Baggrund
Læsetid: 5 min.

Magnus Carlsen kronede sit eventyrlige årti med to nye VM-titler

Den norske verdensmester trak sig sejrrigt ud af de dramatiske VM-opgør mod nogle af skakspillets grådigste lynhajer
Kultur
6. januar 2020
Diagrammet viser slutstillingen fra det parti, der gav Carlsen VM-guld i lynskak mod Nakamura.

Diagrammet viser slutstillingen fra det parti, der gav Carlsen VM-guld i lynskak mod Nakamura.

Scenen var en stor hal i det kolossale Luzjniki-kompleks i Moskva, det tidligere Lenin Stadion, hvor adskillige markante sportsbegivenheder i OL- og VM-regi har udspillet sig. Aktørerne var 208 skakspillere, heriblandt hele 158 stormestre med den norske verdensmester Magnus Carlsen på toppen af kransekagen.

Men det var ingen given sag, at han skulle vinde de to VM-turneringer mellem jul og nytår – først tre dage med 15 runders hurtigskak (15 minutters betænkningstid pr. spiller til hele partiet plus ti sekunders bonus pr. udført træk) og efterfølgende to dage med i alt 21 runder lynskak (tre minutter pr. spiller plus to sekunders bonus pr. træk).

Carlsen mestrer ganske vist også disse to discipliner på allerhøjeste niveau, men i feltet befandt sig en skræmmende flok ’lynhajer’, folk, der har tilbragt år af deres barndom og ungdom med at spille bullet chess på nettet, hvor betænkningstiden er helt ned til sølle ét minut, stadigvæk til hele partiet. Her drejer det sig om at rubbe neglene, og det handler om reflekser og lynhurtig mønstergenkendelse snarere end om egentlig tankevirksomhed.

Der er efterhånden kommet en hel generation af bulleteksperter og lynhajer, der skærper deres spil ved på nettet at deltage i turneringer med disse afarter af skak, der kan få den gængse form for hurtigskak til minde om en harmløs omgang ludo på det lokale plejehjem.

En af de mest frygtede hajer i skakkens farvand er den blot 16-årige iraner Alireza Firouzja, som mange allerede har udnævnt til Magnus Carlsens efterfølger engang i løbet af 2020’erne, og som i højeste grad blev en synlig skikkelse under de to VM-turneringer i Moskva. Han spillede under FIDE-flag (det internationale skakforbund), da Iran har forbudt ham at deltage i turneringer, hvori der deltager israelere.

Den unge mand er aktuelt bosat i Frankrig og vil i løbet af det nye år angiveligt forsøge at skifte til fransk eller amerikansk statsborgerskab. I hurtigskakturneringen satte han en stærk slutspurt ind og snuppede sølvet foran en betydeligt ældre, men endnu mere frygtet lynskakekvilibrist, den 32-årige amerikanske stormester Hikaru Nakamura, der måtte nøjes med bronze.

Men guldet blev Magnus Carlsens. Han spillede med stor gejst og blændende iderigdom og kunne i de to sidste runder cruise i mål med to korte remiser. De 11,5 points var rigeligt til at snuppe guldet, idet Firouzja og Nakamura måtte nøjes med hver 10,5.

VM-opgørene i skak

Carlsen vs. Nakamura, det afgørende parti i omkampen om VM i lynskak i Moskva, den 30. december 2019:

1.d4 Sf6 2.Sf3 d5 3.Lf4 c5 4.e3 e6 5.Sbd2 Ld6 6.Lxd6 Dxd6 7.dxc5 Dxc5 8.c4 dxc4 9.Lxc4 0–0 10.Tc1 De7 11.0–0 b6 12.De2 Lb7 13.Tfd1 Sbd7 14.La6 Sc5 15.Lxb7 Dxb7 16.Se5 Scd7 17.Df3 Da6 18.Sc6 Kh8 19.Sc4 Dxa2 20.g4 Sc5 21.Sd6 Sb3 22.Tc2 Da4 23.Tc4 Da6 24.g5 Sd7 25.Th4 Sbc5 26.Sxf7+ Txf7 27.Dxf7 De2 28.Txd7 Sxd7 29.Dxd7 Tf8 30.Tf4 – og sort opgav.

Dette blev Magnus Carlsens allersidste parti i hans gyldne årti.

  Fumlede med brikkerne

  Var hurtigskak-VM forløbet relativt fredeligt, blev lynskakken til gengæld præget af flere dramatiske opgør. Det kulminerede på andendagen, hvor Firouzja i 19. runde skulle have hvid mod Magnus Carlsen. Nordmanden fik en lovende stilling, men kludrede for en gangs skyld i det, og tilsyneladende fik den iranske opkomling en gevinststilling.

  Men i den afgørende fase ydede Carlsen sejt modspil, og Firouzja havde svært ved at få sat det afgørende stød ind i et slutspil med uligefarvede løbere, en stillingstype, der ofte er en stærk remisfaktor. Den iranske teenager blev frustreret over Carlsens evindelige parader. Han fumlede med brikkerne, væltede flere gange kongen – ak, disse unge skærmnarkomaner, der har svært ved at fatte om et stykke træ! – og det endte med, at han tabte på tidsoverskridelse, selv om han var tre bønder foran på brættet – i en remisstilling, vel at mærke.

  Efterfølgende nedlagde han protest, fordi han mente, at nordmanden undervejs i partiet havde distraheret ham med et udbrud i ærgrelse over et af sine uldne træk. Men turneringskomiteen afviste klagen, og Firouzja kom ikke til at spille med om medaljerne i lynskak, hvor han måtte tage til takke med en sjetteplads.

  Det så længe ud til, at Magnus Carlsen ville sejle lige så sikkert mod guldet som i hurtigskak. Hans føring virkede betryggende, men bagfra kom Nakamura drønende for fulde sejl, og i 21. og sidste runde lykkedes det amerikaneren med de japanske rødder at komme à points med Carlsen, der havde spillet en hurtig remis mod den unge kinesiske himmelstormer Yu Yangyi.

  Et eventyrligt årti

  Omkamp over to ekstra lynpartier, mens en kødrand af stormestre og skribenter flokkedes om de to duellanter. I det første parti pressede Carlsen med de sorte brikker, men det lykkedes akkurat Nakamura at holde skansen og redde remis. Men i det andet parti var nordmanden uimodståelig.

  Pludselig invaderede hans to springere den sorte stilling, og da han desuden sendte sin g-bonde afsted som en murbrækker mod Nakamuras kongestilling, kollapsede den sorte stilling. Carlsen kunne i det 26. træk endda have sat mat i nogle træk med et tårnoffer på h7, men den fortsættelse, han i stedet valgte, var også dræbende.

  Amerikansk kapitulation og vild jubel i NRK’s særlige skakstudie – norsk TV sendte live fra Moskva alle fem dage – hvor man havde svært ved at få armene ned.

  Resultater

  Top-tre i hurtigskak-VM 2019:

  • 1. Carlsen, Norge
  • 2. Firouzja, Iran
  • 3. Nakamura, USA

  Top-tre i lynskak-VM 2019:

  • 1. Carlsen, Norge
  • 2. Nakamura, US
  • 3. Kramnik, Rusland

  Et eventyrligt årti blev kronet på optimal vis af den nu 29-årige Carlsen, der tilbage i januar 2010 erobrerede pladsen som nummer et på verdenslisten og siden har fejret triumf på triumf: Han har spillet fire VM-matcher i klassisk skak og vundet dem alle: mod inderen Anand i 2013 og 2014, mod russeren Karjakin i 2016 og mod amerikaneren Caruana i 2018.

  Han har vundet VM i lynskak fem gange – nu tre år i træk – og VM i hurtigskak tre gange, og han træder ind i 2020 som regerende verdensmester i alle discipliner. »Vår mann i Moskva er trippelverdensmester!« jublede en af de norske kommentatorer.

  Der bliver ikke tid til at hvile længe på laurbærrene for Carlsen, for allerede fra den 11. januar skal han igen til brættet for at deltage i den prestigefyldte Tata Steel-turnering i hollandske Wijk aan Zee. Her får han blandt andre selskab af verdenstoeren Fabiano Caruana, der havde valgt ikke at deltage i Moskva, da han ikke er nogen ørn til skakspillets fartdiscipliner.

  Af større betydning er det imidlertid, at Carlsen til efteråret skal forsvare sin titel i klassisk skak mod vinderen af kandidatturneringen. Den har otte deltagere og spilles i foråret i den russiske storby Jekaterinburg, godt 800 kilometer øst for Moskva.

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her