Læsetid: 15 min.

Linda Boström Knausgård forsøger at genskabe de minder, hun mistede, da hun fik elektrochok

I perioder mellem 2013 og 2017 var Linda Boström Knausgård tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, hvor hun blev behandlet med elektrochok. Med udgangspunkt i disse perioder har hun skrevet sin hidtil mest selvbiografiske roman, som også er en hårdtslående kritik af den svenske psykiatri, et sorgarbejde og et forsøg på at genkalde nogle af de minder, hun har mistet
I perioder mellem 2013 og 2017 var Linda Boström Knausgård tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, hvor hun blev behandlet med elektrochok. Men det var ikke det, at hun fik strøm igennem hjerne, som skræmte hende mest, men derimod at hun mistede sine minde.

I perioder mellem 2013 og 2017 var Linda Boström Knausgård tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, hvor hun blev behandlet med elektrochok. Men det var ikke det, at hun fik strøm igennem hjerne, som skræmte hende mest, men derimod at hun mistede sine minde.

Joachim Ladefoged

6. december 2019

Hun havde været tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling i nogle uger, da hun klemte sine hænder rundt om lægens hals.

De sad over for hinanden til en af de utallige, men korte samtaler, de havde om, hvordan det gik med hende. Hun fortalte, at hun var begyndt at miste sine minder. Efter at der gentagne gange var blevet sendt strøm gennem hendes hjerne, følte hun, at hendes historie var begyndt at smuldre. Lægen forsikrede hende om, at minderne nok skulle komme tilbage igen på et tidspunkt. I hvert fald mange af dem.

I mellemtiden kunne hun måske bare opdigte noget? For, sagde lægen, det er vel det, forfattere gør. Det fik det hele til at gå i sort. Eller som forfatter Linda Boström Knausgård skriver i sin nye roman:

»Jeg vidste ikke hvad jeg skulle gøre af mig selv. Jeg forsøgte at styre mig, men det endte alligevel med at jeg røg på ham og tog kvælertag på ham og glædede mig over den ægte rædsel i hans øjne. Jeg blev naturligvis straffet. Ständigt sällskab, det er betegnelsen for en patient der må holdes under konstant opsyn. Jeg forkortede hurtigt betegnelsen til SS.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Colin Bradley
Colin Bradley anbefalede denne artikel

Kommentarer

Har Information ikke lige bragt en artikel hvor elektrochok ellers blev fremstillet som gavnligt og ufarligt, men misforstået?
Men tilfælde som Linda Boström Knausgård fejes vel bare ind under statistikken...