Læsetid: 7 min.

Nu er det børnebørnenes tid til at bearbejde Holocaust i dokumentarfilmen ’De skygger vi arver’

For længe siden forlod Susanne Kovács’ ungarsk-jødiske farmor koncentrationslejrene og sit hjemland, men krigen spøger stadig i den tysk-jødiske familie. I en ny dansk dokumentarfilm, der har tv-premiere onsdag aften, dykker hun ned i familiearven fra Holocaust. Hvor forældrenes generation var optaget af at få afdækket fakta, dykker børnebørn ned i de følelsesmæssige konsekvenser i deres familie
’Jeg kan som barnebarn stille nogle spørgsmål, som min far ikke kunne, fordi han var for tæt på det hele. Og mine bedsteforældre kunne ikke tale om det efter krigen, fordi de havde behov for at lægge det bag sig og komme videre’, fortæller Susanne Kovacks om sin tilgang til at lave filmen ’De skygger vi arver’.

’Jeg kan som barnebarn stille nogle spørgsmål, som min far ikke kunne, fordi han var for tæt på det hele. Og mine bedsteforældre kunne ikke tale om det efter krigen, fordi de havde behov for at lægge det bag sig og komme videre’, fortæller Susanne Kovacks om sin tilgang til at lave filmen ’De skygger vi arver’.

Sarah Hartvigsen Juncker

21. januar 2020

Under Susanne Kovács’ opvækst var besøg hos den ungarsk-jødiske farmor en ambivalent og forvirrende oplevelse.

Den ene dag kunne byde på store smil og farmorens lækre sukker- og kakaorullede pandekager. Den næste kunne Susanne Kovács blive mødt af afvisende miner og tordnende anklager for det tyske blod, der strømmede gennem hendes årer.

»Det var svært at være hendes barnebarn. Hun elskede mig – og så alligevel ikke. Jeg kunne i hvert fald komme i tvivl,« fortæller Susanne Kovács, mens hun stiller to muffins frem på bordet i det store københavnerkøkken, hvor hun har inviteret til snak om sin debutfilm, dokumentaren De skygger vi arver, der tager fat om en, mildest talt, turbulent familiehistorie.

Susanne Kovács er barn af en familie med et forviklet rodnet. Hendes fars forældre er blandt de få ungarske jøder, som vendte levende hjem fra koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig. Senere flygtede de fra det kommunistiske styre og til Danmark, hvor deres søn voksede op og forelskede sig i en tysk kvinde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
  • David Zennaro
  • Olaf Tehrani
  • Christian Mondrup
Poul Anker Juul, David Zennaro, Olaf Tehrani og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu