Læsetid: 5 min.

Museum Jorn skal sortere 15.000 Per Kirkeby-genstande: »Man kan ikke tillade sig at gå i panik«

Kunstneren Per Kirkeby har doneret op mod 15.000 genstande til Museum Jorn. »Som museumsmand tænker man altid 30-40 år frem, og det gør det lidt nemmere at overkomme,« siger Lucas Haberkorn, som er ansvarlig for museets samlinger. Men hvad gør man, når man modtager et helt bibliotek i 100 flyttekasser?
Det nye Kirkeby-rum åbnede lørdag på Museum Jorn.

Det nye Kirkeby-rum åbnede lørdag på Museum Jorn.

Henning Bagger

31. januar 2020

Et helt rum kun til Per Kirkeby-værker blev 25. januar indviet på Museum Jorn i Silkeborg. Her udstiller museet fem af kunstnerens værker, men de har mange flere. For selv om kunstneren Asger Jorn er det absolutte centrum på Museum Jorn i Silkeborg, har Per Kirkeby langsomt sneget sig ind i depoterne. 

Kirkeby var meget inspireret af Jorn, og det museum, han skabte i Silkeborg. Jorn grundlagde museets store kunstsamling, som i dag indeholder værker af 600 kunstnere. Kirkeby besøgte det flere gange og lavede endda en dokumentarfilm om Jorn. Hans store respekt for Jorn og museet har bidraget til, at han siden 70’erne har doneret værker til museet, og de sidste fem år før han døde i 2018, modtog museet løbende hele hans private arkiv. Det rummer mellem 12.000 og 15.000 genstande

I den store donation var der alt fra malerier, tegninger, grafikker, udstillingsplakater og skulpturer til skitsebøger, dagbøger, breve, filmruller, fotografier, skabe og endda et helt bibliotek.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Poul Erik Riis
Christian Mondrup og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det forekommer voldsomt at arve så meget efter Per Kirkeby, men det lyder til, at det dog skete efter indbyrdes overenskomst.

Helt anderledes og voldsom var min oplevelse, da jeg i det tidlige efterår 2019 på Frederiksberg Ældre Kirkegård, hvor jeg har et familiegravsted, erfarede, at der på en stor "hjørnegrund" var opført, hvad ligner et mindre parcelhus i røde mursten. "Parcelhuset" lignede umiskendeligt de røde murstensværk af Per Kirkeby, som er placeret forskellige steder i Danmark. Dette viste sig også at være tilfældet, idet der er tale om et mausoleum for kunstsamleren John Hunov, der døde i 2017, og som langt tidligere havde fået Kirkeby til at tegne det til sig.

Det er umuligt at overse, da det i den grad fylder og stikker af fra den æstetik, der ellers hersker på den gamle kirkegård.

Kunst kan naturligvis diskuteres. Også med hensyn til placering. Men i dette tilfælde er der tale om et udtryk, der i den grad harmonerer dårligt med de øvrige gravsteder og forekommer anmassende ift. gravfred og andre borgeres mere diskrete mindesten.

Jeg har forstået, at begravelsesvæsnet/kommunen har givet byggetilladelsen. Men hvad med hensynet til de omkringliggende - allerede eksisterende - gravsteder?
https://www.arkitekturbilleder.dk/bygning/john-hunovs-mausoleum/

Selv er jeg så heldig, at det familiegravsted, der tilhører mig - ligger langt væk i den anden ende af kirkegården oppe ved selve kirken.