Klumme
Læsetid: 4 min.

Nogle går mere op i, hvad Leonardo DiCaprio læser end Kendall Jenner

Sidste uge skrev vi i bogspalten om hvordan Kendall Jenners læsevaner ryddede boghylderne. I denne uge har Janne Teller overtaget bogspalten, og påpeger at der findes en lille, men dog ikke uvæsentlig, andel af den læsende kadre, der klart foretrækker at bide mærke i, hvad Leonardo DiCaprio læser
Leonardo Dicaprio har gennem den senere tid meldt sig som foregangsmand i klimakampen. Her ses han eksmeplvis gå forrest i Peoples Climate March i Washington i 2017. Nu vil det vise sig om hans læsevaner også kan været med til at fremme budskabet. Ugens bogspalte kan i hvert fald afløre, at Dicaprio læser Naomi Kleins ’This Changes Everything – Capitalism vs the Climate’.

Leonardo Dicaprio har gennem den senere tid meldt sig som foregangsmand i klimakampen. Her ses han eksmeplvis gå forrest i Peoples Climate March i Washington i 2017. Nu vil det vise sig om hans læsevaner også kan været med til at fremme budskabet. Ugens bogspalte kan i hvert fald afløre, at Dicaprio læser Naomi Kleins ’This Changes Everything – Capitalism vs the Climate’.

Jose Luis Magana

Kultur
10. januar 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

I denne uge vil forfatter Janne Teller bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

Åndelig indflydelse

Mens Peter Adolphsen i forrige uge pegede på effekten af Kendall Jenners gavmildt bikiniomstrøede attributters indflydelsesrige boganbefalinger, så må jeg hellere gøre opmærksom på, at der findes en lille, men dog ikke uvæsentlig, andel af den læsende kadre, der klart foretrækker at bide mærke i, hvad Leonardo DiCaprio læser (gerne uden skjorte og i mønstrede badebukser(!) – eller måske helt uden!): der kan startes med netop denne boglistes nummer fem, This Changes Everything – Capitalism vs the Climate!

BRASILIEN – AFRIKA – TYSKLAND

Jordisk under og lidelse

Den brasilianske fotograf Sebastiao Salgado (f. 1944) har viet sit liv til at fotografere jorden med alle dens undere og al dens lidelse, ofte på de farligste eller mest ufremkommelige steder. Han har været med, hvorend det brænder, fra internationale konflikter og masseflugt til folkemordet i Rwanda.

I de senere årtier har han fokuseret på at fotografere uberørte områder af jorden som en hyldest til jordens skønhed, fra isbjørnene på nordpolen over ukendte indianerstammer i Amazonas til ørken, savanne og uigennemtrængelig jungle i Afrika. Altid i sort-hvid. Og altid med særligt øje for at blande essensen med et slående perspektiv.

Selv menneskets ødelæggelse af naturen kan han fotografere på en måde, hvor kontrasten mellem fotografiets skønhed og dets forfærdende indhold gør målløs og forbliver uforglemmelig.

Salgado blev i efteråret hædret med de Tyske Boghandleres Fredspris. Jeg havde æren af at sidde med i den ni personer store jury og kan derfor stærkt anbefale hans arbejde, der er samlet i en stribe store (og dyre) bøger med Genesis og Afrika som de seneste udgivelser i Europa.

USA

Død Knopf-boss

Den legendariske forlægger Sonny Mehta fra det velestimerede amerikanske Knopf-forlag døde den 30. december i New York City. Mehta var født i Indien, uddannet i Cambridge og startede sin litterære karriere i London, inden han i 1987 flyttede til Knopf i New York, som han nåede at være chef for i 31 år.

Han har udgivet stribevis af Booker- og Pulitzerpris-modtagere og tilmed en række nobelpristagere, fra Imre Kértesz til Toni Morrison, og regnedes for en af verdens allerbedste redaktører. Mens hans mange forfattere udøser deres sorg og lovord, er spekulationerne allerede i gang om, hvem der mon bliver hans efterfølger. Endnu er intet navn offentliggjort.

Ugen 10 bøger

Litteratur fra kolonierne

I denne uge har jeg fået æren af at være gæsterapporteur på Bogkortet. Jeg skriver fra London, og da det udover at være første uge af det nye årti også noget nedslående er den sidste måned, hvor vi kan regne Storbritannien for fuldgyldigt medlem af EU, har jeg valgt at lægge særlig vægt på det opløftende i, hvordan litteraturen buldrer frem i landets ’tidligere kolonier’ i Sydasien.

Litteraturlisten tager udgangspunkt i det emne, der må være vores nye årtis vigtigste: klimaforandring og jordens overlevelse. Et emne, som faglitteraturen iscenesætter med thrillerens åndeløse spænding og ditto salgssucces, mens fiktionen synes at have sværere ved at nærme sig pennens omfavnelse uden at falde i apokalypsens overbrugte og forudsigelige slagere.

En roman har dog sneget sig med på (bestseller)listerne: The Overstory af Richard Powers, der i en kaleidoskopisk storslået fortælling bl.a. blotlægger, hvordan træer kommunikerer, elsker og forsvarer sig.

  1. Sebastiao Salgado: Genesis
  2. David Wallace-Wells: The Uninhabitable Earth; Life after Warming
  3. John Gertner: The Ice at the End of the World: An Epic Journey into Greenland’s buried Past and our Perilous Future
  4. Jeremy Rifkin: The Green New Deal
  5. Naomi Klein: This Changes Everything: Capitalism vs the Climate
  6. Christophe Bonneuil & Jean-Baptiste Fressor: The Shock of the Anthropocene
  7. Yann Arthus-Bertrand: Earth from Above (Updated edition)
  8. Richard Powers: The Overstory
  9. Andrea Wulf: The Invention of Nature
  10. Rachel Carson: Silent Spring

PALÆSTINA – DEN ARABISKE VERDEN

Arabisk litteratur

Der er andet end krig og nød: Mowafaq Abu Hamdiya har netop modtaget prisen Quattan Young Writer for the Year for sin roman Sure druer, mens Ameer Hamad vandt i novellekategorien og delte æren for poesi med Taghreed Abdel Al.

For mere om, hvad der foregår i arabisk litteratur, men skrevet på engelsk, så også vi, der ikke forstår arabisk, kan være med, se det bredt dækkende www.arablit.org. Deres magasin, Arablit Quarterly, redigeres af Marcia Lynx Qualey, en amerikansk journalist baseret i Kairo, der også skriver om arabisk litteratur for blandt andet the Guardian og al-Jazeera.

BANGLADESH – INDIEN

Boggavmildhed

På årets første dag uddelte Bangladesh’ regering gratis 353 mio. skolebøger til de godt 42 mio. børn, der går i landets grundskoler. Boggavmildheden er en del af et program, der har kørt siden 2010 under navnet The Annual Textbook Festival, der skal hjælpe særligt fattige skolebørn til læse- og andre færdigheder.

Det hjælper forhåbentligt også på læseglæden her op til Bangladesh’ største bogmesse, The Amar Ekushey Boi Mela, der løber hele februar måned – og sidst opnåede et bogsalg på omkring 10 mio. dollar (knap 70 mio. kroner).

Der skal også lidt til at konkurrere med det store naboland Indien, hvis årlige hovedbogmesse finder sted i New Delhi netop nu fra 4.-12. januar med 800 hjemlige og 40 udenlandske udstillere, og en forventet besøgsskare på 1 mio. Indiens lidt mindre bogmesse i Kalkutta, The New Town Book Fair, der begyndte juleaften, er netop afsluttet.

FRANKRIG

Goncourtballade

En måned efter at kritikerlegenden Bernard Pivot og præsident for Goncourt-prisjuryen chokerede Frankrig ved at træde ud af juryen, er det nu det nyeste medlem, den 50-årige forfatter Virginie Despentes, der vælger at trække sig. Hun har siddet i Goncourt-udvalget siden 2016.

Virginie giver begrundelsen, at det er for tidskrævende kontinuerligt at rejse til jurymøderne i Paris, og hun vil i stedet hellige sig skrivningen i Barcelona, hvor hun bor. Der er ingen forlydender om #MeToo eller andre skandaler bag de pludselige aftrædener – endnu i hvert fald.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her