Nyhed
Læsetid: 1 min.

Montanas Litteraturpris 2019 går til forfatteren Hanne Højgaard Viemose

Forfatteren Hanne Højgaard Viemose modtager Montanas Litteraturpris for hendes roman ’HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas’
Montanas Litteraturpris 2019 går til forfatter Hanne Højgaard Viemose for hendes roman med titlen HHV FRSHWN: Dødsknaldet i Amazonas.

Montanas Litteraturpris 2019 går til forfatter Hanne Højgaard Viemose for hendes roman med titlen HHV FRSHWN: Dødsknaldet i Amazonas.

Tobias Nicolai

Kultur
10. januar 2020

Montanas Litteraturpris 2019 går til Hanne Højgaard Viemose for hendes roman med titlen HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas. Det stod klart fredag klokken 15.30, da prisen blev uddelt på Testrup Højskole i forbindelse med litteraturseminaret Tag og Læs!

Montanas Litteraturpris, der hvert år uddeles af Information og Testrup Højskole, går til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har fornyet sin genre eller som har fremstillet virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Dommerne motiverer valget med, at romanen »manifesterer et grænsebrydende og personligt nærmest halvsbrækkende skrift- og identitetseksperiment«.

De udtrykker desuden begrejstring for bogens »smittende humor«, og en »kolossal, verbal energi samt på det menneskelige plan en tillid til det risikable, eventyrlige, uperfekte liv«.

Elementær skriveglæde

»Æstetisk harmonisk er bogen muligvis ikke, men den er også bedøvende ligeglad – for den får på sine egne rå, suveræne præmisser skabt en livskraftig og mærkværdigt smuk verden i ord,« fortsætter dommerne.

Bogen »bæres af en helt elementær skriveglæde, som uvilkårligt forplanter sig til den for hver side mere forvirrede og dog mere begrejstrede læser«, lyder det fra dommerne.

I år blev vinderen udpeget af forfatterne og kritikerne Erik Skyum-Nielsen, Nanna Goul og Tue Andersen Nexø, litteraturprofessor Anne Marie Mai og og forfatteren Niels Frank.

De øvrige nominerede var Kristian Bang Foss med romanen Frank vender hjem, Christina Hesselholdt med romanen Virginia is for lovers, Thomas Boberg med rejseromanen Africana, Réne Jean Jensen med digtsamlingen I nat bar jeg Caligula og Kristina Stoltz med romanen Cahun.

Montanaprisen, der er på 100.000 kroner, er blevet uddelt siden 2006 og er sponsoreret af Montana Møbler.

Tidligere har blandt andet Peter Øvig Knudsen, Ursula Andkjær Olsen, Bjørn Rasmussen, Asta Olivia Nordenhof og Dorrit Willumsen modtaget prisen — og sidste år gik den til Jonas Eika for novellesamlingen Efter solen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her