Vi glæder os over, at faktatjekbølgen endelig rammer A-kendisser

Det er sæson for host og håndjern, hvis man skal tro den danske sanger Bbybites. Derudover rammer faktatjekbølgen endelig anekdotestærke A-kendisser, italienske kunsttyve går til bekendelse, og kinesiske Ai Weiwei fryder sig over høfligheden i sit nye hjemland
Jim Lyngvild kom veninden Ghita Nørby til undsætning, da hun af Detektor blev afsløret i at lyve om en Dirch Passer-anekdote

Jim Lyngvild kom veninden Ghita Nørby til undsætning, da hun af Detektor blev afsløret i at lyve om en Dirch Passer-anekdote

Carsten Bundgaard

Kultur
24. januar 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Ørehængende håndjernshyldest

Der er gang i ordspillene på danske Bbybites’ single »Cuffin Season«. Cuffin rimer på coughing, på dansk hoste. Det er koldt, og det er sæson for hoste. Men cuffin season er også slang for, at kuldskære singler binder sig til hinanden for at kunne holde varmen i vintertiden. Samtidig med at handcuffs betyder håndjern. Så når Bbybites synger »I like to cuff him all day«, så refererer det vist også til, at håndjern er en del af vinterlegemernes varmesøgende aktiviteter.

Singlen er medrivende. Martha Maj Hauptmann alias Bbybites er en snu, knurrende rapper/sanger med caribisk reggaeton i blodet. Og komponist og producer Frederik Cupello har leveret en poptræffer, der blander klapperslangetrapbeats og bundløs bas med olierede guitarlicks og en kende vinterligt vemod.

Om der er mere at komme efter hos Bbybites, kan man selv checke fredag aften, hvor Bbybites optræder til Vegas Udvalgte 2020 i Lille Vega i København.

Ralf Christensen

Faktatjek af A-kendisser

I årtier har Ghita Nørby rejst rundt med en anekdote om, at en skuespillerkollega engang i 1950’erne grinede så meget ad en vittighed, Dirch Passer fortalte, at hun måtte indlægges.

Men det er aldrig sket. Det afslørede DR’s Detektor i denne uge, og nu er folk rasende. »Spild af licens«, lyder det på sociale medier. »Humorforladt«, skriver BT’s chefredaktør. »Fede spasser idiot«, skriver Ghitas ven Jim Lyngvild.

Her på redaktionen kan vi imidlertid godt lide, at DR’s benhårde faktatjekkersjak ikke kun går politiske magthavere i sømmene, men også ser på dem, medierne ofte er fyldt med, men sjældent går kritisk til: A-kendisserne.

Rasmus Elmelund

Ai Weiwei trives blandt de engelske kolonialister

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei savner absolut ikke at bo i Tyskland. Tyskerne er intolerante, uhøflige og autoritære. Alt sammen fordi de virkelig ikke kan lide fremmede, mener han.

Heldigvis forholder det sig helt anderledes i England, hvor kunstneren flyttede til for fire måneder siden. Det fortæller han til The Guardian. Briterne har været kolonialister, og derfor er de vant til at udvise høflighed overfor fremmede, mener Weiwei.

Solveig Helles Eriksen

Nu kan hele verden se Japanske animationsklassikere (på Netflix)

Godt nyt til alle animationsfans: Fra og med den 1. februar vil man i det meste af verden, inklusive Danmark, kunne streame 21 af det japanske animationsselskab Ghiblis fantastiske film. I løbet af februar, marts og april gør Netflix nemlig de 21 film tilgængelige i undertekstede og – i nogle tilfælde – også eftersynkroniserede versioner.

Blandt filmene finder man mesteranimator og -instruktør Hayao Miyazakis smukke, opbyggelige, udødelige værker, for eksempel Min nabo Totoro, Kiki – den lille heks, Det levende slot, Porco Rosso og Chihiro og heksene. Det er fantastisk. Men selvfølgelig har man allerede alle filmene på LaserDisc, dvd og Blu-ray, ikke sandt?!

Christian Monggaard

Stjålet Klimt-maleri fundet på gerningsstedet

Et af verdens eftersøgte kunstmalerier blev i december fundet på det samme italienske kunstgalleri, som det blev stjålet fra i 1997. I denne uge kunne kunsthistorikere bekræfte, at det var Portræt af en kvinde af den østrigske art nouveau-maler Gustav Klimt, som en gartner fandt i en plasticpose bag en metallåge dækket af vedbend i galleriets mur.

Og nu har to kunsttyve skrevet til en journalist, at det var dem, der i sin tid fiskede maleriet op af et ovenlysvindue. Det blev dog aldrig afsat, og for fire år siden gemte de det angiveligt på galleriet. Hvorfor står ikke lysende klart, men nogle mener, at de selv ville have afsløret billedets gemmested for at slippe med en kortere straf i en ny kunsttyverisag. Der kom gartneren dem så i forkøbet. 

Lone Nikolajsen

Hvad skal voksne betale for unges unghed?

Efter at kanalen for unge Radio Loud vandt udbuddet om en DAB-kanal, skrev redaktionschef for webmagasinet Sein, Vera Mosbæk Ipsen, en kommentar i Politiken, hvori hun mindede om, at der allerede eksisterer et ungemedie: »Har vi skudt os selv i foden ved at forsøge at skabe et medie uden voksne, som er for unge, lavet af unge, men hvor vi stadig er økonomisk uafhængige af jeres ressourcer?«

Snart blev Sein inviteret ind i Louds voksne ungeunivers, der de næste fire år mediestøttes med 260 mio. kr. Og så var der atter skud i foden: Her skulle de nemlig være natradioværter for 1500 kr. om måneden, hvilket voksenradiovært Ayse Dudu Tepe kaldte at »blive fucket i røven af de voksne«.

Louds direktør Ann Lykke Davidsen kaldte det i Journalisten for talentudvikling og, hvad der siden med 12-15 værter er blevet omregnet til 150 kroner i timen, for en »fin løn til ufaglærte unge«. Det er en række medieordførere uenige i. Søren Søndergaard (Ø) opfordrer nu Dansk Journalistforbund til at gå ind i sagen. To be continued og velkommen i de voksnes rækker, unge!

Katrine Hornstrup Yde

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg bøjer mig, Ghita Nørby ER sjov og hun har MASSER af humor:

"Og det er synd for mig"

"Nej, det er ondt mod mig"

".- Ja, det må du nok sige. Jeg håber, du får noget forfærdeligt ud af det, så jeg igen bliver mishandlet. Det er jeg virkelig ked af. Det må jeg indrømme. Jeg ville ønske, du ville stryge alt det vrøvl, men det kan jeg jo ikke sige nej til. Du må gøre, hvad du vil, men du vil gøre mig forfærdelig ked af det. Men det er du sikkert også ligeglad med. Hold da op."

- Det er edderdælemedulmeda humor på et højt niveau ;-D