Nyhed
Læsetid: 4 min.

Efter kritisk historie blev SVT ramt af cyberangreb. DR ruster sig mod lignende trusler

Udenlandske aktører har forsøgt at hacke den svenske tv-station SVT’s redaktion for undersøgende journalistik, efter at den bragte et kritisk program om russiske våbenpenge. Herhjemme er DR endnu ikke blevet udsat for lignende cyberangreb, fortæller underdirektør for DR Teknologi Mikkel Müller. Men trusselsniveauet er højt, og it-sikkerheden bliver prioriteret trods omfattende spareøvelser
Hanna Stjärne er direktør for SVT. Hun fortæller i et interview, at kanalen har været udsat for cyberangreb mindst to gange i 2019.

Hanna Stjärne er direktør for SVT. Hun fortæller i et interview, at kanalen har været udsat for cyberangreb mindst to gange i 2019.

Ritzau/Scanpix

Kultur
18. januar 2020

I mindst to tilfælde sidste år blev redaktionen for undersøgende journalistik på det svenske public service-medie SVT udsat for omfattende cyberangreb.

Det fortæller stationens administrerende direktør Hanna Stjärne i en artikel på SVT’s egen hjemmeside.

Det seneste angreb fandt sted i umiddelbar forlængelse af en kritisk historie om hvidvaskning af russiske våbenpenge. I november sidste år kunne SVT’s undersøgende redaktion Uppdrag Granskning afsløre, at hovedaktionæren i det russiske våbenfirma Kalashnikov, oligarken Iskander Makhmudov, ulovligt havde overført en million euro til sin amerikanske partner i Kalashnikov USA. En transaktion, der ifølge Berlingskes gennemgang af sagen, er forbudt i henhold til Vestens sanktioner mod Rusland.

Kort efter blev gravergruppens redaktion udsat for et cyberangreb fra »udenlandske aktører«, i hvad der lignede et mislykket forsøg på at trække hemmelige informationer og kilder ud af Uppdrag Gransknings netværk, skriver SVT.

Og det er ikke det eneste eksempel på, at udenlandske hackere har forsøgt at påvirke public service-stationens arbejde. Tidligere sidste år blev SVT’s satireprogram Svenska nyheter angrebet på de sociale medier, efter at programmet havde gjort grin med Kina. Det øgede trusselsniveau får nu tv-stationen til at opruste på den digitale sikkerhed, fortæller administrerende direktør Hanna Stjärne.

»De, der står bag angrebene, udvikler hele tiden deres metoder, og så skal vi også styrke vores it-sikkerhedsarbejde,« siger hun til SVT.

Angreb på DR?

Herhjemme har DR endnu ikke oplevet lignende angreb af samme skala, fortæller underdirektør for DR Teknologi Mikkel Müller til Information.

»Der er hele tiden sikkerhedsmæssige hændelser i småtingsafdelingen. Men indtil videre har vi ikke været udsat for nogle målrettede angreb som følge af specifikke udsendelser, vi har bragt,« siger Mikkel Müller, der kalder cyberkriminalitet for »en konstant og voksende trussel, også for DR.«

De senere år har DR da også gradvist oprustet sit forsvar mod cyberangreb på en række områder, fortæller han. 

»Dels har vi styrket vores generelle it-sikkerhed, så vi er blevet sværere at hacke, og dels har vi øget overvågningen af vores systemer, så vi er blevet hurtigere til at opdage, hvis vi bliver hacket. Og endelig har vi fået et bedre nødberedskab, så vi også står stærkere, hvis vi endelig skulle blive ramt. Det betyder blandt andet, at vi vil være i stand til at udkomme selv i en krisesituation – omend i begrænset omfang,« siger Mikkel Müller med henvisning til, at DR er den siddende regerings talerør til befolkningen i tilfælde af en national krise.

Digitale trusselsbilleder

Flere danske organisationer og virksomheder er de senere år blevet ofre for alvorlige hackerangreb. Sidste år blev det danske høreapparatfirma William Demant ramt af et omfattende tilfælde af ulovlig digital indtrængning, der foreløbig har kostet virksomheden over en halv milliard kroner. Angrebet var et såkaldt ransomware attack, hvor cyberkriminelle ved at kryptere it-systemerne blokerede adgangen til alle indholdsfiler og forlangte en løsesum for at låse systemerne op igen.

Det var samtidig en påmindelse til alle større danske virksomheder og organisationer om at ruste sig til et nyt digitalt trusselsbillede, fortæller Mikkel Müller. Og for DR’s vedkommende handler det ikke kun om kroner og ører, men også om kildebeskyttelse og sikringen af journalistisk dokumentation og research. 

Mikkel Müller ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad DR mere konkret har gjort for at sikre sig mod eventuelle cyberangreb, idet fortrolighed om systemerne i sig selv er en del af sikkerheden. Men han vil gerne give eksempler.

Blandt andet har DR oprustet sit forsvar mod såkaldte DDoS-angreb (denial-of-service-angreb), hvor hackere kan lægge en virksomheds servere ned ved alene ved at øge trafikken på dem. Desuden har DR segmenteret sit netværk og inddelt det i flere sektorer for at forhindre at et angreb i én sektor af netværket skal sprede sig til resten af netværket. Og endelig har DR styrket sine overvågningssystemer – både eksternt på dr.dk og internt på DR’s eget netværk.

»Vi forsøger hele tiden at holde os opdateret på, hvilke trusler der møder os, og hvilke værktøjer vi har til rådighed til at forsvare os med – og derfor har vi også et tæt samarbejde med de øvrige public service-stationer i Norden,« siger Mikkel Müller.

Sikkerhed og spareplaner

I efteråret 2018 blev DR Teknologi tvunget til at nedlægge 37 stillinger og fyre omkring 20 medarbejdere som følge af de omfattende besparelser i DR. Men ifølge Mikkel Müller har den store spareøvelse foreløbig ikke haft nogle konkret konsekvenser for it-sikkerheden.

»Det har gjort vores generelle kapacitet mindre i DR Teknologi, ligesom hele DR i øvrigt er blevet mindre. Men it-sikkerheden har ikke været berørt af denne sparerunde og er fortsat meget højt prioriteret.«

– Og hvad så med næste sparerunde? 

»Ja, det er jo ikke til at sige noget om på nuværende tidspunkt. Men jeg kan sige, at vi vil blive ved med at prioritere it-sikkerheden meget højt. For truslerne udvikler sig hele tiden, og vi bliver nødt til at følge med og prioritere de ressourcer, der skal til. Ellers kommer vi hurtigt til at stå i en meget dårlig situation.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Kan man ikke sige, at DR har og er udsat for "angreb" fra politisk side - når DR kan blive politisk besparet gang på gang og forbydes at skrive detaljerede artikler på deres "hjemmesider". Eller bliver pålagt så og så meget kristenhed på sendefalderne og kritiseret for at den og den politiker skal have taletid i pogrammerne osv...osv......

Erik Winberg, Hanne Utoft, Liselotte Paulsen, Hans Larsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Thomas Tanghus, Carsten Munk, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Gert Romme og Per Madsen anbefalede denne kommentar

Sandsynligheden er relativ lille, hvad ang. DR. . Er det i det hele taget værdigt vi i Danmark har en våbenindustri? For det har vi. Man synes at fornemme krigene- og de politiske dagsordner er nok til at retfærdiggøre et argument for understøttelse af den danske våbenindustri. Findes der et moralske kodeks, for dansk våbenindustri og de politikere der understøtter den? Eller jubler vi kun over endnu en ny arbejdsplads? Man fornemmer en skjult agenda i kulissen.

@ Dorte Sørensen,

Nu var det altså ganske andre "bagmænd" der angreb SVT, hvilket skete efter afsløring i et kritisk journalistisk uge-program.

Dorte Sørensen

Ja Gert Romme - men kan den danske politiks indblanding ikke få større indflydelse på DR på den lange bane end faren for nogle udenlandske cyberangreb.
Disse mulige fremtidige cyberangreb gør da også besparelserne for DR endnu mere groteske.

Carmen Rios, Hanne Utoft, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Thomas Tanghus, Carsten Munk, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

DR har slet ikke nogen kritisk-journalistiske miljøer, der kan måle sig med SVT's ditto, så på den måde er riskoen langt mindre. De svenske medier er også under åbenlyst pres fra Kina - vi har fået en panda.

Erik Winberg, Hanne Utoft, jens christian jacobsen, Liselotte Paulsen, Claus Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

..vi har fået en panda og El's borgmester planter træer med Kinas ambassadør og får en dame med det tibetanske flag på tøjet verfet væk....

De danske politikere er under åbenlyst pres fra den amerikanske udenrigspolitik; de blot på fraværet af kritik af den amerikanske henrettelse af Sulaimani for ganske nyligt. Og se på den danske presses håndtering; fortrinsvist kritik af Iran, særdeles begrænset kritik af USA. Danmark er efterhånden en korrupt bananstat med et lavt oplysningsniveau og en totalitær politisk tradition - drab, forbrydelser og overgreb legitimeres med politisk bekvemme påstande; retsstatsbegrebets krav om bevisførelse er trådt totalt under fode.

se blot, skulle der naturligvis ha' stået.