Kommentar
Læsetid: 2 min.

Den lokale Oscar-pris bliver international

Seks Oscar-nomineringer til sydkoreanske Bong Joon-hos ’Parasite’ er usædvanligt, men måske også et lille tegn på, at Oscarakademiet er ved at forandre sig
Den sydkoreanske filminstruktør Bong Jong-Hos film 'Parasite' er indstillet til hele 6 Oscar-normeringer. Her ses castet til filmen samlet til Cannes filmfestival i 2019. 

Den sydkoreanske filminstruktør Bong Jong-Hos film 'Parasite' er indstillet til hele 6 Oscar-normeringer. Her ses castet til filmen samlet til Cannes filmfestival i 2019. 

Ritzau Scanpix

Kultur
17. januar 2020

Da sydkoreanske Bong Joon-hos Guldpalme-vinder, Parasite, mandag blev nomineret til seks Oscars, inklusive Bedste Film, vakte det genlyd verden over. Ikke kun fordi det var den første koreanske film til at få en nominering, men også fordi det uhyre sjældent sker, at ikkeengelsksprogede film bliver nomineret i andet end Bedste Internationale Film-kategorien. Hvor Parasite selvfølgelig også er nomineret.

Det siger noget om Hollywoods selvforståelse, at ikkeengelsksprogede film groft sagt kun har en enkelt Oscarkategori at konkurrere i, mens de amerikanske (og britiske) film har resten. De ikkeengelsksprogede film kunne sagtens blive nomineret i dem alle, var det ikke, fordi akademimedlemmernes fokus traditionelt er så snævert, at det nærmest ikke sker.

Det skal understreges, at mexicanske Alfonso Cuaróns Roma i 2019 opnåede ti nomineringer, det samme gjorde Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon i 2000, og begge vandt de i den daværende Bedste Fremmedsprogede Film-kategori. De to instruktører var dog allerede velkendte skikkelser også i amerikansk filmDet er Bong Joon-ho ikke. 

Man skal helt tilbage til 1997 og italienske Robert Benignis Livet er smukt for at finde en tilsvarende situation med en i USA forholdsvis ukendt instruktør. Den film var nomineret i syv kategorier, inklusive Bedste Film og Bedste Instruktion.

Oscar-uddelingen har altid været den amerikanske filmbranches måde at fejre sig selv på – Bong Joon-ho har i et interview kaldt den en »lokal pris«. Oscars betydning i resten af verden skyldes amerikanernes sans for at sætte sig selv stort i scene og Hollywoods globale udbredelse.

Bedste Udenlandske Film-kategorien kom til i 1957, hvor Erik Balling blev nomineret for grønlandsfilmen Qivitoq, og i takt med filmverdenens globalisering har flere internationale film – dem, der kan nedbryde kunstfilmmuren – gjort væsen af sig.

Parasite er blevet nomineret til seks Oscars, fordi det er en stærk film, som har fundet sig et betydeligt publikum verden over, og derfor er blevet umulig at ignorere for Oscar-akademiets 8.000 medlemmer.

Men det spiller en væsentlig rolle, at akademiet i de senere år har gjort en målrettet indsats for at øge diversiteten blandt medlemmerne – flere kvinder, ikkeamerikanere og ikkehvide – og det øger det ellers så amerikanskdominerede akademis udsyn.

Der bliver stadig nomineret for få kvindelige instruktører og for få ikkehvide skuespillere, men det synes at blive bedre. Og det er en udvikling, som nomineringerne til Parasite medvirker til.

Årets Oscaruddeling finder sted den 10. februar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her