Klumme
Læsetid: 4 min.

Alt vi ønsker os til jul er Mariah Carey, menstruationsmanga og magt over produktionsmidlerne

Og mon ikke vi får mindst et par af ønskerne opfyldt. »All I want for Christmas« topper i hvert fald Billboards 100, mangafiguren Lille Frøken Menstruation bliver snart til en spillefilm, og det britiske Art Council har erklæret krig mod klassefordomme
Og mon ikke vi får mindst et par af ønskerne opfyldt. »All I want for Christmas« topper i hvert fald Billboards 100, mangafiguren Lille Frøken Menstruation bliver snart til en spillefilm, og det britiske Art Council har erklæret krig mod klassefordomme

VH1

Kultur
20. december 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Lille Frøken Menstruation rammer filmen

Lone Nikolajsen

Siden 2017 har den japanske webcomic Seiri-chan udfordret menstruationstabuet gennem sin hovedperson: et omvandrende lyserødt, let hjerteformet væsen med store røde læber og små arme, som hun slår kvinder i den fødedygtige alder i maven med.

Væsnet hedder Seiri-chan, det betyder noget i retning af lille frk. Menstruation, og selv om hun slår kvinder og giver dem kramper, er mangafiguren en slags helt, der hjælper kvinder med at tage nødvendige opgør.

Nu findes hun også som karakter i en filmudgave af tegneserien, der ved premieren blev rimelig godt modtaget.

Tivolis direktør forkæler sig selv

Solveig Helles Eriksen

Det er ikke bare rigtig sjovt at besøge Tivoli. Det er også rigtig sjovt at være afgående direktør for forlystelsesparken.

Efter 24 år på posten forlader Lars Liebst næste år Georg Carstensens gamle have med en fratrædelsesordning svarende til to års arbejde. Det er 18,8 millioner kroner, hvis det opgøres i forhold til direktørens løn i slutningen af 2018. Så Lars Liebst har det godt, og det har Tivoli også.

Hvis målet om at tjene 220 millioner før skat i år lykkes, er det det bedste resultat i Havens 176 år lange levetid.

Skal ’Puty Pie’ være radiovært?

Rasmus Bo Sørensen

Blandt de mange luftkasteller, der udgjorde Radio Louds ansøgning til en ny, kommende DAB-kanal, var ønsket om at værge YouTubes ubetinget største stjerne, PewDiePie – eller ’Puty Pie’, som de fejlagtigt kaldte ham – til en natteværtstjans på kanalen.

Felix Kjellberg, som den 30-årige svenske youtuber i virkeligheden hedder, har over 100.000 abonnenter på sin youtubekanal og er ifølge Forbes god for 15,5 millioner dollar svarende til 105 millioner danske kroner. Alene tanken om, at han skulle lade sig hyre af en dansk DAB-kanal til 316 kroner i timen, fik straks internettet til at bryde ud i hånlige grin.

Men i denne uge meddelte PewDiePie overraskende, at han tager en pause fra YouTube til næste år. »Jeg er træt. Jeg føler mig meget træt,« forklarede han i en video. Så hvem ved, måske er youtubefænomenet alligevel på vej til at foretage et overraskende jobskifte?

Det kræver så bare lige, at han flytter fra Brighton, hvor han i øjeblikket bor med sin kone – og indstiller sig på at sende fra Radio Max i Ringkøbing eller Radio Limfjord på Mors. Men hvorfor egentlig ikke? Det kunne blive mega LOUD!

Folket og kun folket ...

Anna Von Sperling

Arts Council England (ACE) tager nu næste, meget britiske skridt i arbejdet for mangfoldighed i kunstverdenen, skriver The Guardian. Den er nemlig ikke blot meget hvid og mandet. Den er også, ladies and gentlemen: Domineret af folk med baggrund i den øvre middelklasse og opad. En rapport viste sidste år, at kun 12,4 pct. af ansatte inden for film, tv og radio har »arbejdeklassebaggrund«, mens tallet for musik, teater og kunst var 18,2 pct.

ACE optæller allerede køn, etnicitet og handikap, men vil altså nu også opgøre klasse. For der er en »voksende mængde data, der peger på, at folk fra lavere socioøkonomisk baggrund er underrepræsenteret i statsstøttede kulturliv,« siger Simon Mellor, vicechef, til avisen, som peger på, at det kan skyldes nogle indgroede ’klassefordomme’, der bør bekæmpes. Opslagstavlen sender en knyttet næve jeres vej. All We Want For Christmas is the Means of Production!

Ro på, Carlsen!

Rasmus Bo Sørensen

Har I nogensinde set Magnus Carlsen spille skak? Det er et provokerende syn. Måden han sidder dér på stolen, halvt hængende ind over bordet med hovedet hvilende i den ene hånd. Han ligner en ugidelig teenager. Men han vinder. For i kongespillet, som ifølge forfatteren Stephan Zweig »suverænt unddrager sig enhver form for tilfældets tyranni og alene tildeler sejrens gyldne palmer til forstanden«, er den 29-årige norske verdensmester i en liga for sig. Det under vi ham.

Men det er næsten for meget, at han nu også ifølge BBC Sport fører Fantasy Premier League – et strategispil for fodboldfans, der spilles af mere end syv millioner mennesker. Lad lige os andre komme lidt til, Magnus. Det dér bliver du ikke populær på.

Alt, vi ønsker af en julesang er ...

Katrine Hornstrup Yde

Mariah Careys pladeselskab Sony, fortæller The New York Times, lægger hvert år en ny marketingstrategi for deres vidunderlige 25 år gamle guldkalv, Mariah Careys »All I want for Christmas«. Den fik en flot rolle i Love Actually. Den blev til en akavet duet med en meget ung Justin Bieber i 2011. Carey har været på gigantisk udsolgt julekoncert-verdensturné med sangen og udgivet en børnebog med samme titel – og en animationsfilm. Sang og musikvideo er genudgivet i evigt nye versioner, der er lavet en dokumentarfilm om den.

Og i år har den så omsider toppet Billboard Hot 100. Morale? Alt godt kommer til den, der har forstået julenostalgiens umættelige cirkulationspotentiale, og som har skrevet verdens bedste julepopsang og besidder poppens vildeste stemmelæber.

 

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Ditlev Nissen

På "Højt fra træets grønne top" kan man synge:

Ønsket er en klasse-strids
vi-har-fået-nok-bøn:
All we want for christmas is
the means of production.

Hans Ditlev Nissen

Af de vidjor, jeg har set, kan jeg bedst li denneher hjemmelavede.
(Blandt andet på grund af sweaterserne.)
https://www.youtube.com/watch?v=sWEfszb9h8Q

Der er osse noen dejlig glade typer der sidder i en bil og synger den:
https://www.youtube.com/watch?v=JKJExBXRorA

Det er godt nok ikke forkert at sige at "Puty Pie" har over 100.000 abonnenter, men det er dog lidt misvisende. Han har nemlig over 100.000.000 (hundrede millioner) ;)

Anders Sørensen

Hans Ditlev Nissen, hvis man er en meget kreativ sanger, kan man sikkert synge din tekst på "Højt fra træets grønne top".

Randi Christiansen

Ja, der blir lige lidt problemer i fjerde linje - men det med produktionsmidlerne har jo altid været en svær omgang

Den bedste julepopsang er og forbliver "Last Christmas", og jeg sagde det sidst, så jeg har ret!

Go jul. :)

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Det er kun kort tid tid siden, det gik op for mig, at der (stadig) eksisterer et menstruationstabu og jeg som troede, det var noget vi blev færdig med i 80'erne - 90'erne. ØV!

Morten Balling, ingemaje lange og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar