Læsetid: 6 min.

Lars Villemoes var den utilpassede forsvarer af det utilpassede

Informations store musikanmelder Lars Villemoes er død. Fra begyndelsen i 1981 interesserede han sig for nybruddene, og hans skrift kan læses som en kamp for at musikken, kulturen og dermed samfundet skal have plads til de skæve eksistenser. Og han inspirerede en teenager fra Holbæk til at skrive musikanmeldelser. I dag er han Informations musikredaktør
Der er ingen derude med den unikke kombination af musikalsk opdagetrang, dybdelyttende ører, sprogligt arsenal og intellektuel skalpel som Lars Villemoes, skriver musikredaktør Ralf Christensen om tidligere musikanmelder ved Information Lars Villemoes, som gik bort natten til den 22. november.

Der er ingen derude med den unikke kombination af musikalsk opdagetrang, dybdelyttende ører, sprogligt arsenal og intellektuel skalpel som Lars Villemoes, skriver musikredaktør Ralf Christensen om tidligere musikanmelder ved Information Lars Villemoes, som gik bort natten til den 22. november.

Morten Flarup

5. december 2019

Lars Villemoes var åndeligt, kulturelt og senere professionelt en gave til mit liv. Jeg mødte ham første gang i 1987 i spalterne i Dagbladet Information. Min mor, som jeg boede hos i Holbæk, afprøvede forskellige avisabonnementer, efter hun var blevet skilt fra min far – og dermed også fra Berlingske Tidende.

Lars Villemoes åbnede musikken på helt uventede måder. Bevares, som barn af Kim Schumacher, der havde demonstreret, at sprogøre og musikalitet sagtens kunne danse electric boogie med hinanden, var jeg vant til et højt niveau i musikformidling. Men i 1987 var Schumacher blegnet som musikformidler på radio og sprunget ud som folkeeje på fjernsyn, og Villemoes blomstrede på skrift.

Schumacher viste mig, at man skulle forstå et værk på dets præmisser, og at brugsmusik kunne være lige så fornem som finkultur. Lars Villemoes viste mig, at musikken var et identitetsprojekt, et politisk anliggende. At musikken var uudgrundeligt kompleks og dannedes på hver sin måde i hver sin lytter. At der var utallige ukendte stier ned i den alternative musik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Pold
  • Thomas Tanghus
  • Søren Kramer
  • Bjarne Jørgensen
  • Mikael Aktor
  • erik pedersen
Søren Pold, Thomas Tanghus, Søren Kramer, Bjarne Jørgensen, Mikael Aktor og erik pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer