Læsetid: 38 min.

Del I: Freeze var et offer, der blev forvandlet til bøddel

En dag kom 14-årige Freeze ikke hjem fra skole. Han var blevet hentet af en gruppe rebeller, der gjorde ham til krigernomade. Forfatter Thomas Boberg er rejst til Sierra Leone og fortæller gennem Freeze landets nyere historie
I slumkvarteret Susans Bay, Freetown, har en mand fundet en bænk og et sted til en lur midt i kaos omkring ham.

I slumkvarteret Susans Bay, Freetown, har en mand fundet en bænk og et sted til en lur midt i kaos omkring ham.

Knud Brix

3. januar 2020

Den sorte firhjulstrækker tilhørte ikke Freeze, men en i Freetown bosiddende englænder, der for tiden var bortrejst. Han havde overladt den til Freeze, så han kunne bruge den, når han ville. Han kunne også sælge den og på et tidspunkt give pengene til englænderen. Selv om Freeze siger, han forsøger at sælge den, kører han stadig rundt i den. Han kørte sin girlfriend Titi, og så Kurt og mig til Makeni og Tonkolili, og tilbage igen til Freetown.

Fra Tonkolili vandrede Kurt og jeg ud til et bjerg, der hedder Masanga, som vi besteg. Ti dage senere kørte han Walter, Gabriel, Titi og mig fra Freetown til Koidu i Kono og tilbage igen.

Freeze var klædt i jeans og sneakers, på den sorte T-shirt stod der med hvidt: I am going to tell God everything. Han havde ikke været i Koidu, hvor han er født og opvokset, siden borgerkrigen sluttede i 2002, det vil sige i sytten år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Nielsen
  • Katrine Damm
  • Torsten Jacobsen
  • Christian Mondrup
Claus Nielsen, Katrine Damm, Torsten Jacobsen og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Weber Fritsbøger

en skam jeg ikke kan læse artiklen, den ville sikkert være et godt udgangspunkt for en kritik af alle de våben som er tilgængelige i verden, og måske få folk til at forstå at Afrikas største problem er alt for mange våben købt for de værdier afrikanske magthavere har solgt alt for billigt, hvilket er en af kilderne til rige landes rigdom, for kan man købe alting billigt af de fattige lande vil disse lande forblive fattige og man bliver selv rig, med andre ord vores rigdom skyldes ikke vores dygtighed eller arbejdsomhed, men derimod en verdensorden som producerer ulighed på samlebånd.

Else Marie Arevad, Birte Pedersen, Søren Fosberg og Jacob Løland anbefalede denne kommentar