Klumme
Læsetid: 4 min.

Kulturredaktionen glæder sig til flere dumme fiktive svin og det bedste filmår nogensinde

Nyt år, nye kulturoplevelser. Vi har spurgt vores anmeldere, hvilke filmoplevelser, musikoplevelser, kunstoplevelser, teateroplevelser og tv-serieoplevelser, de glæder sig mest til i 2020. Der er både arvefølgedrama, Strindberg og en lille dreng med Hitler som usynlig ven på listen
Filmredaktør Christian Monggaard glæder sig blandt andet til Taika Waititis Anden Verdenskrig-komedie Jojo Rabbit.

Filmredaktør Christian Monggaard glæder sig blandt andet til Taika Waititis Anden Verdenskrig-komedie Jojo Rabbit.

Fox Searchlight Pictures

Kultur
3. januar 2020

Hvad står der egenlig øverst på vores anmelderes personlige to-do-liste i 2020? Vi har spurgt dem, og dette var, hvad de svarede. 

Maria glæder sig til fortællinger om fremtidens planet

Maria Kjær Themsen, kunstredaktør

Vi ved godt, at planeten er i dyb krise, og at der sikkert venter os noget nær apokalyptiske tilstande. Dem har kunsten længe dyrket. Men i 2020 venter to begivenheder, som jeg personligt trænger utroligt meget til: alternative, måske endda håbefulde, fortællinger om fremtidens planet.

Alt_Cph er en årligt tilbagevendende messe for alternative udstillingssteder, der i år kurateres af den ultraseje ambitiøse platform Laboratoriet for Æstetik og Økologi, der har planer om at dykke ned i håndværkets traditionelle udtryk som vævning og broderi, og koble det med helt ny teknologi. Det handler om at: » … bygge mulige rum for omsorgsfulde og regenerative modstandspraksisser mod nutidens imperativer om fremdrift, vækst og innovation«.

Derefter glæder jeg mig til at opleve Riga Biennalen, som i stedet for at dyrke miseren og apokalypsen vil fokusere på »genfortryllelsen«, så vi i stedet for at bruge vores kræfter på angst og depression kan bruge dem på at tænke i nye muligheder for fremtidige livsformer. Jeg tror, jeg derefter vil være parat til se fremtiden i øjnene.

Christian glæder sig til det bedste filmår ... nogensinde!

Christian Monggaard, filmredaktør

Noget af det bedste ved et år, der går på hæld, er forventningen om alt det, der kommer. Alt synes muligt, og når man er optimist, som jeg er, tror man på, at hvert nyt filmår bliver det bedste filmår nogensinde. Og da jeg allerede har set et par af næste års film, ved jeg, at det tegner godt. For eksempel glæder jeg mig meget til i januar at gense Taika Waititis både rørende og morsomme Jojo Rabbit, der foregår under Anden Verdenskrig og handler om en lille tysk dreng, hvis usynlige ven er ingen anden end Hitler.

Jeg kan ikke vente til februar med at gense en af de bedste film fra årets filmfestival i Cannes, nemlig Céline Sciammas sanselige og intense kærlighedsfilm Portræt af en kvinde i flammer, der åbnede nogle for mig ukendte kvinderum. Der kommer hele to nye film fra Pixar, Fremad og Soul, som begge utvivlsomt vil få mig til at grine og græde i biografen. Og så er der selvfølgelig Greta Gerwigs nyfortolkning af Little Women, som skulle være fremragende og en film til tiden. Kom bare an, 2020!

Lone glæder sig til flere dumme fiktive svin

Lone Nikolajsen, tv-type

Med hele mit bankende tv-hjerte længes jeg efter sensommeren 2020. Her er der nemlig sandsynligvis premiere på tredje sæson af arvefølgedramaet Succession (2018-), som er det bedste tv, jeg har set i år. Bag serien står Jesse Armstrong, og de første to sæsoner kan ses på HBO Nordic.

Så komisk, nervepirrende og vildt bevægende har det været at se tre stenrige, magtliderlige søskende konkurrere om at afløse deres skruppelløse kyniker af en far som direktør for det medie- og underholdningsimperium, han har skabt. Waystar Royco, som det hedder, er som en blanding af Disney og Fox News med et skandaletruet krydstogtselskab tilknyttet.

Imens de tre yngste kappes om direktørposten, prøver den ældste at blive præsident, fordi det er det eneste job i verden, han gider have. Det ville så også blive hans første job nogensinde.

Rygstikkeriet i Succession er af shakespeareske dimensioner, pinligheden er dyb som Marianergraven, og familiedynamikkerne er ca. ti gange så uharmoniske som i Transparent. Sjældent har jeg savnet så dumme fiktive svin så intenst.

HBO Nordic

Ralf glæder sig til indisk pling og sur postpunk

Ralf Christensen, musikredaktør

Den perfekte nytårskur bliver at skråle med på Richard Dawsons ramlende folkesange om, hvor bøvlet det er at være menneske, på spillestedet Alice i januar.

Samme sted, i marts, glæder jeg mig til den magiske, indiske strengemester Debashish Bhattacharya og to polske jazzmusikere forenet i trioen JOY!Guru.

Jeg ser også frem til at gå eftertænksomt amok til en af tidens største sofistikerede danseteknokrater, Floating Points, i Store Vega i februar. Og samme sted bliver det også intenst at gense den moderne folkkvartet Big Thief. For her vil sangskriver/frontfigur Adrianne Lenker sikkert folde sin krøllede scenepersonlighed ud på nye kompromisløse måder.

Og jeg glæder mig til at den sure postpunkaristokrat Blixa Bargeld og hans industrielle følgesvende i Einstürzende Neubauten udgiver deres første studiealbum i 12 år: The Year of The Rat. Og til amfetamin-alfen og klitpopmesteren Grimes’ nye album Miss Anthropocene. Og måske til nye plader fra Childish Gambino (ham med »This is America«) og den uforlignelige Frank Ocean. Man har vel lov at håbe.

Nanna glæder sig til Strindberg med ny ilt

Nanna Goul, scenekunstanmelder

Det er ikke mange år siden, jeg slet ikke kunne være på bølgelængde med Betty Nansen Teatret. Sæson efter sæson var det som at gå tur i Zoologisk Museum og beundre fortidens arter og fossile aftryk, men nu er teatret endelig ankommet til nutiden, ja, for ikke at sige den nære fremtid. Med Elisa Kragerup som direktør er der kommet tiltrængt kunstnerisk ilt til gamle Nansen, og I guder, hvor det klæder teatret.

I det nye år byder Betty Nansen ikke kun på en ny forestilling af Fix & Foxy, et af dansk teaters mest genrebrydende og eksperimenterende kunstnerduoer, den vidunderlige queerklassiker Orlando genopsættes, og sandelig om ikke Elisa Kragerup selv iscenesætter vidunderligt misantropiske Strindbergs Leg med Ild med totale favoritskuespillere som Emma Sehested Høeg, Ditte Gråbøl, Maria Rossing, Esben Smed og Thomas Hwan. Det bliver – næsten – garanteret optur!

For én ting er, at Betty Nansen er et af Danmarks ældste og mest etablerede teatre. Rent kunstnerisk behøver det bare ikke at føles sådan.

Søren Solkjær

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her