Klumme
Læsetid: 3 min.

»Nok står karsen under grønt, / men plante er den kun på skrømt«

Overvågningsteknologi, svindel med indkøb og fusk med kinesiske kokke var blandt emner i anden runde af Informations julesangkonkurrence, der også akkurat levnede plads til et stykke med karse
Overvågningsteknologi, svindel med indkøb og fusk med kinesiske kokke var blandt emner i anden runde af Informations julesangkonkurrence, der også akkurat levnede plads til et stykke med karse

Thomas Borberg

Kultur
14. december 2019

Glem alt om parlamentsvalget i Storbritannien og den omfattende antiterroraktion i Danmark. Ugens vigtigste begivenhed handlede hverken om politik eller national sikkerhed, men om et længe ventet svar på et af livets helt store spørgsmål: Er karse en fødevare eller en plante?

Netop dét spørgsmål tog retten i Svendborg stilling til mandag med en principafgørelse, der slog fast, at karse i bakker skal betragtes som fødevarer og ikke som uhøstede planter. Afgørelsen kostede virksomheden Lundby Grønt en bøde på 15.000 kroner, men den fik også et originalt lille vers til at spire frem af amagerpoeten Jens Raahauges tanker:

»Det sker, at man er vidne til
en vaskeægte farce,
som for eksempel rettens spil
om salg af rigtig karse,« skriver han og fortsætter sin fortælling:

»Når karsen står og strutter kønt
i bakkerne i Brugsen,
så straffer retten Lundby Grønt
for karsesalgsfidusen.
For nok står karsen under grønt,
men plante er den kun på skrømt.
Den er en fødevare – det har retten dømt.«

Fornemt!

Karsesalgssagen er imidlertid ikke den eneste aktualitet, der blev skrevet på i ugens løb. Bjarne Skaaning fra Brædstrup har set nærmere på den fusk, der foregår med kinesiske kokke, der bliver lokket til Danmark med løfter om et godt job i restaurationsbranchen – hvorefter de bliver udnyttet:

»I vort lokale Asian House
Er altid sød betjening,
men rejerne i sur/sød sovs
Gi´r pluds´lig mere mening,«

skriver Bjarne Skaaning om den ambivalente eftersmag, som afsløringerne af DR Nyheder og Fagbladet 3F har efterladt ham med. For bag det hele sidder en »kinesisk pengemand« og høster »profit og pekingand«.

Svindel og humbug har i det hele taget været omdrejningspunktet i denne uge, hvor nye oplysninger om en falsk faktura i MELD og FELD-sagen fik det i forvejen varme sæde under Morten Messerschmidt (DF) til at stige endnu et par grader. Selv ønsker Messerschmidt ikke at kommentere på historien, hvilket Bjarne Skaaning morer sig over i sit vers ved at parafrasere DF’s presseafdeling:

»Nej Messerschmidt er uskyldsren
og er retur på borgen.
Så vores kommentar til det
må vente til i morgen,« skriver han.

Også i Forsvaret har man problemer med at kende forskel på dit og mit. Det viser en ny beretning fra Rigsrevisionen, der har fundet store problemer med dokumentation og kontrol af indkøb i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse:

»En svindelsag igen vi får
når revisionen kommer
og ser at pengestrømme går
i de forkerte lommer,«

skriver Erna Pedersen fra Odense, der er godt træt af, at uanset »hvor man vender øjet hen / så sker der fup og svig igen.« Og det kan man jo sådan set godt forstå. 

Men også andre emner pressede sig på i ugens løb. Hele fire indsendte vers om en ung blond pige på CBS og krænkende mexicanerhatte på KU er – med et års forsinkelse – tilflydt redaktionen, og selv om det indrømmet er både oplagt og fristende at få »krænkelseskultur« til at rime på »censur«, så må vi alligvel her på julesangredaktionen insistere på, at der kun bliver skrevet om begivenheder i 2019. 

Der er så heldigvis også rigeligt at skrive om, ikke mindst hvad angår den grønne omstilling, som i årets løb fik sin helt egen heltinde i form af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg. Hun blev i denne uge kåret til Person of the Year i Time Magazine, og det har fået hendes næsten navnsøster Grethe Heldbjerg til at forfatte disse linjer om klimasagens nye ansigt:

»Men så kom Thunberg som Jeanne d’Arc,
og gav establishmentet spark:
En ny Messias med appel som matriark!« 

Og så til ugens to vindervers: Jens Raahauge fra København S har skrevet kritisk om overvågningen af kinesiske borgere og også lidt om Danmark – mens Thomas Weinreich Fisker fra Aarhus har skrevet om de to medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der nu står anklaget for svindel med indkøb for millioner.

Jens Raahauge:

I Kina overvåger man
enhver i Kinas riger
og tamper dem, som ikke kan
forstå sit lands værdier.
Man samler data som besat
og fylder datahavet.
Så fisker man iscenesat
dem, man skal ha nylavet.
Et folk, der samles data på, kan magten altid nå og slå.
Gud ved, hvad CPR og AULA byder på?

Thomas Weinreich Fisker:

Det danske forsvar ka’ man godt
så’n få det tem’li’ skidt a’.
For Ejn’domsstyrl’sens sidste plot
det minder lidt om Britta:
To mænd med stort privatforbrug
og luksus på der’s hjerne
har stjålet fra det fælles trug
på Hjørring bys kaserne.
Vor skattepenge bli’r i grams
formøblet: Gid at Trine Brams
hun får det hele stoppet lige med det sam’s!

Konkurrencen fortsætter de kommende uger, så bliv endelig ved med at sende nye vers. Adressen er som sædvanlig: julesang@information.dk.

Serie

Læsernes julesang 2019

Hvert år siden 2010 har Information inviteret læserne til at skrive med på årets julesang. I år skal der rimes om året 2019 på melodien: »Nu har vi altså jul igen.« Reglerne for konkurrencen er de samme som altid: Hver lørdag udvælger julesangsredaktionen de – efter vores totalt idiosynkratiske skøn – bedste stykker poesi og bringer dem i avisen, hvorved sangen vokser uge for uge frem mod sin fuldendelse den 21. december.

Nye vers skal være os i hænde senest kl. 10 hver torsdag for at komme i betragtning til ugens runde.

Send til: julesang@information.dk

Seneste artikler

 • »Nu samles årets julerim / og de kan ses som årgangslim«

  23. december 2019
  En tv-serie, en notorisk partihopper og en ministers Erasmus Montanus-logik var blandt emnerne i fjerde og sidste runde af årets julesangkonkurrence
 • »Fædres synder kan igen / forfølge dig som arv, min ven«

  7. december 2019
  NATO’s topmøde, politiets teleskandale og Venstres formandsskab var blandt emnerne i anden runde af Informations sangkonkurrence, der også rundede S-regeringens forsøg på at frakende fremmedkrigeres børn dansk statsborgerskab
 • »En steak-i-rend-dreng-videnskab«

  30. november 2019
  Oksekødsskandalen og Donald Trumps forsøg på at købe Grønland var blandt emnerne i første runde af Informations sangkonkurrence, der fandt sted i skyggen af en anden, mere kontroversiel julesang på Christiansborg
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her