Klumme
Læsetid: 4 min.

»Nu samles årets julerim / og de kan ses som årgangslim«

En tv-serie, en notorisk partihopper og en ministers Erasmus Montanus-logik var blandt emnerne i fjerde og sidste runde af årets julesangkonkurrence
»Big Brother var et sandt geni, 
	må Hækkerup gi’ medhold i:
	Som han jo ser så klart, er frihed slaveri!«

- Steen Olivarius

»Big Brother var et sandt geni, 
må Hækkerup gi’ medhold i:
Som han jo ser så klart, er frihed slaveri!«

- Steen Olivarius

Ida Guldbæk Arentsen

Kultur
23. december 2019

»Nu samles årets julerim,

der otte er på række.

Og de kan ses som årgangslim,

der lukker hver en sprække,« skriver Birger Sjöberg om årets julesangkonkurrence, der med denne fjerde og sidste runde nu har nået sin afslutning. Og han har ret, Birger Sjöberg. For de mange rimvers er netop en måde at stykke årets brokker af begivenheder sammen til en helhed. Det er en måde at skabe fortællinger ud af brugte dage. En måde at lime året sammen på.

Over 300 indsendte vers har vi den seneste måned modtaget, nogle sjove, andre grove, en del af dem har rimet og flere endda på den rigtige melodi, og meget mere kan vi hverken ønske eller håbe på.

Derfor skal der også lyde et komplet uironisk og hjertevarmt TAK! til alle, der har orket at hælde året på vers og hjulpet med at gøre det en lille smule mere forståeligt.

Som nu for eksempel Lars Berthelsen fra Hillerød. I sit sidste bidrag i år ønsker han »glædelig jul og godt nytår« med et hyldestvers til Information inspireret af DR1’s Ryd forsiden – tv-serien, som de seneste uger har vist intime optagelser fra tre forskellige avisredaktioner i Danmark, herunder yours truly i Store Kongensgade:

»Den gamle tante, JydskeVest

 hvad ville de mon bringe?

Når de, der gør det allerbedst,

har job på den mindst ringe,«

skriver Lars Berthelsen loyalt og meget venligt.

Fremad!

Anderledes syrligt har Grethe Heldbjerg turneret Simon Emil Ammitzbøll-Billes seneste karrieretræk. Politikeren og partihopperen har været vidt omkring de senere år – fra De Radikale til Borgerligt Centrum, videre til Ny Alliance, som siden blev til Liberal Alliance, og nu har han så stiftet endnu et parti med navnet Fremad, der skal bebo den i forvejen trængte midte i dansk politik:

»Han lagde ud som radikal, 

men ændrede kadence:

sidst var han ultraliberal,

med hang til alliance:

Nu danser han i solo-takt, 

med et program, han selv har bagt,

i håbet om at returnere, og få magt!« opsummerer Grethe Heldbjerg politikerens hæsblæsende tur.

Bente Bang fra Hillerød har i sit bidrag vendt blikket mod de såkaldte ghettoer, som angiveligt er langt bedre end deres rygte. I hvert fald viser en ny undersøgelse blandt 10.000 beboere i udsatte boligområder, at de grundlæggende føler sig trygge der, hvor de bor:

»En ghetto er et skræk’ligt sted,
det hele er så ringe,
at den må hel’re rives ned,
det vedtog man på tinge.
Men når beboerne man spør’
til ghetto-dagligdage,
så lyder svaret, at det kør’
helt trygt og uden klage,« skriver hun.

Som alle gode Informationslæsere ved, har det ikke været jul uden mindst et vers om den økologiske krise og klimaets forestående kollaps – og i denne uge er der hele to vers til at muntre sig med: Peter Eie Christensen fra Risskov har formået at presse et imponerende højt lixtal ind i sin gennemgang af klimaets aktuelle trængsler: 

»Diversiteten har det skidt / i hele biosfæren, / det si’r rapporter sort på hvidt. / Hva’ gør vi ved misæren?« spørger han – og han skal ikke vente længe på svar, for Lone Hylander fra Holsted kan i sit vers med stor pædagogik forklare, hvordan decembers grå og sjaskede vejr hænger sammen med vores egen sløsede og sorte adfærd: »For tog og bil og så et fly, / og meget meget andet / det gør at regnen er konstant, / og alt er tem’lig vandet.«

Tryghed er frihed

Ugens to vindervers skal imidlertid findes andetsteds. Gunhild Thøfner fra Stevns har skrevet om skotternes kamp for selvstændighed i et vers, der ikke alene drister sig til at veksle mellem engelsk og dansk, men som tilmed har byttet de lange kvindelige enderim ud med korte mandlige, hvilket vi her på redaktionen tolker som en subtil kommentar til det laaaaangtrukne Brexit, der netop har været med til at gøde skotternes frihedstrang.

Og endelig har Steen Olivarius fra Gentofte skrevet om justitsminister Nick Hækkerups Erasmus Montanus-logik, der hævder at jo mere overvågning, vi får, desto mere tryghed får vi – og jo mere tryghed, vi får, desto mere frihed, får vi. Ergo: med ufriheden stiger friheden. Tak for denne gang. Og god jul til jer alle!

Gunhild Thøfner:

To be a Scotsman nowadays
er svært og meget hå-årdt -
he really wants that Britain stays
på EU’s landeko-ort!
Han ønsker at bli’ frigjort nu
fra Englands pomp og pra-agt -
gid kilt og sækkepibe ku’
gi’ frihedsvalget ma-agt :
»Nu har det varet længe nok,
nu står vi skotter stærkt i flok –
selvstændighedens fært af frihed går amok!«

Steen Olivarius:

Snart bli’r vi rigtig trygge, når
vi alle følges nøje.
Så våger, hvor vi går og står,
et øje i det høje.
De trælse kværulanters frygt
er bare til at grin’ a’.
For vi vil få det lisså trygt
som alle dem i Kina.
Big Brother var et sandt geni,
må Hækkerup gi’ medhold i:
Som han jo ser så klart, er frihed slaveri!

Serie

Læsernes julesang 2019

Hvert år siden 2010 har Information inviteret læserne til at skrive med på årets julesang. I år skal der rimes om året 2019 på melodien: »Nu har vi altså jul igen.« Reglerne for konkurrencen er de samme som altid: Hver lørdag udvælger julesangsredaktionen de – efter vores totalt idiosynkratiske skøn – bedste stykker poesi og bringer dem i avisen, hvorved sangen vokser uge for uge frem mod sin fuldendelse den 21. december.

Nye vers skal være os i hænde senest kl. 10 hver torsdag for at komme i betragtning til ugens runde.

Send til: julesang@information.dk

Seneste artikler

 • »Nok står karsen under grønt, / men plante er den kun på skrømt«

  14. december 2019
  Overvågningsteknologi, svindel med indkøb og fusk med kinesiske kokke var blandt emner i anden runde af Informations julesangkonkurrence, der også akkurat levnede plads til et stykke med karse
 • »Fædres synder kan igen / forfølge dig som arv, min ven«

  7. december 2019
  NATO’s topmøde, politiets teleskandale og Venstres formandsskab var blandt emnerne i anden runde af Informations sangkonkurrence, der også rundede S-regeringens forsøg på at frakende fremmedkrigeres børn dansk statsborgerskab
 • »En steak-i-rend-dreng-videnskab«

  30. november 2019
  Oksekødsskandalen og Donald Trumps forsøg på at købe Grønland var blandt emnerne i første runde af Informations sangkonkurrence, der fandt sted i skyggen af en anden, mere kontroversiel julesang på Christiansborg
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her