra København S har fulgt med i NATO-topmødet på afstand og sender dette maleriske familiefoto af den samspilsramte alliance retur:

»Når NATO har familiefest,
må alle holde vejret,
for den, der kommer med som gæst,
ser sammenholdet tæret
af bulderbasse Gyldenlok,
der vil ha’ flere penge,
og Fader Türk, hvis kurderbrok
får stemmen til at vrænge,«

skriver han med elegant reference til både Trump og Erdogan. 

Et par vers om det kronisk nødlidende klima er det naturligvis også blevet til, mest originalt turneret af Birger Sjöberg, der i sin mail til redaktionen gør opmærksom på, at han »har vinklet den lidt anderledes og har ladet klimaet selv tale til os«:

»Jeg er et klima under pres
I presser mig til grænsen
om lidt jeg når mit tipping point
jeg mister snart balancen,«

lyder det antropomorfe vers – og så kan vi godt se igennem fingre med, at »pres« og »tipping point« næppe er det bedste rim, vi kommer til at læse i år. 

Den altid flittigt rimende Søren Nissedal fra Snekkersten har i sit vers i denne uge satiriseret over it-fejlen i politiets system for teleoplysninger, som kan betyde, at flere straffesager må gå om, og at henlagte sager kan tages op på ny. Skandalen har rystet den almindelige retssikkerhed, mener han:

»Vi stoler på vort retssystem,
at retfærden den hyldes.
Men hvem var hvor, og hvem er hvem?
Beviserne beskyldes
for ikke at ha' gang på jord
på grund af sendemaster:
’Vi tror du pryglede din mor!’
’Nej, jeg var hos min faster!’«

Ugens to vindervers skal imidlertid findes andetsteds. Lars Berthelsen fra Hillerød har genbesøgt krisen i Venstre, der for nylig endte med »formandsskabets« afgang, mens Grethe Heldbjerg i sit vers går kritisk til S-regeringen, der har udstyret udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye med magt til enerådigt at frakende fremmedkrigere og deres børn dansk statsborgerskab.

Lars Berthelsen:

I Venstre var der maskespil,
da Løkke røg på porten.
Og Kristian J. med Volbeat til
fik også snot på skjorten.
Nu er det iltre Ellemann,
sin farmand op ad dage,
der favne skal et V-bagland
– men undgå Støjbergs kage.
Dog hvor man end sig vender hen,
så anes snart en krig igen
med Venstre-folk fra land og by igen, igen.

Grethe Heldbjerg:

Vor grundlovs tredje paragraf
– om tredeling af magten –
kan ende helt i bunden – ’Plaf!’
af paternosterskakten!
Nu kan Tesfaye sætte sig
til doms og eksekvere
om Danmark ser talent i dig
som statsborger med mere:
Og fædres synder kan igen forfølge dig som arv, min ven;
dit borgerskab kan slettes med Tesfayes pen!

Konkurrencen fortsætter de kommende uger, så bliv endelig ved med at sende nye vers. Adressen er som sædvanlig: julesang@information.dk.

Serie

Læsernes julesang 2019

Hvert år siden 2010 har Information inviteret læserne til at skrive med på årets julesang. I år skal der rimes om året 2019 på melodien: »Nu har vi altså jul igen.« Reglerne for konkurrencen er de samme som altid: Hver lørdag udvælger julesangsredaktionen de – efter vores totalt idiosynkratiske skøn – bedste stykker poesi og bringer dem i avisen, hvorved sangen vokser uge for uge frem mod sin fuldendelse den 21. december.

Nye vers skal være os i hænde senest kl. 10 hver torsdag for at komme i betragtning til ugens runde.

Send til: julesang@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her