Læsetid: 6 min.

»Da jeg begyndte at flette mit hår, sagde folk: ’Du har nok rigtig fået attitude!’«

Afrohår er politisk – også i Danmark, siger kvinderne bag ’A Seat At The Table’, en podcast om at være en minoritet med afrikanske rødder i Danmark. Både de og tv-vært Nola Grace Gaardmand oplever afrohårets øgede synlighed i mainstreammedier som positiv, men Nola Grace Gaardmand ville ikke have sit krøllede hår løst på landsdækkende tv uden overvejelser
For mange afro-amerikanske kvinder er paryk det normale, men ikke for Danai Guriras karakter (t.h.) i den afrofuturistiske film ’Black Panther’. For hende var det at påføre sin isse en glat paryk som at klæde sig ud. Det bemærkede Nola Grace Gaardmand, som et tegn på, at noget har forandret sig.

For mange afro-amerikanske kvinder er paryk det normale, men ikke for Danai Guriras karakter (t.h.) i den afrofuturistiske film ’Black Panther’. For hende var det at påføre sin isse en glat paryk som at klæde sig ud. Det bemærkede Nola Grace Gaardmand, som et tegn på, at noget har forandret sig.

Marvel Studios

11. januar 2020

Selv om afrohår ikke er belastet af samme historik i Danmark som i USA, kan den øgede eksponering gennem streamingtjenester som Netflix og HBO stadig være med til at dæmme op for nogle stereotyper herhjemme, mener Naima Yasin, der udgør en tredjedel af holdet bag den danskproducerede podcast A Seat At The Table, der diskuterer medier, hår og emner, der berører det at være minoritet med afrikanske rødder i Danmark – og i øvrigt har taget navn efter Solanges album, hvor »Don’t Touch My Hair« er på.

»Jeg har aldrig tænkt, at måden, jeg har mit hår på, handler om at gå imod white power. Det er noget, der kommer indefra, der handler om mig selv. Men det betyder meget, at man ser nogen i heltepositioner, der ligner én selv og har samme hår. Hvis man altid skildres som den onde eller bare er ikkeeksisterende, så kan det være sværere at finde sig selv,« siger Naima Yasin.

For Ingrid Magnifique Baraka, der er medvært på A Seat At The Table, har udviklingen de seneste år især manifesteret sig positivt i stylingen, som nu foretages af folk, der ved, hvad de laver:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu