Læsetid: 5 min.

Kulturlivet fejrer enden på sparekrav med billige bobler – der er ikke råd til champagne

Med afskaffelsen af de årlige, forhadte kulturbesparelser har en følelse af lettelse bredt sig i kulturlivet. Men der er brug for flere penge, hvis de udmagrede kulturinstitutioner skal genrejses efter fire års nedskæringspolitik, lyder appellen
»I dag skal der skåles,« siger Louise Stenstrup, direktør i brancheforeningen Dansk Teater, og tilføjer, at der desværre ikke er råd til champagne. »For vi har jo allerede skullet spare 72 millioner kroner.«

»I dag skal der skåles,« siger Louise Stenstrup, direktør i brancheforeningen Dansk Teater, og tilføjer, at der desværre ikke er råd til champagne. »For vi har jo allerede skullet spare 72 millioner kroner.«

Søren Bidstrup

4. december 2019

Thomas Hestbæk Andersen, direktør for Dansk Sprognævn, var endnu ikke stået ud af sengen tirsdag morgen, da han modtog en e-mail fra en medarbejder. Omprioriteringsbidraget var sløjfet, stod der.

»Så lå jeg der under dynen og gennemtrawlede alle netaviserne for at finde ud af, om det faktisk var rigtigt. Ah, men det er så fantastisk glædeligt,« siger han.

Kulturinstitutioner over hele landet har kunnet ånde lettet op, siden finansminister Nicolai Wammen sent mandag aften præsenterede finansloven for 2020. Med aftalen vil de sparekrav, som siden 2016 har høvlet to procent af de årlige bevillinger til kulturområdet, blive sløjfet allerede fra årsskiftet. Det vækker blandt andet begejstring i brancheforeningen Dansk Teater, hvor Louise Stenstrup er direktør.

»I dag skal der skåles,« siger hun og tilføjer, at der desværre ikke er råd til champagne.

»For vi har jo allerede skullet spare 72 millioner kroner, så det bliver nok nogle billige bobler i stedet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ufatteligt små penge, der er tale om, og det gør så utrolig meget skade på et helt afgørende og vitalt område i vores samfund - der regnes formodentlig mere forkert i Finansministeriet en formiddag, end det ville koste at hæve kulturbevillingerne til et anstændigt beløb for første gang i dette århuindrede, dvs. med mindst en milliard, hvoraf en tredjedel skulle forbeholdes de statslige institutioner, en tredjedel fordeles gennem Statens Kunstfond, og den sidste tredjedel gå til de selvejende og kommunale institutioner, det ville ikke kunne mærkes på statsbudgettet, men det ville i høj grad kunne det på bl.a. statens kommende indtægter og faldende udgifter bl.a. i form af færre overførselsindkomster.

Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Blødningen er standset; nu forestår revalideringen!
Det har nok lange udsigter at S (kun toppen?) skulle fatte at kultur og kunst er vigtige, nb også for de 20% der er stået af som "brugere"! - tvivler på at disse 20% ville bryde sig om at bo i et samfund, støvsuget for kunst og kulturelle spor.
Forresten, stilles samme ca. 100%-krav til sporten?