Læsetid: 15 min.

Olga Tokarczuks nobelpristale: Den sensitive fortæller

Litteratur er bygget på en sensitivitet rettet mod alle andre end os selv. Det er romanens basale psykologiske mekanisme. Takket være dette mirakuløse værktøj kan det mest sofistikerede ved menneskets kommunikation, vores oplevelser, rejse gennem tid og nå dem, der endnu ikke er blevet født, men en dag vil vende sig mod, hvad vi har skrevet
Litteratur er bygget på en sensitivitet rettet mod alle andre end os selv. Det er romanens basale psykologiske mekanisme. Takket være dette mirakuløse værktøj kan det mest sofistikerede ved menneskets kommunikation, vores oplevelser, rejse gennem tid og nå dem, der endnu ikke er blevet født, men en dag vil vende sig mod, hvad vi har skrevet

Sofie Holm Larsen

13. december 2019

Det første fotografi, jeg nogensinde oplevede bevidst, er et billede af min mor, fra før hun fødte mig. Desværre er det et sort-hvidt fotografi, hvilket betyder, at mange detaljer er gået tabt og har forvandlet sig til grå nuancer. Lyset er blødt, regnfuldt, formentlig et forårslys, og helt sikkert den type lys, som glider ind gennem et vindue og fastholder en glød i rummet, som kun lige akkurat er synlig.

Min mor sidder ved siden af vores gamle radio, og det er den type med et grønt øje og to knapper – en til at regulere lydstyrken, den anden til at finde en kanal.

Senere blev denne radio min ledsager gennem barndommen; gennem denne lærte jeg om kosmos. Ved at dreje på en knap sort som ibenholt flyttede antennens delikate følere sig og opfangede alle mulige forskellige kanaler – Warszawa, London, Luxembourg og Paris.

Nogle gange blev lyden dog hakkende, som om antennens følere røg ind i sorte huller mellem Prag og New York eller Moskva og Madrid. Det fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brian Nocis Jensen
  • Benno Hansen
  • Troels Ken Pedersen
Brian Nocis Jensen, Benno Hansen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu