Læsetid: 5 min.

Peter Handke har fortjent Nobelprisen

De, der vil fratage Peter Handke Nobelprisen, må forklare, hvorfor de ønsker sig en verden, hvor den ene kunstneriske frihed ikke også er den andens
Hvis man mener, at politiske holdninger skal bestemme over værker, skal man fratage Peter Handke prisen. Af alle andre grunde er svaret på spørgsmålet ikke så svært: Handke er en værdig modtager af Nobelprisen, skriver litteraturredaktør Peter Nielsen.

Hvis man mener, at politiske holdninger skal bestemme over værker, skal man fratage Peter Handke prisen. Af alle andre grunde er svaret på spørgsmålet ikke så svært: Handke er en værdig modtager af Nobelprisen, skriver litteraturredaktør Peter Nielsen.

Julien De Rosa/Ritzau Scanpix

10. december 2019

»Spil spillet. Vær ikke hovedpersonen. Søg konfrontationer. Men vær ikke forudindtaget. Hav ingen bagtanker. Forti intet …«

Sådan indledte den østrigske forfatter Peter Handke lørdag sin nobelpristale. Tirsdag aften modtager han officielt årets Nobelpris i litteratur. De fleste vil vide, at prisen er kontroversiel, fordi Handke var på serbernes side i krigen i Eksjugoslavien, talte ved Slobodan Milosevics begravelse og flere gange er blevet beskyldt for at være Srebrenica-fornægter og folkemord-apologet. Internationalt har især ildsjæl og journalist Peter Maass kritiseret prisen til Handke, her i landet er kritikken med stort engagement og på fornem vis blevet fremført af forfatter Alen Meskovic.

I talen bevæger Handke sig hele tiden på grænsen til Eksjugoslavien og til den betændte historie, men uden at svare sine kritikere direkte. Det sprog taler Handke nemlig ikke, i stedet viser han hen til kilderne, hvorfra hans stadigt bevægende, stadigt cirklende skrift udspringer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hanne Utoft
  • Poul Anker Juul
  • Poul Erik Riis
  • Palle Yndal-Olsen
Hanne Utoft, Poul Anker Juul, Poul Erik Riis og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karen Margrethe Larsen

Har Olga Tokarczuk holdt en Nobel tale og hvornår kommer den i avisen? Eller skal man have støttet en krigsforbryder for at få fyldig omtale og litterær debat?

Anna Regine Irgens Bromann, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Handke reproducerer en gammeløstrigsk fordomsfylde om Balkan i sine sym- og antipatier, det er sådan set kernen. Man skal ikke have set mange operetter for at genkende tankegangen.

Mig bekendt politiserer fundatsen selv Nobelprisen ved at kræve, at den skal 'have gjort størst nytte for menneskeheden'.
Der er til hver en tid vel mindst 50 forfattere i verden, der burde kunne komme i betragtning; men den meget uheldige rolle, vi har set det svenske akademi indtage i de seneste år - og som gedulgt er foregået i endnu flere - føres videre igennem et reaktionært litteratursyn, hvor det forlængst er sket med at vælge dem, der har virket for udvidelse af litteraturens udsigelsespotentiale.
Man bør vænne sig bort fra den nu gældende praksis med at hædre et forfatterskab og vende tilbage til at hædre et værk, tidligst udkommet i året før prisens uddeling, sådan som det egentlig er bestemt.

Morten P. Nielsen

Nobelprisen i litteratur har mange gange handlet om at give plads til en stemme, ikke nødvendigvis det fremherskende eller politisk opportune. Eller politisk korrekte for den sags skyld. Deri ligger der selvfølgelig en stillingtagen. Men jeg mener ikke, man kan påvise en tendens, og det gør forskellen for mig.

"De, der vil fratage Peter Handke Nobelprisen, må forklare, hvorfor de ønsker sig en verden, hvor den ene kunstneriske frihed ikke også er den andens"

De må også gerne forklare, hvorfor de mener at Handke's omfattende kritik af den meget veldokumenterede informationskrig, som Vesten førte mod Jugoslaviens føderation og specielt serberne, udgjorde et forsvar af en krigsforbryder. Handke har direkte sagt, at han ikke ville forsvare Milesevic', men at han forsvarede serbernes ret til, som part i konfliktudviklingen, at blive hørt og anerkendt på lige fod med de øvrige jugoslaviske folkeslag. Og han kritiserede med rette den aldeles fordummende og katastrofale propaganda, som mange vestlige politikere (I ved, dem I ikke stoler på!) og medier (I ved, dem der jævnligt også fordrejer og lyver) førte mod serberne.

Og siden, altså nu, længe efter at Jugoslavien blev opløst til en række mindre banastater, kommer alle de selvretfærdige, lærde og vestligt selvbegejstrede såkaldt intellektuelle fra Vesten løbende og peger på Handke som en form for nazi.-kollaboratør. Det er voldsomt kritisabelt. Og helt uantageligt i et såkaldt oplyst retssamfund.

Jan Weber Fritsbøger, Ture Nilsson, Sus johnsen, arne tørsleff, Tonny Helleskov og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft, nu er det jo altså Serbien, der først og fremmest er et bundkorrupt og ikke helt afstaliniseret samfund. Det var uden tvivl den største gevinst for Jugoslavien, at det blev ledet af en kroatisk antifascist; men det var jo en stakket frist for at lægge grunden til en levedygtig, multikulturel union.

Katrine Hornstrup Yde

Olga Tokarczuk får – velfortjent – revanche på fredag i bogtillægget. kh

Anna Regine Irgens Bromann, Ete Forchhammer , Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nej, det er netop ikke tendentiøst, men til at få øje på med det blotte øje. Jeg er ikke tilhænger af at holde hånden over skiderikker, bare fordi de er 'vores' skiderikker.

Nu holder jeg mest på - man læser Peter Handkes romaner. Vi synes vel ikke at Clint Eastwood er en dårlig filminstruktør eller filmskuespiller - fordi han støtter Donald Trump.

Ete Forchhammer , Christel Gruner-Olesen og David Joelsen anbefalede denne kommentar

Serbien var nationalistisk til det forfærdelige, ingen tvivl.
Men at være ‘en nyttig idiot’ for den ‘onde’ part, skaber måske den lille smule i den andre vægtskål til at vi ikke helt mister vores evne til at se nuanceret på konflikter.

Sus Johnsen, det kan du bestemt have ret i - jeg mener dog, at skridtet er stort derfra og så til at sanktionere synspunktet med den fineste litterære pris, der findes.