Klumme
Læsetid: 5 min.

Forvent intet, og du vil blive belønnet – især hvis du skal se den nye Star Wars-film

En shitstorm i den litterære andedam, et jobskifte i museumsverdenen, et nyt band i Klitmøller og et uventet studie af betydningen af forventninger var blandt de emner, som optog kulturredaktionen i ugens løb
En undersøgelse fra Ohio State University tyder på, at uanset om du har høje eller lave forventninger til en film, kommer dine forventninger til at have en negativ indflydelse på din biografoplevelse.

En undersøgelse fra Ohio State University tyder på, at uanset om du har høje eller lave forventninger til en film, kommer dine forventninger til at have en negativ indflydelse på din biografoplevelse.

Jonathan Olley

Kultur
10. januar 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Se Star Wars med nonchalance og få den bedste oplevelse

Iben Katrine Alminde

Hvis man har for høje forventninger, kan man ikke andet end at blive skuffet, og hvis man har for lave forventninger, kan man ikke andet end at blive begejstret. Indlysende ikke? Nej, viser et nyt studie.

Undersøgelsen fra Ohio State University tyder på, at uanset om du har høje eller lave forventninger til en film, kommer dine forventninger til at have en negativ indflydelse på din biografoplevelse.

Forskerne fulgte 441 personer, da de så Star Wars VIII: The Last Jedi, og det viste sig, at dem som havde lave forventninger, også havde den dårligste biografoplevelse. Det skriver The Telegraph.

Til gengæld var dem, der nød filmen mest, dem der ingen forventninger havde til filmen.

Så hvis du skal i biografen og se den sidste Star Wars-film The Rise of Skywalker, må anbefalingen herfra være at gå ind til den med så nonchalant en tilgang som muligt.

Når Rothstein har citroner, laver Krasnik lemonade

Katrine Hornstrup Yde

Weekendavisens litteraturanmelder Klaus Rothstein fik i ugens løb fæle hug på sociale medier for en note i avisen, hvor han forsøgte at satirisere over den, for ham, overfladiske måde, som Gyldendal præsenterede deres nye skønlitterære forfatter Malou Aamund på.

Det overfladiske lå i, at forlaget i en collage på udgivelseskatalogets forside havde bragt et foto af hende. Og i at Aamund er »endnu en kendis, der springer ud som romanforfatter.« Rothstein skriver langt om Aamunds fysiske lighed med Alberte, om Aamunds mænd og reflekterer over, hvordan Aamund dog skulle kunne skrive »en tankevækkende roman om de vigtige livsvalg.«

Det er en dårlig og nedladende tekst af den ofte skarpe Rothstein, fordi det mere bliver en satire over hans fordomme om Gyldendals intention end over Gyldendals faktiske præsentation.

Men har man citroner, må man lave lemonade: Chefredaktør Martin Krasnik brugte således anledningen til på Facebook at hylde avisens diversitet i holdninger (og niveau):

»Hvis der i avisen kun skulle stå holdninger, som jeg selv er enig i, eller satiriske noter, som jeg altid selv finder sjove, ville Weekendavisen hurtigt blive ensrettet og trist. Alt for mange medier bliver på den måde forudsigelige i disse år.«

Det, synes vi her på den meget diverse og uenige redaktion, er henholdsvis genialt, skrækkeligt, morsomt, uhyggeligt, misogynt samt ytringsfrihedsvigtigt pointeret af Krasnik.

Tor Birk Trads

Tegneserier for folket

Christian Monggaard

Jeg har set lyset: En YouTube-kanal drevet af to amerikanske tegneserieskabere, Ed Piskor og Jim Rugg. Cartoon Kayfabe hedder kanalen – ’kayfabe’ er et wrestlingudtryk, der betyder noget i retning af at bryde illusionen – hvor makkerparret taler om de tegneserier, de elsker og er inspireret af.

Og nej, det handler ikke kun om superhelte, når de metodisk gennemgår Jack Kirby eller Alan Moores værker. Det handler om alle mulige genrer og stilarter og om tegneteknik, layout, historiefortælling og tegneseriehistorie.

Der er altså ikke noget bedre end at være i selskab med to supernørder, som forstår at formidle et stof på vidende, begavet og morsom vis. Piskor og Rugg bruger for eksempel over to timer på Frank Millers dystre, banebrydende The Dark Knight Returns, der udkom i 1986 og forandrede tegneseriekunsten for altid.

Undervejs runder de alt fra Millers tegnestil og Lynn Varleys farvelægning til seriens politik og de film og tegneserier, den refererer til. Det er intet mindre end fremragende og kun et enkelt af de mange tilbud, Cartoon Kayfabe har at byde på.

Prinsen i junglen

Anna von Sperling

I den dybe skov, helt afskåret fra verden omkring dem, levede engang en prins, en prinsesse og en dronning. Ikke for lang, lang tid siden, men dog i et land fjernt herfra. The New York Times’ nye podcastserie The Jungle Prince fortæller den fortryllende historie om prins Cyrus, han søster og hans mor.

Det hele begyndte en morgen i begyndelsen af 1970’erne, hvor en lille familie ankom til perron nummer et på New Delhi Banegård og annoncerede, at den ikke ville flytte sig, før den indiske stat tilbagegav, hvad den havde af det gamle muslimske dynastis besiddelser. Dér blev de i over ti år. Jep, PÅ selve banegården boede de tre med deres nepalesiske tjenere og et helt kobbel af grand danoishunde – indtil premierminister Indira Gandhi spiste dem af med Malcha Mahal, en jagthytte fra 1500-tallet i en skov i Delhi. Og dér forsvandt de så ind.

Men hvad der siden skete, fortæller jeg ikke. Dertil må du høre Ellen Barrys fremragende podcast.

Gertrud og livets skabelse

Peter Nielsen

Gertrud Hvidberg-Hansen skifter direktørstolen på Faaborg Museum ud med Ny Carlsberg Glyptotek. Det skriver Carlsbergsfondet i en pressemeddelelse. På trods af skiftet vil én ting dog forblive et anker i kunsthistorikerens karriereskift fra Fyn til København, nemlig skulptøren Kai Nielsen.

Mens hun tidligere på vej på arbejde kunne svinge ind om torvet i Faaborg, hvor Kai Nielsens imponerende skulptur Ymerbrønden står og viser en dreng, en ko og en diende mand velsignet med nordens største pik i glatsleben bronze, så kan hun fremover – når hun er på vej ind på sit kontor – passere gennem Glyptotekets vinterhave og sende en hilsen til Kai Nielsens marmorhvide skulptur Vandmoderen, der står midt i guldfiskebassinet uforstyrret af de 14 unger, der myldrer op af vandet og vil die hos hende – som selve symbolet på livets skabelse, som en livmor. 

Gertrud Hvidberg-Hansen tiltræder 1. marts og erstatter Christine Buhl Andersen, der træder ind i Carlsbergfondets bestyrelse som formand.

John Jedbo

Alt godt fra Cold Hawaii

Rasmus Elmelund

Musikeren Simon Kvamm har dannet en ny trio i Klitmøller. Den hedder Hugorm, og i sit nyhedsbrev beskriver han gruppens musik sådan her:

»Hvor lækkert ville det ikke smage, hvis man hældte noget Massive Attack og noget Malk de Koijn og noget Prodigy og noget Love Shop og noget Post Malone i samme gryde??!!«.

Vi tænker: Nogenlunde lige så lækkert, som hvis man hældte noget selleri, noget flødeskum, noget øl, noget torsk og noget blodpølse i samme gryde.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her