Læsetid: 7 min.

Hun var 13. Han var en stjerneforfatter på 50. Ny bog ryster det franske kulturparnas

Vanessa Springoras bog om et pædofilt forhold til forfatteren Gabriel Matzneff har vendt op og ned på alting i den franske forlagselite. Tilbage står spørgsmålet: Hvorfor greb ingen ind?
Forfatteren Gabriel Matzneff beskriver diverse former for sex i sine bøger, der har utvetydige titler som Les moins de 16 ans (dem under 16 år).

Forfatteren Gabriel Matzneff beskriver diverse former for sex i sine bøger, der har utvetydige titler som Les moins de 16 ans (dem under 16 år).

De Russe Axelle/ABACA

31. januar 2020

Man tror, det er løgn, men en bog på 200 sider skrevet af en debutant har sendt det ellers så selvfede parisiske, mandehørmende litterære parnas på bodsgang i de medier, der normalt ruller den røde løber ud for dem.

Midt i en trist januar måned i Frankrig fyldt med strejker, nedgang i detailhandel og turisme har en litterær tsunami ramt landet. Den 2. januar udkom bogen Le consentement (Samtykket) af den debuterende forfatter Vanessa Springora. Ingen havde set det komme, men på tre uger er hendes bog rykket op på andenpladsen over bedst sælgende bøger.

Vanessa Springora: ’Le consentement’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • David Zennaro
 • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
 • Anders Olesen
 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Karlsen
 • Poul Anker Juul
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Katrine Damm
 • Kurt Nielsen
Alvin Jensen, David Zennaro, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Anders Olesen, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Poul Anker Juul, Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Min libido ramte mig nådesløst i 1964, da jeg var tolv. Og det var minsandten ikke noget, man talte med de voksne om, bornertheden var udbredt. Det værste var, når man så tv med sine forældre, og der blev kysset på skærmen.

Jeg kunne godt have tænkt mig en erfaren mand, som indførte mig i seksuallivets fornøjelser. Virkelig. I stedet var jeg overladt til fumlerier med jævnaldrende. Det er da også udmærket men tilbage står, at de færreste vel er født med et ukompliceret, velfungerende seksualliv. Og hvorfor skal man så først igennem mange irriterende oplevelser, før man måske møder den eller dem, man kan fornøje sig med, såfremt man - i lighed med andre discipliner - kunne komme i mesterlære?

Ved godt, at det er et kontroversielt synspunkt, fordi vi SKAL beskytte børn. Men det ville være dejligt, hvis vi som samfund var intelligente nok til fordomsfrit at møde behovene hos de børn, som er tidligt kønsmodne. Aldous huxley har faktisk skrevet bogen 'Ø' om et utopisk samfund, hvor man netop møder kønsmodne unge mennesker og hjælper og oplærer dem i at forstå deres egen seksualitet.

Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Søren Mortensen, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bertel Lund Hansen

Det lyder smukt det du beskriver, men problemet er at i din tekst er barnet i centrum. Det er det sjældent i virkeligheden. Vanessa Springora mødte tilsyneladende den perfekte lærer på det perfekte tidspunkt - men se hvilke konsekvenser det har haft for hendes liv.

Glimrende artikel om en sag, der ikke har fået meget opmærksomhed, selvom også The New York-times skrev om det for et par uger siden.
Det er interessant, at en filosof som Simone de Beauvoir, som i den grad er i vælten (og ofte med god grund) blandt feminister, at lige netop hendes signatur, ligesom hendes "brug" af studenter til seksueltilfredsstillelse ofte forties.

Randi Christiansen

@bertel - er det mig, du henvender dig til?

Jeg kan desværre ikke læse artiklen, og ved derfor ikke hvilke konsekvenser for vanessa, du henviser til. Men jeg vil gerne gentage, at børn SKAL beskyttes. Hvordan, kunne man forestille sig på forskellig vis. Da jeg gik i skole, havde vi sundhedsplejerske og eet årligt besøg af en læge. Besøget hos ham var grænseoverskridende. Der stod man som 10-12 årig i sine bare underbukser, blev bedt om at gå en rundtur afsluttet med, at en fremmed mand, lægen, hev ud i underbukseelastikken for at tjekke situationen dér. Sygeplejersken stod ved siden af. Sådan gjorde man altså dengang, og det var ret ubehageligt.

Men hvis man kunne introducere et tilbud om respektfuld og privat - klasseundervisning er helt på månen - seksualvejledning til unge mennesker, kunne det måske lade sig gøre at skabe et rum for introduktion af de unge til voksenlivet, som er fordoms- og overgrebsfrit.

Med hensyn til at tidligt kønsmodne unge kan eksperimentere med mennesker, der er ældre end dem selv, kunne man vel som udgangspunkt respektere den unge så meget, at hun/han selv ved, hvad de vil. I den bedste af alle verdener kunne man måske ligefrem komme noget pædofili til livs. For inspiration læs huxleys bog 'Ø'.

Anders Sørensen

@Randi Christiansen, det er fint nok, at du tænker tilbage på egen barndom dengang i tresserne, hvor du som 12-årig åbenbart havde så meget gang i trusserne, at du kunne have ønsket dig en voksen i dem. Og du var sikkert vildt moden - selvom det vel næppe er et særsyn at være fysisk kønsmoden i en alder af 12.

Men hvordan er det lige, du forestiller dig, at man afgør, hvornår en 12-årig er så langt fremme i skoene eller andre legemsdele, at vedkommende bør oplæres af en, der er alvorligt ældre?

Rammer libido nogensinde en 12-årig så nådesløst, at al retssikkerhed skal sættes til side, blot fordi enkelte i bagklogskabens liderligt uklare lys tænker sig særlig?

12-årige skal naturligvis behandles som de børn, de er - eller i det mindste som de børn, de andre 12-årige er.

William Winding, Hanne Ribens, Claus Nielsen, Birgit Kraft, Henning Kjær, Niels Holm Olsen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Frustrationen i teenageårene kan være umådelig stor og koste utrolig meget opmærksom på alt andet end uddannelse og andre gøremål; men det er nok bedre, at det forbliver ved frustrationen: øjeblikkelig behovstilfredsstillelse er jo noget, vi opøver en evne til ikke at behøve.
Det betyder til gengæld også, at vi er nødt til at se anderledes på et forhold med en 10-årig og en 13-årig.
Vi havde - på en katolsk skole - den mest frygtede lærer i biologi i 7. klasse, fordi hun kunne forhindre fnis; men hun kunne også netop sige, at hun håbede, at pigerne ville have det held til deres seksuelle debut at møde en erfaren elsker og ikke en ung fumler.
Det var også hende, der den dag, vi skulle lære om prævention, desværre var syg, så skolens nye faste vikar, der havde studeret medicin, måtte træde i stedet - uden at være informeret om den katolske kirkes forbehold på området. Sådan var hun. Barsk og elskelig.

Randi Christiansen

@og anders, lad mig tilføje, jeg kan forsikre dig, jeg var overhovedet ikke spor mere fremmelig end mine jævnaldrende. Der blev fumlet ihærdigt - og har du i øvrigt aldrig hørt om børns doktorlege? Jeg tror nogen her lider af retrospekte forglemmelser ...

Randi Christiansen - Går ud fra, at du kender den bog et medlem af Kon-tiki-ekspeditionen skrev om relationerne mellem børn og voksne på nogle øer i Polynesien. De levede netop efter det som du (og Huxley) beskriver, nemlig hvordan det indgår - indgik? - i stammernes ritualer, at de modne skulle tage sig af de unges sexuelle "opdragelse" - og det gjaldt både drenge og piger.
Så rejses der indvendinger her i tråden om at det ikke altid er så idyllisk, og at det kan være svært at trække grænsen til voksen-manipulation og overgreb - og dét er skam relevant nok. Men skal det forhindre, at de børn/unge der er robuste nok, og ved hvad de gør, skal kunne realisere deres drømme om sjov i høet med en erfare ældre?
Heller ikke alle over 18 eller endnu ældre er modne nok til at bolle, nogle bliver det måske aldrig, men går livet igennem med en altoverskyggende sexualangst eller det der ligner.

Noget helt andet.... Jeg undres over at der med mellemrum kommer afsløringer om "sexskandaler" blandt "de kendte og kongelige" - alle andre steder end lige her i Pærekøbing: . Sverige har haft sine skandaler i Nobelstiftelsen, England med Prins Andrew, Frankrig - se ovenfor, ITalien med Berlusconi og Bunga-bunga, og i USA kommer de som alt andet dér på samlebånd. Og så er der den katolske kirke, der er storleverandør af overgreb mv.
Men her til lands? Nej, den slags sker ikke her hos os - altså bortset fra Peter Ålbæk, og forfatter-skolen og - hvad ellers. selv da det gik højt med afsløringerne i den katolske kirke i andre lande, da fik nogen lynhurtigt dysset det, der var sket her i landet ned.
Så vi er vist ret gode til at lade som om, og at det er de andre,, der ikke kan styre sig.

Randi Christiansen

Overgreb på børn og andre forsvarsløse er noget af det modbydeligste, man kan forestille sig.

Med hensyn til seksuelle overgreb synes jeg, at der kunne trænge til at blive luftet ud i den forståelige berøringsangst. For børn har en seksualitet, og det er en dårlig ide at ignorere. Det svære er, hvordan børnene tillades et overgrebsfrit rum for deres seksualitet. Måske er det så enkelt, at man bare skal lade dem være i fred. Og så iøvrigt sørge for at børnene har så meget tillid til de voksne, at de kan tale frit om deres seksualitet, hvis de ønsker det eller har brug for det.

Henning Kjær

Nu er voksnes seksuelle samkvem med børn sjældent af hensyn til børnene, men først og fremmest drevet af de voksnes seksulle behov, og bliver derfor oftest til et overgreb, som de voksne fortier.

Kent Nørregaard

Jeg må tilslutte mig Randis synspunkt (der givetvist ikke er for alle) om ønsket om en ældre læremester(-inde) til den seksuele debut. Indenfor buksemyndighedens officielle aldersgrænser naturligvis. En aldersforskel på to samtykkende voksne er fuldstændig irrelevant. Man skal ikke umyndiggøre personer fordi man selv har et eller andet konservativt syn på alder og tiltrækning.

Hvis man er gammel nok til at køre bil, stemme, skifte køn, optage lån, komme i fængsel, foretage huskøb osv. osv. er man også gammel nok til at vælge en sexpartner, eller flere!