Læsetid: 5 min.

Skotland sørger over tabet af den litterære gigant Alasdair Gray

Alasdair Gray viste nye veje for romankunsten, og hans gennembrudsværk, ’Lanark’, er blevet sammenlignet med James Joyces ’Ulysses’. Samtidig dyrkede han en karriere som særdeles anerkendt billedkunstner
Alasdair Gray tilstod flere gange, at han var overrasket over sin høje produktivitet, i lyset af hvad han selv kaldte »min alkoholisme«. Han forestillede sig, at hans liv ville have taget en anden drejning, hvis han havde fået økonomisk fremgang tidligere i sin karriere.

Alasdair Gray tilstod flere gange, at han var overrasket over sin høje produktivitet, i lyset af hvad han selv kaldte »min alkoholisme«. Han forestillede sig, at hans liv ville have taget en anden drejning, hvis han havde fået økonomisk fremgang tidligere i sin karriere.

Angus Bremner

3. januar 2020

Forfatteren Alasdair Gray, som med sin eksperimenterende stil brød nye veje for den moderne skotske romankunst, er død i en alder af 85. Det oplyser hans forlægger Canongate, der i sin pressemeddelelse betegner ham som »en ekstraordinær, uhyre talentfuld og menneskevarm person«.

Fra forfatterkolleger kommer en strøm af mindeord. Krimiforfatteren Val McDermid fremhæver Gray for »at have rokket ved vores forventninger til, hvad skotsk litteratur kan være«, og Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, betegner ham som »en af Skotlands litterære kæmper og et anstændigt, principfast menneske«. På Twitter tilføjer hun:

»Han vil især blive husket for sit mesterværk Lanark, men alt hvad han skrev afspejlede hans lysende talent. I dag må vi begræde at have mistet et geni. Vores tanker går til hans familie.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu