Note
Læsetid: 4 min.

Når Kendall Jenner bliver set med en bog på en lystyacht, er den udsolgt 24 timer senere

I begyndelsen af december trykte TMZ og tabloidavisen Daily Mail et billede af Kendall Jenner på en lystyacht, mens hun læste i essaysamlingen ’Tonight I’m Someone Else’. 24 timer efter billederne ramte internettet var bogen udsolgt
Her ses Kendall Jenner på en lystyacht, mens hun læser i essaysamlingen Tonight I’m Someone Else af newyorkerforfatteren Chelsea Hodson.

Her ses Kendall Jenner på en lystyacht, mens hun læser i essaysamlingen Tonight I’m Someone Else af newyorkerforfatteren Chelsea Hodson.

VAEM, SBCH, CAMA

Kultur
3. januar 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

Kendall Jenner og ’alt-lit’

Den såkaldte ’alt-lit’ (alternativ litteratur) har fået en ny skytshelgen: Kendall Jenner. For dem, der ikke lige ved, hvem hun er: realitystjerne (fra programmet Keeping up with the Kardashians), fotomodel (den højest betalte af slagsen i 2018 ifølge Forbes) og influencer på de sociale medier.

I begyndelsen af december trykte TMZ (et celebrity-blad) og tabloidavisen Daily Mail et billede af hende på en lystyacht (iført orange bikini og mønstret grøn silkeskjorte), mens hun læste i essaysamlingen Tonight I’m Someone Else af newyorkerforfatteren Chelsea Hodson. Og tidligere i år lå hun ved poolen på Hotel du Cap Eden Roc i Frankrig og læste i Darcie Wilders debutroman literally show me a healthy person. Både Hodson og Wilders bøgers var udsolgt online inden for 24 timer efter disse fotos ramte internettet. Forfatterne har udtrykt deres behørige chok og glæde. Online.

USA

Flokrebs definerer ny tyngdelov

Af og til gælder forlæggernes og marketingafdelingernes algoritmer bare ikke: I 2018 udkom Where the Crawdads Sing af en pensioneret biolog ved navn Delia Owens. I begyndelsen gik salget nogenlunde som forventet (første oplag var på 28.000 eksemplarer), men cirka seks måneder efter udgivelsen stak det helt af, og nu, halvandet år senere, er bogen ude i sit 40. oplag, har solgt 4,5 mio. eksemplarer, er oversat til 41 sprog (herunder dansk med titlen Hvor flodkrebsene synger ved Anders Juel Michelsen) og skal filmatiseres af Reese Witherspoon.

Direktøren for Codex Group, et firma, der analyserer bogindustrien, udtaler til New York Times:

»Denne bog har defineret en ny tyngdelov.«

SKOTLAND

Alasdair Gray

I sidste uge bestod denne side af en ophobning af navne på forfattere, som døde i løbet af 2019. Ledsaget af en note:

»Denne tekst er forproduceret med deadline den 19. december og trykkes den 27. december. Flere er sikkert døde i mellemtiden, og endnu flere kan nå at dø inden nytårsklokkerne. Døden holder som bekendt aldrig fri.«

Det fik jeg selvfølgelig, desværre, ret i. Den skotske forfatter, billedkunster og nationalist Alasdair Gray forlod planeten den 29. december efter at have været underlagt tyngdekraften i 85 år. Læs hans nekrolog her.

À la The Guardian

Ugens bogliste er hugget fra The Guardian. De har lavet ’årets bedste bøger’-artikler i tolv kategorier, og her er så bøger, der nævnes af Ian Sample i artiklen Best science, nature and ideas books of 2019.

For denne sides højpandede læsere bør det kunne formodes, at læsningen af engelsksprogede titler er som at partere plysbamser med et lyssværd. Så jeg tjekker end ikke, om disse titler allerede findes på dansk. Jeg planker dem bare direkte. Og vedhæfter en kæk lille kommentar om, at denne bogliste er så guardianesque og på den korrekte side af diverse politiske, kønslige og miljømæssige hegn, at det faktisk er lidt kvalmt.

  1. Beth Gardiner: Choked: The Age of Air Pollution and the Fight For a Cleaner Future
  2. Caroline Criado Perez: Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed For Men
  3. Robert McFarlane: Underland: a Deep Time Journey
  4. Angela Saini: Superior: The Return of Race Science
  5. Angela Saini: Inferior: How Science Got Women Wrong
  6. Shoshana Zuboff: The Age of Surveillance Capitalism
  7. Barry Lopez: Horizon
  8. Greta Thunberg: No one Is Too Small to Make a Difference
  9. Naomi Klein: On Fire: The Burning Case for a Green New Deal
  10. Stuart Russell: Human Compatible: AI and the Problem of Control

SPANIEN & KATALONIEN

Opsamlingsheat 1: Cervantes- & Herralde-Priser

Før vi tumler talkumduftende ind i et nyt år, tænker jeg lige at samle op på diverse priser uddelt i 2019. Sidste år gik Spaniens fineste litterære pris til en katalansk forfatter, nemlig digteren Joan Margarit (født 1938), hvilket er fjerde gang dét sker, men første gang at modtagerens skriftsprog både er spansk og katalansk.

Margarit skriver som regel sine digte på katalansk, men essaysamlingen Nuevas cartas a un joven poeta (Nye breve til en ung digter) er skrevet på spansk. Prisen er udstyret med 125.000 dejlige € og plejer at gå skiftevis til en spansk og en latinamerikansk forfatter, men sidste år fik uruguayanske Ida Vitale prisen efter nicaraguaneren Sergio Ramírez året før.

I år vendte prisen så ’hjem’, eller sådan cirka da, hvis man ellers regner Katalonien som en del af Spanien. Der er som bekendt en vis uenighed på det punkt. Og så gik den prestigefyldte (litterære priser er altid prestigefyldte, altid) romanpris Premio Herralde til den argentinske forfatter Mariana Enriquez. Hun er hertillands mest kendt for novellesamlingen Ting vi mistede i ilden.

FRANKRIG

Opsamlingsheat 2: Goncourt- & Renaudot-Priser

Og vi haster videre til Frankrig, hvor årets Goncourt-pris gik til Jean Paul Dubois for romanen Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon. Monetært er prisen symbolsk (10 €), men prestigen (husk det: altid) og mersalget betyder alligevel altid, at denne franske litteraturpris er svært eftertragtet.

Ved samme lejlighed (den fornemme højtidelighed foregår altid det samme sted, nemlig på den parisiske restaurant Drouant) uddeltes årets Renaudot-pris. Den gik til Sylvain Tesson for La Panthère des neiges.

INDIEN & NEPAL

Opsamlingsheat 3: JCB- & DSC-Priser

Også i Asien uddeles der litterære priser. Den pekuniært tungeste er JCB-prisen (den er også sponsoreret af et byggefirma) på 2,5 mio. rupier (234.000 kr.), og den gik i år til Madhuri Vijay for hendes debutroman The Far Field. Hun kunne ikke selv være i Jaipur til at modtage pris og hæder, fordi hun bor Hawaii og var gravid i niende måned, men over telefonen udtalte hun til Indian Express:

»Jeg er i chok og det føles meget surreelt.«

Lige før jul uddeltes så DSC Prize for South Asian Literature (25.000 $), og den gik til Amitabha Bagchi for Half the Night is Gone.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her